Benefičný koncert Dúha v srdci spestrili zahraniční hostia.

Stalo sa už peknou tradíciou, že záverom septembra ponúka Spoločenská sála MsKS v Novom Meste nad Váhom krásny zážitok pre všetky deti, mládež i dospelých z Trenčianskeho kraja, ktorí majú telesný alebo mentálny hendicap. Tak tomu bolo aj 24. septembra 2017.

Podujatie, ktoré už šiestym rokom pripravuje a zabezpečuje CSS Nové Mesto nad Váhom, OZ Život s dúhou v srdci, OZ Milan Štefánik, zástupkyňa primátora Nového Mesta nad Váhom p. Hejbalová, primátorka Starej Turej p. Halinárová a Júlia Bublavá je nádhernou príležitosťou na silné a emotívne zážitky pre všetkých účastníkov. Snahou organizátorov je nielen zabaviť a roztancovať zdravotne znevýhodnené deti a mládež, ale napomôcť ich rýchlejšiemu integrovaniu sa medzi bežnú populáciu. Aj z toho dôvodu je podujatie otvorené i pre širokú verejnosť.

Ponuka Benefičného koncertu Dúha v srdci bola, ako každý rok, veľmi pestrá. Rozprúdenie krvi a dokonalé uvoľnenie tela navodila francúzska Zumba tanečníčka AMINATA z Francúzska a spoločne s DENISOU z Nového Mesta nad Váhom. Roztancovaná sála sa po hodine utíšila a zabavila pri veršoch Jurka Kohútika z CSS Nové Mesto nad Váhom, ktorý s humorom jemu vlastným privítal všetkých účinkujúcich. Počas oficiálneho začiatku koncertu moderátor Roman Pomajbo pozval na pódium predsedu a poslankyne TSK, poslanca NR SR, predstaviteľov CSS Nové Mesto nad Váhom, OZ Život s dúhou v srdci a OZ Milan Štefánik. Radosť z podujatia vyjadrili a finančne podporili aktivity detí z CSS Nové Mesto nad Váhom Jaroslav Baška, Dušan Bublavý a Kvetoslava Hejbalová.  Následne už pódium patrilo hudobným produkciám. Ruská folk-rocková  skupina GRAI zaujala so svojimi tradičnými ruskými ľudovými piesňami upravenými  v rockovom štýle. Dievčenské, ale aj dámske srdiečka zaplesali, keď na pódium vyšiel Adam Ďurica.

Zožal silný potlesk a nadšené výkriky nielen pred vystúpením, ale aj po ňom. So svojim hlasom a s gitarou, ktorá ho sprevádzala na jeho koncertnom turné Spolu naplnil celú sálu dobrou náladou, živou komunikáciou s publikom a veselosťou. Nadšení tanečníci v sále sa naplno rozvírili aj počas koncertu skupiny Maduar, ktorá ponúkala dynamické a do tanca pozývajúce skladby. Spevák Maduaru Juraj Matyinko bol poverený výberom a odmenením mávatiek, ktoré si mládežníci pripravili pre účinkujúcich.  Pódium na krátky čas patrilo skupine detí. Poďakovanie za krásne návrhy plagátov s malými odmenami získali deti zo ZUŠ Stará Turá spolu so svojou pani učiteľkou. Celý koncert sa niesol v povznesenej nálade pod taktovkou humorom sršiaceho a večne sa usmievajúceho Romana Pomajbu. To najlepšie prišlo na záver. Hudobná skupina Vidiek s Jánom Kuricom priniesla krásne uvoľnenie, bezprostrednosť a hravosť. Známe hity zneli nielen z pódia, ale silná podpora znela aj z publika, ktoré len ťažko prepúšťalo Skupinu Vidiek a so smútkom v duši sa lúčilo so skvelým podujatím.

Ten, kto si chcel vyskúšať svoju zručnosť a tvorivosť, mal možnosť popri hudobnom programe zoznámiť sa s množstvom zaujímavých činností. Deti láka vytvoriť si vlastný originál, ktorý ich poteší a prinavráti im v spomienkach krásne prežitý deň aj počas chladných zimných období. S nadšením sa pustili do práce s horúcim voskom, maľovali si tričká a tašky podľa vlastnej fantázie, vytvárali šperky, košíky, ozdobovali šiltovky a plstili. Menší návštevníci sa tešili zo skákacieho hradu, jazdách na odrážatkách, ale i maľovaniu na tvár. Kto mal pocit, že má v sebe ešte kus nespútanej energie, ten sa mohol  zapojiť do cvičebných a tanečných kreácií pred budovou MsKS.

Deti a mládež s určitým druhom postihnutia boli obdarovaní tričkami s logom podujatia. Nezabudlo sa ani na ich mlsné jazýčky vo forme koláčov, pagáčov, pizze, nanukov, džúsov a malinoviek. Celkove sa podujatia zúčastnilo 541 znevýhodnených osôb so sprevádzajúcimi osobami, čo predstavuje 24 zariadení sociálnych služieb, špeciálnych a spojených škôl z Trenčianskeho, Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, mnohé deti a mládež s telesným alebo mentálnym postihnutím, ktorí sú v opatere svojich rodičov v domácnosti. Integrácia sa naplnila aj v záujme bežných návštevníkov, na podujatí sa zúčastnilo 114 osôb.

Napriek tomu, že chýbali príjemné slnečné lúče, Benefičný koncert Dúha v srdci svojou bohatosťou programu a skvelou atmosférou naplnil očakávania všetkých návštevníkov. Nádherný pocit radosti, spontánnosti a výbornej nálady u všetkých účastníkov utvrdzuje organizátorov v domnienke, že tieto podujatia sú krásnym obohatením pre znevýhodnené deti a s radosťou sa opäť pustia do prípravy ďalšieho ročníka. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Júlia Bublavá a Milan Štefánik
Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel a Milan Maršalka
Video: Igor Kolesár