Ako si poradiť s tradíciami? Do Bratislavy prichádza newyorkské duo LEYA a Wojciech Rusin

Newyorkské duo LEYA tvorí zvláštne harmónie, používa snové operné vokály aj alternatívne ladenie harfy aby vytvárali krásne a nepokojné piesne, ktorými ohúrili medzinárodnú kritiku a ovplyvnili zástupy spolupracovníkov, medzi ktorých sa radí Eartheater aj Liturgy. V Londýne usadený Wojciech Rusin prostredníctvom 3D tlačiarni vyrába vlastné dychové nástroje na základe starovekých dizajnov. Inšpiráciu čerpá z alchymistických a gnostických textov, ranej renesančnej zborovej hudby a východoeurópskych mytológií.

V stredu 21.6. sa bude v bratislavskom T3 – kultúrnom prostriedku skúmať ako sa dá vysporiadať s tradíciami ale aj limitami klasických a netradičných nástrojov.

Newyorské duo LEYA tvoria harfistka Marilu Donovan a huslista a spevák Adam Markiewicz. Napriek svojim nástrojom sa nejedná o typicky klasicky vzdelaných hudobníkov – namiesto symfonických diel píšu podľa magazínu i-D transcendentálnu punkovú hudbu a hlasné gitary vymieňajú za ambientné experimentálne zvukové krajiny s použitím systému ladenia harfy, ktorý Donovan sama vymyslelia a Markiewiczových šepkavých huslí a mníšskeho hlasu.

Skupina pracuje s tradíciou a proti nej, pričom intenzitu získava prostredníctvom alternatívneho ladenia, zvláštnych harmónií a snových operných vokálov. Ich zvuk je založený na kráse, ale mieša sa s pocitom nepokoja.  LEYA vydáva na renomovaných vydavateľstvách NNA Tapes a PAN, pričom v posledných rokoch aktívne spolupracuje s množstvom umelcov a umelkýň, čo napokon viedlo až k minuloročnému plne kolaboratívnemu albumu. Okrem ich pravidelnej spolupracovníčky Eartheater na ňom nájdeme aj mená ako Actress, claire rousay, Okay Kaya, Julie Byrne a mnohých ďalších.

V Londýne usadený Wojciech Rusin prostredníctvom 3D tlačiarni vyrába vlastné dychové nástroje na základe starovekých dizajnov. Inšpiráciu čerpá z alchymistických a gnostických textov, ranej renesančnej zborovej hudby a východoeurópskych mytológií. Rusin sa tak načahuje do minulosti aby naznačoval budúcnosť.
Rusin spája operný vokál s elektronikou s použitím hyperpopových prvkov, terénnych nahrávok a syntézy v duchu Sote. Jeho 3D nástroje vytvárajú mnohovrstevnatý príbeh, v ktorom sa odľudštená elektronika sa stretáva so zvukmi prírody a strún.

Jeho debutový album „The Funnel“ z roku 2019 kombinoval terénne nahrávky z oceliarne Port Talbot s DIY elektroakustickými nástrojmi a pridával vokály inšpirované alchymistickými textami a renesančnou polyfóniou. Minuloročný „Syphon“ posunul Rusinov koncept ešte ďalej, keď rekonštruoval fragmenty minulosti do špekulatívnej stredovekej hudby, vrstviac zvuky gájd, vokály a magnetofóny s bizarne spracovanými experimentálnymi zvukovými krajinami.

Syphon vydaný na labely ad93 (Pavel Milyakov, Moin, Sky H1, Avalon Emerson, JASSS, Lanark Artefax) je druhým z navrhovanej trilógie albumov a vracia nás do Rusinovho vysoko personalizovaného sveta vynaliezavých tonalít a inovatívnych zmesí stredovekého a barokového klasicizmu s európskym folklórom a dávkou fantázie. Desať skladieb je starostlivo stručných v konštrukcii a bez námahy hypnotizujúcich v účinku, s emocionálnym tenorom, ktorý sa pohybuje medzi bukolickým, pohrebným a utopickým, pretože Rusin osciluje nádherné komorné vokály Eden Girma a Emmy Broughton so zvláštnou paletou jasných tónov.

Podujatie: https://www.facebook.com/events/3343007822682353/
https://pitchfork.com/reviews/albums/leya-flood-dream/
https://pitchfork.com/thepitch/meet-10-contemporary-artists-who-are-rethinking-harp-music/
https://i-d.vice.com/en/article/5dm5db/leya-is-the-ambient-diy-duo-making-transcendental-punk-music
https://leya.bandcamp.com/
https://thequietus.com/articles/31383-wojciech-rusin-interview
https://pitchfork.com/thepitch/how-todays-electronic-music-is-bringing-age-old-folk-traditions-back-to-life/
https://pitchfork.com/features/lists-and-guides/great-records-you-may-have-missed-winter-2022/
https://ad93.bandcamp.com/album/syphon

Zdroj: TS