Asuna (JP) & Gurun Gurun (CZ) Tour.

Asuna (Aotoao, JP)

Asuna je hudebník, výtvarník a performer z japonského města Kanazawa. Studoval výtvarné umění na Tokyo Zokei University, zvukovým instalacím a koncertování se věnuje od roku 1999.

Pro Asunovy koncerty je typické používání nepřeberného množství klávesových nástrojů a elektroniky: starými varhanami počínaje, přes všemožné modely japonských keyboardů Casio až po zvukové hračky pro děti. Jeho živé performance mají nejblíže k experimentální drone music, v Asunových skladbách jsou ale k nalezení i vlivy lo-fi popu, freak folku, noisu, punku, minimalismu nebo tokijské improscény onkyo.

asuna_100-toys

Asunovo zřejmě nejúspěšnější album Flowers z roku 2009 je možné vnímat jako soundtrack k eskapistickým snům mnoha současných Japonců. Zvukové koláže z terénních nahrávek, akustických nástrojů, laciných kláves a bicích automatů vyvádějí posluchače ze řvoucích ulic japonských velkoměst na venkov, do parků a květinových zahrad. Jeho nejnovější deska Aihara 1825, City Heim Kiri B-207 se nese ve znamení minimalismu a dlouhých syntezátorových dronů. V poslední době se Asuna věnuje zejména dvěma zvukovým instalacím: 100 Keyboards a 100 Toys, s jejíž „přenosnou“ verzí právě vyráží na evropské turné.

Asuna svoje nahrávky vydává na mnoha labelech po celém světě (and/OAR, Spekk, Home Normal, Apestaartje, Students of Decay, Music Related…). Spolupracoval např. s I am Robot and ProudSawakoMy Pal Foot FootThe Medium Necks nebo s japonskou ambientní hvězdou Chiheiem Hatakeyamou a jeho projektem Opitope. Sólově nebo s projekty Helll a Valve/Membrance procestoval Asuna Spojené státy, Asii a Evropu, vystupoval mj. i na berlínském Transmediale.

Asuna je kurátorem labelu Aotoao, který proslul zejména sérií Casiotone kompilací (mj. Casiotone for the Painfully Alone, Greg Davis, Lawrence English…) a kazetového vydavatelství WFTTapes.

Gurun Gurun (Home Normal, CZ)

Gurun Gurun je elektroakustický projekt čtveřice Ondřej Ježek (OTK), Federsel (B4, Handa Gote, Wabi Experience), Tarnovski (Wabi Experience, IQ+1) a Tomáš Knoflíček.

[vimeo]https://vimeo.com/52560985[/vimeo]

Gurun Gurun doposud vydali 2 desky u britsko-japonského labelu Home Normal (Bvdub, Celer, Ian Hawgood, Gereth Davis, Machinefabriek, Pimmon…). Spolupracovali se SawakoOpiatemMoskitooFloexem nebo s hráči na violy da gamba Irenou a Vojtěchem Havlovými. Jejich skladby se objevily na řadě kompilací po celém světě, remixovali například Koen Park, .tape., nebo Park Avenue Music. Gurun Gurun se věnují také scénické hudbě. Koncertovali společně s Timem Heckerem, Boduf Songs, Lichens, Trespassers William, Grails, Cuushe aj.

V současnosti vzniká nové album Gurun Gurun a polovina kapely (Federsel + Tarnovski) připravuje k vydání desku projektu Wabi Experience.

https://www.on.fb.me/17WsDQ9
https://homenormal.com/asuna
https://www.aotoao.jp
https://bit.ly/H9VD8L (100 Toys Live, NYC)
https://bit.ly/18Fo92Y (Flowers)
https://www.gurunas.net
https://gurungurun.bandcamp.com
https://soundcloud.com/gurun-gurun
https://vimeo.com/52560985 (Live, Café V lese)

Asuna (JP) & Gurun Gurun (CZ) Tour
14. 11. Stanica, Žilina
15. 11. Dům umění, Ostrava
16. 11. Divadlo 29, Pardubice *
17. 11. Pilot, Praha

asuna__gurun_gurun

Zdroj: Gurun Gurun