Chiki Liki Tu-A prekonali tisícku, čaká ich ešte veľa koncertov.

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-A križuje európske koncertné pódiá už osemnásť rokov a právom je označovaná za koncertnú kultovú kapelu. Vo štvrtok 21.marca odohrala tisíci koncert doma v Prešove, na ktorom sa počas tridsiatich skladieb predstavili pred zaplneným PKO zakladajúci aj súčasní členovia. Vystúpenie šestice hudobníkov Martin a Tomáš Višňovskí, Marián Ivan, Tomáš Paľo, Peter Šima a Ľubo Petruška malo štýl, nádych nostalgie a bavilo sa nielen publikum, ale aj samotní hudobníci.

Veľkú generálku jedinečného programu si užili fanúšikovia Chiki Liki Tu-A ešte minulý týždeň v Bratislave, kedy celý Ateliér Babylon spieval úryvok ľudovej piesne A od Prešova, aby si vypýtal prídavok. Ku cti im slúži fakt, že pred mesiacom v našom hlavnom meste naplnili iný klub, KC Dunaj a v deň „veľkej generálky“ sa v meste konali koncerty Heloween, Värttinä, Lámavica s IMT Smile v Inchebe a Xindl X. Domáci tisíci koncert prilákal nielen fanúšikov viacerých generácií, ale nenechali si ho ujsť ani ďalší prešovskí hudobníci z obľúbených kapiel. Svojich kolegov si prišli pozrieť Miro Tásler z IMT Smile, Martin Husovský a Stano Čorej z Komajoty, Žojco Havadej z legendárnych Mlokov, Peter Debnár z Raindownu a Martin „Lynch“ Mihalčín z Heľeniných Očí. „Fandím im a držím palce, aby robili radosť sami sebe, nachádzali si poslucháčov a hlavne vydržali. Sú to výborní muzikanti a tri silné hudobné osobnosti v jednej kapele. Urobili kus práce a verím, že pôjdu ďalej, aj keď si vybrali veľmi ťažkú cestu, keďže robia vlastnú hudbu,“ povedal po koncerte Žojco Havadej, ktorý sa na koncerte zabavil s celou rodinou.

Skupina na koncerte potvrdila, že má publikum viacerých generácií a čo je dôležitejšie, časom jej dorastá nové, mladé publikum. Aj dlhoroční fanúšikovia však ešte stále objavujú na koncertoch nové pesničky a aktuálny hit Pod Balkónom je dôkazom toho, že skupine trvá sedem rokov, čo je približne štyristo koncertov, aby sa niektorá jej pesnička stala veľmi známou. Mnoho ďalších skladieb hudobníci z Chiki Liki Tu-A nehrali veľmi dlho a našli sa aj také, ktoré naživo neodzneli dlhých trinásť rokov. „Bol to výborný koncert s výbornou atmosférou. Chiki si to užili na sto percent. Páčilo sa mi spojenie so zakladajúcimi členmi. Nepoznal som všetky skladby, ale na mnohé z nich som si spomenul počas koncertu. Najviac žerem Tomáša (trombonista Tomáš Paľo alias Maco) a jeho nepríčetné tanečné kreácie,“ hodnotil po koncerte líder Komajoty Martin Husovský.

V apríli sa Chiki Liki Tu-A predstavia na ďalších šiestich koncertoch a potom sa hudobníci chystajú pracovať na nových pesničkách. Doma v Prešove vystúpia až koncom júna na Amfiteátri. Počas Dobrého Festivalu  zahrajú pred skupinou Freak Power na hlavnom pódiu.

Zdroj: Edo Kopček, FaceMedia
Foto: Emil Merčák
Foto sály: Tomáš Telepák