Ceny Anděl oslávia tridsiatku s nominovanými umelcami a aj so slovenskou hudbou.

Tridsiaty ročník prestížneho odovzdávania cien Českej hudobnej akadémie – Anděl Coca-Cola 2020 sa uskutoční v sobotu 29.mája 2021. V priamom prenose ho od 21:20 bude vysielať program ČT1. Nominovaní hudobníci nahrali špeciálne živé vystúpenia a predstavia sa aj na odovzdávaní. Súčasťou jubilejného tridsiateho ročníka bude aj pohľad na uplynulé roky tohto najstaršieho českého hudobného ocenenia.

Ceremoniál však bude patriť hlavne tohtoročným nominovaným. Okrem Lenky Dusilovej, Jaromíra Nohavicu a 7krát3 s Rytmusom vystúpia aj Tata Bojs, Monkey Business, Aneta Langerová a Robert Křesťan & Druhá tráva. Slávnostný večer bude moderovať Ewa Farna.

„Pre každé z deviatich hudobných vystúpení vzniká unikátna výtvarná výprava, ktorá reflektuje súčasné trendy v audiovizuálnej tvorbe. V rámci naživo odohraných videoklipov sme sa rozhodli maximálne využiť potenciál scény, svetelnej a kamerovej techniky. Sme radi, že môžeme výnimočnú tvorbu nominovaných podporiť vizuálnou šou, ktorú pripravujeme každému z nich na mieru,“ približuje Matyáš Vorda, ktorý stojí za kreatívou a vizuálnou podobou Cien Anděl.

Výnimočnosťou tohtoročného odovzdávania sú aj v histórii domácich hudobných cien netradičné prípravy jubilejného ročníka. Kvôli množstvu nominovaných interpretov a kvalitnej hudby, ktorá na českej scéne v minulom roku vznikla, sa usporiadatelia rozhodli venovať priestor umelcom aj mimo televízny program. Vytvorili na to sériu unikátnych živých vystúpení nominovaných z rôznych „andělských“ kategórií. Záznamy live sessions zo štúdia v špeciálnej kocke sa postupne objavujú na Facebooku a Instagrame Cien Anděl. Dopĺňajú ich rozhovory, ktoré jednotlivých umelcov aj bližšie predstavujú.

„Radi by sme tohtoročným ročníkom nadviazali na srdečné prijatie netradičnej podoby odovzdávania Andělov v minulom roku, ktorej sa kvôli stále platným hygienickým opatreniam asi nevyhneme ani tento rok. Aj keď nám minuloročné skúsenosti a pozitívne ohlasy ukázali, akým smerom by sme sa mohli uberať, rozhodli sme sa nestáť na mieste a pripraviť nový, originálny a atraktívny program,“ povedala producentka Cien Anděl Lucie Hájková z usporiadateľskej agentúry Luff Production.

Tento rok hudobní akademici v Cenách Anděl rozhodovali o víťazoch v štrnástich kategóriách a aj o novom laureátovi Siene slávy. Štyri nominácie od nich získala Lenka Dusilová za svoj piaty sólový album Řeka. Tri nominácie majú Tata Bojs za album Jedna nula a Jaromír Nohavica za album Máma mi na krk dala klíč. Dve nominácie získali mladá pesničkárka Amelie Siba a raperi Viktor Sheen a Yzomandias. V kategórii Slovenský album, ktorá sa na Cenách Anděl udeľuje druhýkrát sú nominovaní Katarína Knechtová za album Svety, Le Payaco za album Pohybliví v nehybnomRichard Müller za album Hodina medzi psom a vlkom. 

„V druhom kole hlasovalo 394 akademikov, výsledky teraz overuje notár,“ spresnila Petra Žikovská, riaditeľka Českej národnej skupiny Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), ktorá ocenenie vyhlasuje.

Aj tento rok doplní ceny, o ktorých rozhodujú odborníci z Českej hudobnej akadémie, multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola cena fanúšikov. Vyhlasuje ju titulárny partner Cien Anděl, spoločnosť Coca-Cola, o víťazovi rozhodne verejnosť v online hlasovaní. V minuloročnom hlasovaní získala najviac hlasov skupina Mirai, ktorú Coca-Cola podporila pri tvorbe nového videoklipu sumou 100 000 korún. Kto bude tohtoročným víťazom Coca-Cola ceny fanúšikov a dostane finančnú podporu v rovnakej výške, bude známe na vyhlásení všetkých laureátov Ceny Anděl už 29. mája. Interpret, ktorý sa tento rok stane Objavom, už tradične získa kampaň v hodnote pol milióna korún od rádia Evropa 2, ktoré je hlavným mediálnym partnerom Cien Anděl 2020.

www.andelceny.cz
Facebook: @hudebnicenyandel
Instagram: @ceny_andel
Cena fanúšikov: www.andelceny.cz/cenafanousku

Zdroj: TS