Černý chce ísť na ME do Albacete, predáva tréningovú motorku!

Znie to neuveriteľne, ale ani pre slovenského reprezentanta a špičkového pretekára, akým nesporne Jaroslav Černý je, nie je jednoduché zúčastniť sa finálového podujatia Majstrovstiev Európy v októbri v španielskom Albacete.

Dôvodom sú samozrejme financie. Seriál Medzinárodných majstrovstiev Nemecka (IDM) je samozrejme finančne mimoriadne náročný, a tak každá investícia navyše nie je jednoduchá. A hoci by Jaro v Albacete štartoval ako slovenský reprezentant, na nejakú podporu sa práve spoliehať nemôže. Aj preto sa jeho tím rozhodol predať tréningovú Yamahu, s ktorou vlani úspešne štartoval v seriáli IDM.

Jaro Černý a Bily Racing Team, tesne pred odchodom na Sachsenring, kde sa cez víkend konalo ďalšie podujatie nemeckého šampionátu, vydal túto správu. „Keby sa našiel niekto, kto by tento motocykel kúpil, tak by mi to veľmi pomohlo. Ten motocykel stál 25 tisíc EUR a ja verím, že by som zaňho mohol polovicu dostať,“ hovorí Jaro.

Na minuloročných ME Superšportov sa Černý práve na tomto motocykli, umiestnil na 7.mieste z vybraných 30-tich najlepších jazdcov európy. Tento rok si trúfame na ešte lepší výsledok, umiestnenie v TOP 5.

Táto situácia je veľmi smutná a opakuje sa každú sezónu. Je to jeden z ďalších príkladov ako štát rozdeľuje financie a stará sa o športovcov, ktorí ho úspešne reprezentujú na medzinárodných vrcholných podujatiach.

Zdroj: Richard Karnok, Tomáš Motyčka
Foto: archív BRT, Nico Schneider