Bratislavský hrad aj nitriansky park oživí výtvarný happening nevidiacich detí.

„Kŕdeľ bielych holubov“ ako symbol nevidiacich a slabozrakých detí zosadne v Bratislave a v Nitre. Už 12. septembra 2014 sa vďaka projektu Darujem ti tulipán premení lúka pred Bratislavským hradom na „hniezdo“, ktoré z desiatok vlastnoručne vymaľovaných a vyzdobených makiet vtáčatiek vytvorí 45 detí zo základných škôl pre zrakovo aj mentálne postihnuté deti v Bratislave a umiestni ich na trávnik, na stromy či do krikov.

Projekt Darujem ti tulipán, ktorý už deviaty rok vďaka umeleckým aktivitám integruje slabozraké a nevidiace deti, vyvrcholí už tradične počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. V deň jeho otvorenia 26. septembra 2014 sa spoja nitrianske aj bratislavské deti a na festivalovom workshope nainštalujú zasa bielych holúbkov na trávniky v parku okolo Divadla Andreja Bagara v Nitre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Cieľom je oživiť jednotvárne a často nepovšimnuté verejné priestranstvá aktívnou prítomnosťou detí, ich hravou tvorbou a vyslať tak širokej verejnosti jasný signál o existencii a talente zrakovo postihnutých detí a ich integrovateľnosti do verejného života,“ povedala vedúca projektu akademická sochárka Elena Kárová.

Výtvarné happeningy sú súčasťou sprievodného programu Divadelnej Nitry a vychádzajú z jej tohtoročnej témy Načo umenie? „Veríme, že každému okoloidúcemu bude radosť a zanietenie kresliacich nevidiacich detí jasnou odpoveďou na otázky: Načo umenie? a Načo umenie postihnutých detí?,“ dodala Elena Kárová.

Na workshopoch sa zúčastnia deti zo ZŠI pre slabozrakých a nevidiacich, ZŠ sv. Františka z Assisi a ŠZŚ s MŠ, Karpatská 1 z Bratislavy a zo ZŚ kniežaťa Pribinu v Nitre.

Počas Divadelnej Nitry bude na tzv. inom_námestí pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre fungovať aj TULIPstan, v ktorom si verejnosť bude môcť prezrieť výstavu výtvarných prác z celoročných aktivít Klubu Darujem ti tulipán a okoloidúce deti s rodičmi sa budú môcť pod vedením profesionálneho lektora priučiť najrôznejším výtvarným technikám ako napríklad modelovaniu z hliny, kresleniu či hrnčiarstvu.

Aktuálne informácie o  Divadelnej Nitre na www.nitrafest.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

Zdroj: Divadelná Nitra