Nejdražší auta historie? Německá „Kobra“, pocta slavnému konstruktérovi i „jachta“ se slunečníkem

Lidé jsou schopni utratit nemalé peníze za ledasco. Třeba za automobily. Slavný prodejce aut RD Whittington o tom ví své. Jeho zákazníci neváhají vytáhnout ze svých peněženek miliony amerických dolarů, což můžete vidět v pořadu Auta za milion dolarů (Milion Dolar Wheel), který každou středu ve 20 hodin vysílá Discovery Channel. Víte ovšem, které modely se mohou pyšnit nálepkou nejdražších automobilů na světě? Vybrali jsme tři, jejichž celková hodnota dosahuje téměř 50 milionů amerických dolarů.

Mercedes-Benz Maybach Exelero – 8 milionů dolarů

Chudý mezi bohatými. Tak se dá s trochou nadsázky mluvit o voze Mercedes-Benz Maybach Exelero. Ojedinělý model slavné německé automobilky z roku 2004 vznikl původně na objednávku společnosti Goodyear, která jej využila pro testování svých nových pneumatik.

Vysoce výkonné sportovní kupé, které se pyšní dvanáctiválcem se dvěma turbodmychadly, disponuje výkonem 690 koní a dosahuje maximální rychlosti kolem 350 km/h, však nakonec udělalo velkou díru do světa. Proslavilo se nejen ve slavném německém seriálu Kobra 11, ale především svou cenou, která z něj (zatím) dělá nejdražší model značky Mercedes-Benz v historii. Před několika lety zaplatil jeden ze zájemců za Exelero úctyhodných 8 milionů dolarů.

Bugatti La Voiture Noire – 13,4 milionů dolarů

Pocta pro Jeana Bugattiho. Právě na počest syna zakladatele slavné francouzské značky byl vyroben automobil Bugatti La Voiture Noire – v překladu „černý vůz“. Na světlo světa se z dílen dostal v loňském roce a se svou cenou 13,4 milionu dolarů se okamžitě stal nejdražším vozem Bugatti v dějinách.

Není se čemu divit. Jedná se o moderní interpretaci osobního vozu Jeana Bugattiho Type 57 SC Atlantic z období druhé světové války s totožným osmilitrovým motorem se čtyřmi turbodmychadly o výkonem 1 479 koní. Dosud utajený majitel, který si nechal automobil vyrobit na zakázku, ho navíc obohatil o celou řadu dalších specifických doplňků. Zadní část masky tak mimo jiné zdobí světelný štítek, který dokonce hláskuje název značky.

Rolls-Royce Boat Tail – 28 milionů dolarů

Opravdový klenot mezi automobily. Rolls-Royce letos představil nový model Boat Tail, který je nástupcem modelu Sweptail, který v roce 2017 ohromil svět. Dominantou zadní části unikátního kabrioletu, který byl vyroben na zakázku, jsou dvě víčka připomínající po otevření jachtu.

Nechybí ani koutek s lednicí na šampaňské a zabudovaným slunečníkem. Ačkoliv Rolls-Royce oficiálně u těchto zakázkových modelů neoznamuje cenu, proslýchá se, že nový Boat Tail vyšel majitele na neuvěřitelných 28 milionu dolarů.

Zdroj: TS