Art Film Fest 2015: Vyberáme filmy ktoré môžu zaujať!

Na začiatok filmového festivalu prinášame prehľad zaujímavých filmov z rôznej žánrovej palety, kde by si mal asi každý prísť na svoje:

71 (festivalový název) / originální název ’71, Akční / Drama / Válečný, Velká Británie, 2014, 100 min.

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů…

Hodnotenie filmu: 80%

71-movie-2014

Suri, Dokumentární, Slovensko, 2015, 65 min

Objavná cesta po neznámej africkej rieke nás zavedie k unikátnemu prírodnému kmeňu Suri. Počas putovania ich územím spoznávame spoločenstvo, ktoré sa rozhodlo bojovať za zachovanie svojich tradícií a pôvodného spôsobu života. Film je vážnym zamyslením nielen nad jeho budúcim osudom, nad zanikaním jedinečných kultúr, ale aj nad potrebou rôznorodosti ľudstva, nevyhnutnej na prežitie našej civilizácie v globalizujúcom sa svete.

suri

Čierne duše (festivalový název) / originální název Les âmes noires, Drama, Itálie / Francie, 2014, 103 min

„Černé duše, tenký led“… Tři bratři jsou nuceni vrátit se na rodné vrcholky Kalábrie a potýkat se s nevyřešenými záležitostmi z minulosti své zločinecké rodiny. Příběh tří bratrů z kalábrijské zločinecké rodiny je tlumenou moralitou inspirovanou skutečnými událostmi. Překupník drog Luigi, podnikatel Rocco a excentrický pasák koz Luciano se dostanou do problémů poté, co se Lucianův syn a příslušník ztracené generace Leo kvůli banálnímu sporu dopustí aktu zastrašování v baru spravovaném klanem rivalů. Z drobné neshody vyklíčí konflikt, který má ve výsledku rozměry antické tragédie.

Čierne duše

Ned Rifle (festivalový název) / originální název Ned Rifle, Drama, USA, 2014, 85 min

Mladík Ned Rifle (Liam Aiken) se rozhodne vyhledat a poté zabít otce Henryho Foola (Thomas Jay Ryan), poněvadž zničil život jeho matce Fay Grimové (Parkey Posey). Během putování se ovšem původní záměr poněkud zkomplikuje. Americký nezávislý režisér Hal Hartley završil trilogii návratem k postavám za svých předchozích děl Henry Fool (1998) a Strach Fay Grimové (2006).

ned rifle

Leto s Marnie (festivalový název) / originální název Omoide no Marnie, Animovaný / Drama / Psychologický, Japonsko, 2014, 103 min

Leto s Marnie je oficiálne prvý film Štúdia Ghibli bez priamej účasti Hajao Mijazakiho či Isao Takahatu. Teda, ak opomenieme skutočnosť, že rovnomennú knižku britskej spisovateľky Joan G. Robinson, z ktorej Leto s Marnie vychádza, zaradil Hajao Mijazaki medzi 50 najkrajších detských kníh. Tento krehký príbeh priateľstva a dospievania plný fantázie prinesie závan leta pri mori a vôbec nevadí, ak vás detský lekár už pred pár rokmi vyradil z evidencie. Jeho hlavná hrdinka Anna má 12 rokov, nemá veľa kamarátov a zo všetkého najradšej si sama kreslí. Pre zdravotné problémy „musí“ na leto odísť zo Sappora k tete do ospalej prímorskej dedinky na ostrove Hokkaidó. Tu sa skamaráti s Marnie, ktorá žije vo vile v zálive. Priateľka Marnie Annu vťahuje do víru tajomstiev a dobrodružstiev, no Anna zisťuje, že tou najväčšou záhadou je Marnie sama.

Leto s Marnie

Wyrmwood (festivalový název) / Wyrmwood, Akční / Horor, Austrálie, 2014, 98 min

Ked‘ sa Benny (Leon Burchill) vybral do buše so svojimi bratmi loviť divoké prasatá, cítil v povetrí, ktorým sa nieslo zlovestné, mŕtve ticho, niečo zvláštne. Neskôr nočnú oblohu popretínal roj padajúcich hviezd, a ked‘ sa ráno Benny prebudil pri vyhaslej pahrebe, po jeho dvoch bratoch nebolo ani stopy. V ten deň sa Zem prebudila do apokalyptického rána, terorizovaná podivným druhom zombie, ktorý má neuveriteľné schopnosti. V to isté ráno Barry (Jay Gallagher) ešte netušil, že bude musieť chladnokrvne popraviť svoju manželku s dcérkou a spolu s Bennym a dvoma inými chlapmi, s ktorými vytvorili tím, vyslobodiť svoju unesenú sestru Brooke (Bianca Bradey) z pazúrov maniackeho vedca a jeho komanda v plynových maskách. Akoby to nestačilo, ich úlohou sa stane aj zahájenie krvavej vojny proti zombie pliage..

Wyrmwood

Hosť (festivalový název) / originální název The Guest, Mysteriózní / Akční / Thriller, USA, 2014, 99 min

Jedného dňa sa pri dverách domu rodiny Petersonovcov objaví bývalý vojak, ktorý sa predstaví ako David (Dan Stevens). David tvrdí, že slúžil spolu s ich synom Kalebom a bol s ním až do poslednej chvíle, ked‘ umieral. Manželia Petersonovci ho prijmu, poskytnú mu ubytovanie a David sa ihned‘ stáva ‚rodinným priateľom‘. Zapôsobí na ich mladšieho syna Luka a očarí ich dcéru Annu, ktorá ho predstaví i svojim priateľom. Ale je to práve ona, ktorá si náhodou vypočuje telefónny rozhovor ich záhadného hosťa, ktorý v nej vzbudí podozrenie a navedie k rozhodnutiu vypátrať jeho pravú totožnosť. Medzitým sa však v okolí začnú diať podivné nehody a úmrtia, ktoré môžu mať spojitosť s Davidovou prítomnosťou. Problémom je, že David Collins, ktorý slúžil s ich synom Kalebom, zahynul pri vojenskom nešťastí…

Hosť

More a hmla (festivalový název) / originální název Haemoo, Drama / Thriller, Jižní Korea, 2014, 111 min

Mlha nad mořem adaptuje divadelní hru, která vychází z reálné události z podzimu 2001. Dvacet pět korejsko-čínských ilegálních imigrantů se udusilo během plavby v nákladním prostoru rybářské lodi, která je převážela přes hranice. Film se zaměřuje jednak na dramatické okolnosti incidentu, ale stejnou měrou i na morálku charakterově různorodých členů posádky. Strhující kamera bravurně navozuje klaustrofobní atmosféru na palubě rybářské lodě zmítané živly a zoufale se snažící uniknout pobřežní stráži.

Haemoo

Sex v Paríži / originální název Sous les jupes des filles, Komedie / Drama, Francie, 2014, 116 min

Paříž. Láska. A samozřejmě francouzské ženy: svobodné, nepředvídatelné, sofistikované a vášnivé. Rozhodly se svá tajemství odhalit a podělit se s nimi. Je to komedie o kariéře, dětech, lásce, sexu a hlavně o tom, koho a co ženy chtějí….

Hodnotenie filmu: 60%

Sex v Paríži

Turbo Kid (festivalový název)/ originální název Turbo Kid, Akční / Dobrodružný / Horor, Nový Zéland / Kanada, 2015, 95 min

Temná postapokalyptická budúcnosť, krajina zvaná Wasteland. Opustený chlapec, ktorý jazdí na BMX a miluje komiksy, stretáva tajomné dievča Apple. Následné udalosti ho donútia prekonať strach a stať sa nedobrovoľným hrdinom. Napriek tomu, že sa snažia nezapájať do všadeprítomného krviprelievania, Zeus – sadistický a samozvaný vodca Wastelandu – ich začne prenasledovať. Ozbrojený iba slepou vierou a prehistorickou turbonabíjacou zbraňou sa Kid učí, čo je spravodlivosť a priateľstvo, a vydáva sa na neuveriteľnú cestu, aby oslobodil Wasteland od samozvaného z…

Turbo Kid

Čo robíme v temnotách (festivalový název) / originální název What We Do in the Shadows, Komedie / Horor, Nový Zéland / USA, 2014, 86 min

Spolubydlící Viago, Deacon a Vladislav jsou tři upíři, kteří se jen snaží protlouci se v moderní společnosti od placení nájemného a dodržování rozpisu domácích prací až po snahu dostat pozvání do nočních klubů. Jsou jako kdokoli jiný až na to, že jsou nesmrtelní a musí hodovat na lidské krvi.

Hodnotenie filmu: 80%

What We Do in the Shadows

celý program festivalu na stiahnutie

Zdroj: https://www.artfilmfest.sk/  https://www.csfd.cz/
Spracoval: Matúš Gajdošech
maximusfilm