Banská Štiavnica privíta to najlepšie z Vyšehradu – NU SOUND OF VISEGRAD.

Tie najzaujímavejšie hudobné projekty zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka sa stretnú v projekte NU SOUND OF VISEGRAD. Putovná koncertná séria prichádza do Banskej Štiavnice, aby sa prezentovala v rámci aktivít Banská Štiavnica – Mesto Kultúry 2019. Od apríla až do októbra, štyri koncerty – štyri tematické večery – ktoré premenia Kultúrny dom BŠ na hudobný klub s mnohými prekvapeniami.

Na počiatku stála myšlienka prinášať novú a inšpiratívnu hudbu z vyšehradského priestoru. Spojiť interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Vytvoriť značku, ktorá by prepájala hudobné štýly a špecifickosti z týchto rôznorodých hudobných scén. Organizátori z agentúry Music Press Production mali dostatočný prehľad a chcenie vytvárať povedomie nielen o slovenskej, ale aj o hudbe našich susedov. Prvý koncert poľskej speváčky Karoliny Czarnackej a kepely Ghost of You nasledoval koncertný výjazd skupín Max Bazowski a Genuine Jacks do delty Dunaja. V roku 2018 vysúpili pre projekt #nsov producent DUHAN, maďarský producent Pigment Chemcal a československá formácia Jay Delver v Bratislavskom V-klube. Vianočný koncert projektu #nsov s producentom Grňom a formáciou Jay Delver v srbskom Novom Sade. Po bratislavskom vystúpení a rumunskom a srbskom dobrodružstve prináša koncertnú sériu NU SOUND OF VISEGRAD do Banskej Štiavnice. Vybrali sme 11 skupín a interpretov reprezentujúcich žánre ako ambient, elektronika, hip hop, post rock, sludge metal či nu jazz. 

Prvý koncert sa uskutoční 12. apríla a vystúpi na ňom česká skupina Nekola hrajúca uhrančivé downtempo s prvkami triphopu. Z Poľska príde tajomné duo XdzvønX s prekvapivou kombináciou sakrálneho noise popu a temnej elektroniky a rapu. Bohatý vizuálny hudobný večer sa postará trenčianska formácia Autumnist, ktorá len veľmi málo hráva naživo. O necelý mesiac sa 24. mája predstaví česká raperka/speváčka Hellwana so svojím soulovým vokálom a beatmi z trapu a grimu. Na tomto hiphopovom evente zahrá trnavský raper Boy Wonder, ktorý predstaví a pokrstí svoj nový album. Na svoje si prídu aj priaznivci modernej gitarovej hudby s temným pozadím. Do Štiavnice 20. septembra zavíta pražský projekt Black Hole Constellation – experimentálna odpoveď na súčasný black metal s výraznými basovými linkami alias Igorrr. Atmosférické post rockové línie a sludge metalové prechody zase zdobia nitriansku kapelu Jób. Netradičnú zostavu doplní poľská skupina Lonker See hrajúca stoner rock / psychedelic s občasnými výletmi až do free jazzu. Posledný koncert zo série NU SOUND OF VISEGRAD In Banská Štiavnica sa uskutoční 25. októbra. Sólové sety zahrá obľúbený slovenský skladateľ a vibrafonista Stroon a maďarský multiinštrumentalista Ficture, ktorí dokážu, že aj naživo vedia plnohodnotne zahrať ako celá kapela. Svoje inštrumentálne majstrovo predvedie české duo Zabelov Group hrajúce netradičný fusion pozostávajúcu z elektroniky, world music a nu jazzu.

Dramaturgia projektu si vybrala inovatívnych, inšpiratívnych umelcov – nie náhodou až štyria z celkového počtu jedenástich účinkujúcich – hrali na tohtoročnom najväčšom showcaseovom festivale Eurosonic v holandskom Groeningene. Rovnako dôležité však bude prostredie, v ktorom sa všetky koncerty odohrajú – Kultúrny dom Banská Štiavnica. Nepôjde iba o sériu štyroch koncertov, kde ľudia prídu, usadia sa, vypočujú interpretov a odídu domov spať. Vytvoríme plnohodnotný zážitok, aký sa odohráva na hudobných festivaloch. Kultúrny dom sa zmení na hudobný klub s chillout zónou, umelou trávou, posedením a príjemnou obsluhou. Po každom koncerte bude nasledovať afterpárty v klube Spojár, kde zahrajú poprední DJ´s a producenti.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/NuSoundOfVisegrad
PREDPREDAJ: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/nu-sound-visegrad-banska-stiavnica-2019
WEB: http://www.nusoundofvisegrad.eu/

Zdroj: TS