Branislav Dugovič má nový autorský album s fantastickou rytmikou z Londýna a New Yorku – Bang Bang Boogie Boogie.

Slovenský hudobník Branislav Dugovič predstavuje na svojom novom albume šesť autorských kompozícií. Na nahrávanie Bang Bang Boogie Boogie si pozval špičkových hudobníkov, Eddieho Stevensa (GB) a Taru Alexandra (USA). Špeciálnym hosťom v skladbe Bang Bang Boogie Boogie je skvelý český bubeník Roman Vícha. Klarinetista, ktorý patrí medzi najrešpektovanejších inštrumentalistov domácej scény, by album zaradil do „avantgardného jazzu na britský spôsob“. Od novinky ešte nemá dostatočný odstup, nehodnotí ju, len konštatuje, že sa mu momentálne veľmi páči. Album Bang Bang Boogie Boogie vychádza vo vydavateľstve Real Music House.  

„Ťažko je hudbu z Bang Bang nejako zaradiť. Speváčka a redaktorka Rádia Devín Zuzana Adamkovičová by ju zaradila do experimentálnej hudby. Môže byť, ale keď si napr. na Bandcampe prebrowsujete kategóriu experimentálna hudba, tak je to samý ambient, zvukové plochy bez beatu, field recording a podobne, kdežto na Bang Bang je ambientná len jedna skladby. Ja by som to, čo sme nahrali s Taru a Eddiem, skôr zaradil do nejakého avantgardného jazzu na britský spôsob alebo do nejakej podobnej škatuľky, keďže to má beat, nejakú harmóniu a rôzne rytmické modely ako témy. Každopádne si myslím, že poslucháča, ktorý má rád podobné “nemainstreamové” žánre, album hneď od začiatku chytí, má rytmický náboj, pozitívnu energiu a humor,“ povedal Branislav Dugovič o svojom novom albume, ktorým chce zavŕšiť trilógiu albumov: Cross-Country Skiing (Real Music House, 2018) a 10 Simple Melodies (Real Music House, 2019).

Album sa nahrával v počas pandémie Covid 19 v piatich štúdiách vrátane Eastside Sound Studios v New Yorku s legendárnym zvukovým majstrom Lou Holtzmanom. Vydanie aktuálneho CD Bang Bang Boogie Boogie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, SOZA Hudobný fond.

Podľa hudobníka a spoluzakladateľa vydavateľstva Real Music House Roberta Pospiša patrí Branislav Dugovič k stabilným interpretom spomínaného vydavateľstva. „Je (BD) to jeden z najtalentovanejších a najzaujímavejších hudobníkov v našom regióne. Každá z jeho nahrávok, ktorá vyšla pod značkou nášho vydavateľstva je hudobným prekvapením v tom najlepšom zmysle slova. Bang Bang Boogie Boogie nie je výnimkou. Braňo si na album pozval výborných hudobníkov. Nahrávku odporúčame všetkým fanúšikom netradičných hudobných spojení a originálneho skladateľského rukopisu,“ dodal.

Branislav Dugovič už v minulosti spolupracoval v medzinárodnom zložení hudobníkov. Londýnsky producent a hudobník Eddie Stevens (GB) je nominant prestížnej britskej Mercury Prize a dlhoročný spolupracovník speváčky Roisin Murphy a Taru Alexander (USA) je bývalým členom Grammy oceneného Roy Hargrove Quintett. „Moja skúsenosť je taká, že hudobníci pôsobiaci vo veľkých metropolách majú skrátka väčšinou troška iný “mindset” ako naši hudobníci, pôsobiaci v špecifickom “malom” našom prostredí. Menej sa hodnotia, porovnávajú, celkovo sú otvorenejší. Viac sa o akoby zaujímajú o hudbu, žijú hudbou, skvele hrajú, majú väčší prehľad. Aj ich zvuk je potom iný. Toto je asi to čo sa mi na spolupráci napr. s Eddiem a Taru, ale aj Romanom páčilo najviac. New York alebo Londýn majú svoj špecifický charakter, smrad, zvuk. Podľa mňa aj to potom počuť alebo cítiť v hraní, vo zvuku, v time,“ spomenul na tému zahraničných spoluprác.

Branislav Dugovič je slovenský hudobník, ťažiskovo sa prezentujúci hrou klarinete a basklarinete. V súčasnosti pôsobí na Katedre hudobnej výchovy PdF UK. Spolupracoval s mnohými domácimi aj zahraničnými umelcami, napr. Jozefom Luptákom, VENI Ensemble, Nikolajom Nikitinom, Janou Kirschner a mnohými inými. Ako sólista alebo komorný hráč nahrával pre viaceré vydavateľstvá, napr. Hudobný Fond, Hudobné centrum, Diskant, RealMusic House, Naxos, Orange mountains music/Hevhetia a i. Bol lektorom v projekte VENI Academy. Premiérovo uviedol a nahral mnoho skladieb od slovenských skladateľov (Berger, Zeljenka, Kupkovič, Adamčiak, Iršai, Krák, Lejava a i. ), viaceré z nich mu boli venované. Širšia verejnosť môže Dugoviča registrovať z albumov Moruša biela a Moruša čierna Jany Kirschner, či z albumu Uspávanky s Luptákom, Lenkom, Comendantom a Bugalom. V posledných rokoch sa do povedomia odbornej i laickej verejnosti najvýraznejšie zapísal vydaním dvoch sólových, z väčšej časti autorských albumov: Cross-Country Skiing (Real Music House, 2018) a 10 Simple Melodies (Real Music House, 2019). Na oboch spolupracoval o i. s londýnskym producentom a hudobníkom Eddiem Stevensom. V rámci tour k albumu Cross – Country Skiing absolvovalo trio v zložení Branislav Dugovič, Eddie Stevens a Daniel Matej koncerty v Bratislave, Londýne, Prahe a Olomouci, kde uzatváralo legendárny festival PAF. Na slovenskom turné k albumu 10 Simple Melodies spolupracoval s Nikolajom Nikitinom, Borisom Lenkom, Jozefom Luptákom a výtvarníkom Róbertom Szegénym.

Zdroj: TS