Be2Can starter premietne na Art Film Feste víťazné filmy z Berlína aj Cannes!

Art Film Fest je podujatím, ktoré v slovenskej premiére uvádza desiatky až stovky filmov z celého sveta. Jeho sekcia Be2Can starter, ktorú pripravuje v spolupráci so spoločnosťou Film Europe Media Company, ponúka výber snímok, ktoré zarezonovali na dvojici najprestížnejších filmových festivalov – v Berlíne a Cannes. Podarí sa aj tentoraz premietnuť v Košiciach držiteľa prestížnej Zlatej palmy?

„Ako každý rok, aj tento rok je to do poslednej chvíle záhada,“ hovorí Ivan Hronec, riaditeľ Film Europe Media Company a zostavovateľ sekcie. „Festival v Cannes skončil iba pred pár dňami a materiál sa ešte stále vyrába. Vždy sa to ale nejakým zázrakom podarí a vďaka Be2Can starteru býva Art Film Fest tradične prvým festivalom v Česko/Slovensku, kde sa ,Zlatá palmaʻ premieta. Aj tento rok slovenskému filmovému publiku prinesieme najlepší film z najlepšieho festivalu na svete.“

Spomínaným filmom je snímka Zlodeji (Manbiki kazoku, 2018), citlivá a rafinovaná dráma režiséra Hirokazu Koreeda. Rozpráva v nej príbeh gastarbeitera Osamu, ktorý si privyrába krádežami v obchodoch a vychováva syna v zvláštnej „rodine“, tvorenej obyvateľmi provizórneho príbytku na periférii. Keď sa jedného dňa rozhodne vziať si domov osamelé dievčatko, ktoré rodičia zanedbávajú, vystaví rodinu zlodejov skúške, s akou sa ešte nestretla.

Najnovší film poľskej režisérky Małgorzaty Szumovskej Tvár (Twarz, 2018) získal na berlínskom festivale Veľkú cenu poroty. Hlavný hrdina Jacek je zábavným malomestským čudákom, ktorý pracuje na stavbe najväčšej sochy Ježiša Krista na svete až do chvíle, kým ho nečakane zmrzačí tragická nehoda. Má sa stať prvým Poliakom, ktorý podstúpi transplantáciu tváre, čím sa chtiac-nechtiac sám dostáva do role hrdinu a mučeníka.

Intímny čiernobiely film 3 dni v Quiberone (3 Tage in Quiberon, 2018) režisérky Emily Atef zachytáva trojdňový pobyt herečky Romy Schneider vo francúzskom rehabilitačnom centre. V roku 1981 tam poskytla svoje posledné interview renomovanému nemeckému magazínu a novinárom odhalila svoju dušu bez uvažovania o možných následkoch. Komorná, no dynamická dráma zaujala na tohtoročnom Berlinale a siedmimi národnými filmovými cenami ju v apríli ocenila Nemecká filmová akadémia.

V hlavnej súťažnej sekcii berlínskeho festivalu sa o Zlatého medveďa uchádzala aj snímka Utøya, 22. júla (Utøya 22. juli, 2018). Dráma inšpirovaná skutočnými udalosťami sa vracia k teroristickému útoku z roku 2011, pri ktorom sa na rovnomennom nórskom ostrove stali desiatky teenagerov obeťami besnenia Andersa Behringa Breivika. Uznávaný režisér Erik Poppe nakrútil film jednozáberovou metódou a jeho dielo je nielen vecným popisom 72 minút teroru, ale aj oslavou nezlomnosti jednej nórskej generácie.

Štvoricu filmov, ktorá je ochutnávkou pred jesenným uvedením celej kolekcie Be2Can do slovenských kín, si budete môcť pozrieť na košickom Art Film Feste v dňoch 15. – 23. júna 2018.

Organizátori: ART FILM FEST s.r.o., FORZA, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Festival sa realizuje vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja

Zdroj: TS