Privítajte novinku z dielne BMW, X3 M a X4 M

BMW hrdo predstavuje dve menšie SUV rady X, ku ktorým po prvýkrát priradil aj označenie športovej triedy M. 

Dokonalé spojenie

V automobilovom svete je normálne, že nájdeme rôzne skupiny ľudí, ktorým sú sympatické práve určité triedy vozidiel. Niekto preferuje kombi nad sedanom, niekto SUV pred športovým kupé. BMW však v tomto prípade takýmto špekuláciám predchádza a s uvedením dvoch nových modelov búra všetky zábrany.

Bavorská automobilka totiž spája SUV s extrémne výkonným, priam športovým motorom. Čo to v praxi znamená? Na prvý pohľad rodinné a praktické vozidlo vás po naštartovaní prekvapí výkonom, za ktorý by sa pod kapotou nemusel hanbiť akýkoľvek športiak pod slnkom. A takéto spojenie je zaručene lákadlom.

SUV s perfektnou kondíciou

SUV tej najvyššej triedy v podaní BMW – X5 a X6 sa už športového prevedenia „M“ dočkali dávnejšie. No príchod takýchto verzií aj pre X3 a X4, ktoré sú zaradené do triedy strednej, nebol dlho avizovaný a ani očakávaný. Aj preto sa spočiatku jednalo o malé prekvapenie, ktoré ale okamžite narobilo rozruch. A to najmä tým, že obe vozidlá sú poháňané úplne novým motorom z mníchovskej dielne. Podržte sa, máme dočinenia s preplňovaným 6-valcom 3,0 TwinPower Turbo s továrenským označením S58, ktorý disponuje 8-stupňovou automatickou prevodovkou s pohonom všetkých kolies.

Nový „trojliter“ sa pýši parametrami, ktoré priam vyrážajú dych. Zvlášť, ak sedíte v menšom SUV. Motor vás z nuly na stovku vynesie za obdivuhodných 4,2 sekundy. S prihliadnutím na vyššiu hmotnosť X3 a X4, 1970 kg, patrí takémuto zrýchleniu ešte väčšie uznanie. Obe autá dopredu poháňa sila o výkone 353 kW, čo na ceste znamená 480 konských síl a v kombinácii s krútiacim momentom 600 Nm sa naozaj máme na čo tešiť.

Plnohodnotná športová trieda M

Automobilka pri nových modeloch nerobí žiadne výnimky. X3, ako aj X4 sú naozajstnou triedou M a presvedčí vás o tom aj samotný pohľad. Exteriér oboch vozidiel je obohatený o kompletný balík M doplnkov. Na ceste ich spoznáte hlavne podľa športových nárazníkov a výrazných diskov kolies. Navyše, pre triedu M bude dostupné špeciálne farebné prevedenie v dvoch verziách – červená Toronto a sivá farba Donington.

BMW X3 M a X4 M sa neriadia pravidlami. Skôr naopak, tvoria si vlastné. Obe sú naozajstným dizajnovým kúskom a potvrdzuje to aj stavba interiéru. Celkový dojem skvelo dotvárajú športové sedadlá s koženým čalúnením, špeciálna hlavica riadiacej páky, ale aj dve červené tlačidlá „M“ umiestnené na multifunkčnom volante. Samozrejmosťou je inteligentné ovládanie vozidla, športové budíky a majestátna palubná doska Sensatec s veľkým displejom.

Nič vás nezaskočí

Obidva modely v špeciálnej M-kovej úprave sa bezpochyby zaradia medzi špičku na trhu a súťažiť budú práve s podobnými modelmi konkurenčného Mercedesu. Za príplatok bude dostupné ešte navýšenie Competition, ktoré ponúkne o 22 kW vyšší výkon. Rýchlosť je od výroby obmedzená na 250 km/h, no za ďalší príplatok vám ju BMW môže posunúť až na 285 km/h. BMW X3 M a X4 M sú výnimočnými autami. Absolútne vás nesklamú v akomkoľvek náročnom teréne a zároveň sa s nimi môžete vyblázniť na prázdnej ceste, či trúfneme si povedať, aj na pretekárskom okruhu.

Spotreba paliva pritom vôbec nie je zlá, kombinovaná sa zastaví na hodnote 10,5 litra na 100 kilometrov. Cenovka je taktiež zaujímavá, na nemeckom trhu začína X3 M na 84 900 €, X4 M ju má o 2200 € vyššiu a verzia Competition dokonca ešte o 8500 € viac.

Aby vám takéto, ale aj akékoľvek iné vozidlo vydržalo v perfektnom stave, nezabúdajte na pravidelný servis a údržbu. Potešiť ho môžete aj praktickými doplnkami, ktoré na ceste oceníte a nájdete ich napríklad aj na AutodielyOnline24.sk.

Zdroj: Redakcia GREGI.NET / Inzercia
Foto: BMW