Britská kapela Editors ďalšou hviezdou Grape festivalu.

Grape festival doplnil ďalšiemeno do zoznamu zahraničných účinkujúcich. Na Slovensko príde indie rocková kapela Editors.

„ Rokovania so skupinou Editors boli pre nás trochu špecifické, keďže ich agent nás oslovil ešte v auguste pred začiatkom minuloročného festivalu. Kapela mala čerstvo vydaný štvrtý album a chceli ho v roku 2014 odprezentovať aj na Slovensku. Nakoniec sa všetko utriaslo tak, že sme sa dohodli, z čoho máme veľkú radosť,“ priblížil za organizátorov Ján Trstenský.

Kapela Editors sa začala formovať v britskom meste Stafford v roku 2002. Prešla viacerými zmenami názvov, od Pilot, The Pride alebo Snowfield, až po ten súčasný. Debutový album The Back Room vyšiel v roku 2005 a s ním aj prvé hity Bullets, MunichBlood. O rok neskôr si vyslúžil nomináciu na Mercury Prize a dopomohol kapele k účasti na veľkých svetových festivaloch ako Coachella, Lollapalooza či T In The Park. Štúdiovú dvojku An End Has A Start (2007) uviedol úspešný singel Smokers Outside The Hospital Doors. Tá sa niesla v duchu svojho predchodcu a opäť priniesla vlnu úspechu. Ďalší singel The Racing Rats iba potvrdil pevné miesto Editors na britskej indie rockovej scéne. Oba albumy dosiahli platinové predaje a Editors sa stali jednou z najvyhľadávanejších festivalových kapiel.

Na tretí album In This Light and on This Evening (2009) sa čakalo dva roky a priniesol zásadnú zmenu v sounde kapely. Editors vymenili gitary za elektroniku. Napriek rôznym pochybám fanúšikov sa trojke darilo, dosiahla prvé miesto v UK Chart a singel Papillon sa stal doposiaľ najväčším hitom skupiny.

Najnovší album The Weight of Your Love (2013)skupina začala pripravovať už v roku 2010. Pri hľadaní nového hudobného smerovania kapely odchádza gitarista Chris Urbanowicz. Editors sa vracajú späť k jednoduchšiemu gitarovému zvuku, čo potvrdil singel A Ton Of Love. „Dlho som hovoril o svojej obľube amerických kapiel ako R.E.M. alebo Arcade Fire a je to typ soundu, ku ktorému sa budú uberať naše nové piesne. Sú priamočiarejšie ako na poslednom albume. Ten bol experimentálnejší, kdežto nové veci sa dajú hrať s akustickou gitarou,“ hovorí o novinke charizmatický líder kapely Tom Smith.

Editors sú skvelou koncertnou kapelou s nezameniteľným Tomovým vokálom a dokonalou súhrou celej skupiny. V tomto roku budú patriť k headlinerom takých festivalov ako Rock Im Park, Pinkpop alebo Pukkelpop a je skvelé, že ich uvidíme aj na Grape festivale.

Grape sa uskutoční 15.-16.8.2014 na piešťanskom letisku, momentálne je cena vstupenky 35 €, od budúceho mesiaca sa bude cena zvyšovať. Ďalšie info nájdete na www.grapefestival.skwww.facebook.com/grapefest .

Zdroj: Grape festival