Art Film Fest 2015: Slávnostné otvorenie + foto!

23. ročník Art Film Festu opäť ponúka množstvo výborných filmov z celého sveta. Filmov ktoré už majú nejaké to ocenenie z významných svetových festivalov. Otvárací festivalový deň už naznačil, že filmový fanúšik si vie nájsť cestu na takéto významné podujatie a vie prísť v hojnom počte, čo ukázali dlhé rady pred pokladňami kinosál aj na tie menej známe filmy. Festival odštartoval v plnom nasadení všetkých zúčastnených organizátorov, takže stanovený štandard, lesk, významnosť a úžasná atmosféra posledných rokov bola opäť dosiahnutá.

Pripomenieme že rezerváciu na filmové predstavenia si môžete spraviť na registračných miestach festivalu alebo prostredníctvom nového webového rezervačného systému Môj cinepass.

Festival ponúkne v priebehu ôsmich dní celkom 125 filmov vrátane krátkometrážnych, rozdelených v rôznych sekciách, kde sú súťažné ako Medzinárodná súťaž hraných filmov, Medzinárodná súťaž krátkych filmov, ďalej nesúťažné Európske zákutia, Okolo sveta, Slovenská sezóna, Focus: Ukrajina, Focus: American Indies, Nočná prehliadka, Prísľuby z východu a ďalšie.

Obľúbení otvárací ceremoniál prebehol ako tradične býva vo festivalovom kine ODA, medzi pozvanými hosťami sa objavilo množstvo známych osobností ako bývalí prezident Rudolf Schuster, herec Andrej Hryc, kameraman Stanislav Szomolányi, Miss Slovensko 2013 Karolína Chomisteková, Miss Slovensko 2015 Lujza Straková a iný. Ceremóniu moderoval Braňo Bruno Ciberej, po tradičnom príhovore, prišli na radu oceňované osobnosti od filmu. Tento krát prišli na radu osobnosti z našich končín a to Slovenský kameraman Ján Ďuriš ako dvorní kameraman Juraja Jakubiska, známi svojou prácou na filmoch ako Pehavý Max a strašidlá (1987), Nebojsa (1988), komediálny seriál Bud Bindi (1996), Nejasná správa o konci sveta (1997), veľkofilm Bathory (2008) či výborná vojnová dráma Nedodržaný sľub (2009). Za jeho dlhoročnú prácu bol ocenení významnou cenou Zlatá kamera.

Druhou ocenenou bola známa Česká herečka Aňa Geislerová, ktorá sa ale pre pracovné povinnosti nemohla zúčastniť tejto ceremónie a tak poslala na ospravedlnenie aspoň krátke video priamo z natáčania nového seriálu Já, Mattoni. Takže odovzdanie ceny Hercová misia sa muselo o jeden deň odložiť. Herečka zahviezdila v mnohých filmoch a z tých najznámejších spomenieme Jízda (1994), Návrat idiota (1999), Želary (2003), Štestí (2005), či Kráska v nesnázich (2006).

Danny Collins

Po úvodnom ceremoniáli prišiel na rad film ktorý vyberal riaditeľ festivalu Peter Nágel. A treba uznať že jeho výber bol priam delikátny. Sladko trpká komediálna dráma Danny Collins (2015) v hlavnej úlohe s Al Pacinom, výdatne bavila po celý čas uvoľnenosťou a primiešaná štipka rodinnej drámy tam krásne sadla. Príbeh bol veľmi dobre vyvážení a prechod medzi vážnymi a zábavnými scénami bol priam excelentní na to že to bol režisérky debut Dana Fogelmana, ktorý doteraz pôsobil ako scenárista a to na veľmi významných projektoch ako animované filmy Autá (Cars, 2006), Blesk (Bolt, 2008), Na vlásku (Tangled, 2011), či výbornej komédii Bláznivá, hlúpa láska (Crazy, Stupid, Love, 2011). Treba uznať, že raz za čas vznikne aj v americkej produkcii niečo čo nie je len zbytočne oplzlé, nevkusné ako to býva v poslednej dobe u komédii ale ako v tomto prípade má to príbehom čosi do seba a každá scénka má nejaký ten význam pre chod príbehu, príjemná oddychovka.

Foto: Martin Magál – Maggi
Napísal: Matúš Gajdošech
maximusfilm