Moët & Chandon a Art Film Fest spolu aj na 23. ročníku festivalu.

Art Film Fest aj tento rok zažiaril nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V dňoch od 19. do 26. júna 2015 si v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne mohli pozrieť návštevníci tie najzaujímavejšie filmy, ktoré boli ocenené na významných festivaloch napr. Berlinale, či v Cannes, Benátkach a Locarne. Osemdňový filmový maratón ponúkol 126 filmov z päťdesiatich krajín sveta.

Každý rok udeľuje medzinárodná porota ocenenia Modrý anjel. Tých si tento rok odniesli umelci z Guatemaly, Nového Zélandu, Mexika a Rumunska.  Ostatné ceny poputovali do Litvy, Čiech, Poľska, Francúzska a Estónska.

Dvorný kameraman Juraja Jakubiska – Ján Ďuriš si v úvode festivalu prevzal ocenenie Zlatá kamera. Prekvapením záverečného ceremoniálu bolo udelenie tohto ocenenia aj viceprezidentovi festivalu, riaditeľovi Hercovej misie a zakladateľovi Art Film Festu Petrovi Hledíkovi.

Hledik

Minulý týždeň si na sobotňajšom ceremoniáli prevzala cenu Hercova misia česká herečka Anna Geislerová. V posledný deň festivalu to bol slovenský herec a riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura.

„Tento festival je veľmi dôležitý pre toto mesto. Chcem sa poďakovať vedeniu festivalu aj mestu, že organizuje Art Film Fest a prajem im veľa úspechov a veľa veľa dobrých slovenských hercov, aby mali tie kachličky ešte komu dávať,“ zavtipkoval pri preberaní ceny Juraj Kukura.

Ocenenie, ale aj zvečnenie ich mena na mosadznej tabuľke na Moste slávy vo Festivalom parku v Trenčianskych Tepliciach, získali herci za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme.

Anna_Geislerova

„Oči sú herectvo. Môžete na veľkom javisku skákať, mávať rukami, behať, robiť kotrmelce a nikto si Vás nevšimne, pokiaľ nie je vidno to, čo cítite, v očiach. To sa týka nielen kamery, ale aj javiska. Oči sú alfa a omega herectva. A to ma naučil pán režisér František Vláčil,“ priznal sa čerstvo ocenený Kukura.

V posledný deň festivalu zavítali do Trenčianskych Teplíc významní hostia z filmového, politického, i spoločenského sveta: prezident Art Film Festu Milan Lasica, riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Ján Greššo, nechýbali ani legendárni slovenskí herci Mária Kráľovičová a Ivan Palúch, Miss Slovensko 2015 Lujza Straková a 2. vicemiss Petra Denková, riaditeľka súťaže Miss Slovensko Karolína Chomisteková.

Tak ako je už zvykom, v posledný deň festivalu je počas recepcie tombola, v ktorej sa súťaží o deväťlitrovú fľašu exkluzívneho šampanského Moët & Chandon. Výnimočnosť tohto šampanského je v tom, že sa na fľašu podpíšu držitelia ocenení Hercova misia. Tento rok to bola Aňa Geislerová a Juraj Kukura.

Missky_Moet

„Misiou každého herca je uniesť diváka do iného sveta. Do prostredia, v ktorom zabudne na svoje starosti či problémy a spôsobiť mu tak radosť a príjemný pocit na duši. Misia šampanského je rovnaká. Precítiť krásne stránky života a byť pri oslave každého veľkého medzníka. A tak sa stalo aj na tomto ročníku. Moët & Chandon patrí k dlhoročným podporovateľom umenia. Ako sa stalo dobrým zvykom, lukratívna trojlitrová fľaša každoročne putuje do rúk mimoriadnych umelcov, povedala Jana Pršanová, brand manažérka značky Moët & Chandon.

Herci, ale aj ostatní prítomní hostia sa výborne zabávali a už teraz sa tešia na 24. ročník Art Film Festu, ktorý opäť prinesie nových ocenených či už Hercovou misiou, Modrým anjelom alebo Zlatou kamerou.

Zdroj: Trumpeter s.r.o.
Foto: Moët & Chandon