Chiki Liki Tu-A: 1000 koncertov, 15 krajín a 230 miest!

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-A je jedna z veľmi mála hudobných skupín, ktorú založili jej členovia ešte na strednej škole a pritom stále úspešne koncertuje dodnes.

Pred osemnástimi rokmi nikto nerátal s tým, že sa kapela vydá na celoživotné turné. V roku 2013 čaká Chiki Liki Tu-A míľnik v kariére, ktorým bude koncert s poradovým číslom 1000.

„Keby sa slovenským kapelám chcelo hrať, tak môžu koncertovať každý deň, ak by naozaj chceli prezentovať svoju hudbu naživo a nielen na internete,“  konštatuje Martin Višňovský na základe vlastných skúseností. Hudobníci z Chiki Liki Tu-A sa zhodujú v tom, že s popularitou blogovania na internete a možnosťou písať čokoľvek na sociálnych sieťach, vzniká digitálny múr nárekov skupín, ktoré namiesto toho, aby pilovali svoje pesničky v skúšobni, nasadli do dodávky a vydali sa na nekonečnú koncertnú púť, radšej sedia doma za počítačom a vypisujú statusy o tom, ako sa nič nedá. „Nemám rád tie uplakané pohľady, že to nikoho nezaujíma, že sa hocičo nedá. Keby tie pseudo-kapely, ktoré ešte ani nezačali žiť muzikantským životom videli, v akých podmienkach  museli fungovať a v akých zlých kluboch hrali Rolling Stones, Frank Zappa a ďalší, nikdy by nástroj nevzali do ruky,“  krúti hlavou nad týmto absurdným stavom Martin Višňovský.

Každý chce byť slávny

Niekedy bolo ťažké dohodnúť si honorár 1500 SK, čo je dnes 50 eur. Kapely však často žiadajú nezmyselné honoráre. V konečnom dôsledku skupine, ktorá chce naozaj hrať a dostať svoju hudbu medzi ľudí, stačí v klube zásuvka. „V Holandsku sme minulý rok hrali v jednom podniku. Majiteľ sa pri tom díval ako sme počas dvoch hodín postavili pódium, vyzbierali si vstupné, odohrali koncert, zbalili sa a na druhý deň vystúpili v ďalšom meste,“  spomína basgitarista skupiny jeden z príbehov. A ako vníma mladé kapely dnes? „Dnes je to o fiktívnom internete, nejakom videu, v ktorom hrá hudba z cédečka, takéto veci majú teraz veľkú budúcnosť.“ Skupiny sa viac zaujímajú o to ako sa stať slávnymi, mať čo najviac klikov „páči sa mi“ a chorobne túžia po nejakom uznaní. Pri tom budovať si stabilné a veľké publikum sa dá jedine tým, že skupina bude koncertovať všade, kde sa dá. Dôležité je, aby jej meno bolo stále na nejakom plagáte. Tak to bolo v roku 1995 a tak je tomu v prípade Chiki Liki Tu-A dodnes.

Tisíci koncert

Už začiatkom roka odohrala skupina niekoľko koncertov a ďalšie má pred sebou. „Je to malá príprava pre náš tisíci koncert, ktorý odohráme 27.marca doma v PKO. Predstavia sa všetci šiesti členovia Chiki Liki Tu-A v tých formáciách, v akých sme spolu hrali  v jednotlivých obdobiach skupiny,“  pozýva na jedinečný koncert Martin Višňovský. Skupina tak ponúkne svojim fanúšikom naozajstný výlet do histórie Chiki Liki Tu-A, pričom odznejú aj také pesničky, na ktoré ľudia neboli nikdy pripravení. Aktuálne koncerty sa nesú pod hlavičkou 1000 koncertov, 15 krajín, 230 miest a 380 000 kilometrov.

Zoznam najbližsích koncertov Chiki Liki Tu-A v roku 2013:
08.02. Poprad, SK – Rockfabric
09.02. Humenné, SK – Nostalgia
15.02. Lučenec, SK – Slimák pub
16.02. Bratislava, SK – KC Dunaj
23.02. Dolný Kubín, SK – Klub 77
01.03. Senica, SK – Na Vážkach
02.03. Žilina, SK – Smerr pub
07.03. Nitra, SK – Valašský šenk
08.03. Ružomberok, SK – Čajovňa Relax
09.03. Brezno, SK – Bombura
15.03. Pezinok, SK – Pura Vida
16.03. Púchov, SK – Queens pub
20.03. Banská Bystrica, SK – Klub 77
21.03. Bratislava, SK – Babylon
22.03. Trnava, SK – Art klub
22.03. Vrbové, SK – DK Trikota
27.03. Prešov, SK – PKO
05.04. Považská Bystrica, SK – Apollo music club
06.04. Pardubice, CZ – Ponorka
12.04. Košice, SK – R. Bosch Network meeting
13.04. Michalovce, SK – Flea music pub
19.04. Levice, SK – Dom Reviczky
20.04. Trenčín, SK – Klub Lúč

Zdroj: Edo Kopček za skupinu Chiki Liki Tu-A