Keď hrá, čas sa zastaví. Do Bratislavy dorazí strhujúca Valentina Magaletti

T3 – kultúrny prostriedok prináša výnimočnú koncertnú udalosť a 19.4. predstaví v kultúrnom centre P*AKT radikálne všestrannú hudobníčku Valentinu Magaletti. Tá je známa živelnými a uchvacujúcimi koncertami, ale aj množstvom svojich kapiel a projektov – od post-hardcore skupiny Moin, kapiel Tomaga či V/Z, superkapely UUUU (s členmi Coil a Wire), spolupráce s Thurstonom Mooreom (Sonic Youth), Charlesom Haywardom (This Heat), až po hranie na porcelánové bicie. 

Valentina Magaletti je už niekoľko rokov na výslní nielen experimentálnej a free jazzovej scény. Svetové médiá ju označujú za jednu z najzaujímavejších a najinovatívnejších hudobníčok na svete. Pri jej koncertoch sa zastaví čas, a je nemožné svoju pozornosť obrátiť inam, píše magazín Foxy Digitalis.

V priebehu rokov absorbovala množstvo perkusívnych tradícií od talianskeho progresívneho rocku cez americký bebop, krautrock až po dub, indonézsky gamelan a západoafrické polyrytmy. Jej neuveriteľná všestrannosť jej vyslúžila označenia ako “paradigm-shifting percussionist”, “chameleonic drummer”, “cult percussionist” či mnohé ďalšie od webov či festivalov ako Pitchfork, Boomkat alebo Unsound.

Magaletti má v posledných rokoch na konte pozoruhodné množstvo kapiel a projektov v ktorých vyniká jej inovatívny prístup k perkusiám. Spolu s členmi legendárnych Coil a Wire tvorí superskupinu UUUU; s duom Raime vytvorila post-hardcore kapelu Moin; so Zongaminom tajomný melodický projekt V/Z; v skupine Holy Tongue experimentuje s dubom; svoju rytmickú alchýmiu predvádza aj v projekte CZN. Nemenej zaujímavé sú aj jej početné spolupráce – od hrania s vychádzajúcou hviezdu žánru kuduru či post-clubu Nídiou, dua so soundartovou kúzelníčkou Lailou Sakini, či s legendami akými sú Thurston Moore alebo Charles Hayward.

Boomkat zdôrazňuje, že kým ako spolupracovníčka je momentálne takmer neprekonateľná, ako sólová hudobníčka v poslednej dobe vydala množstvo tak dobrých nahrávok, že sa s nimi dá len ťažko držať krok.

„Ak má byť pozornosť na mne ako performerke s jedným nástrojom, chcem dosiahnuť konštantný pocit nepokoja a napätia – a zaviesť ludí na miesta, ktoré by nečakali“ hovorí Magaletti o svojej sólovej tvorbe. 

Experimentuje tak s novými zvukmi prostredníctvom upravených bicích súprav (napr. v projekte Batterie Fragile využíva porcelánovú sadu bicích)  a všetkých druhov perkusívnych nástrojov, ako aj kontaktných mikrofónov a nájdených predmetov. Jej bubnovanie nie je viazané na očakávanú funkciu nástroja: nie je to jednoducho jazz, ani punk, a už vôbec nie voľná improvizácia. Jej záujmy sú hlboké a jej zvuk siaha cez globálne ľudové tradície a rituálne postupy, dotýka sa popových a experimentálnych foriem bez toho, aby ich napodobňovala alebo fungovala v šablónovitom režime.

Jeden z hudobných kurátorov T3, Daniel Vadas, sľubuje jedinečný a strhujúci koncert. “Vidieť Magaletti naživo je nezabudnuteľným a hypnotickým zážitkom. Jej koncerty vedie byť rovnako tak tanečné, urgentné a ostré, ako aj oblé a atmosferické. Prostredníctvom expresívnych rytmov a hmatateľnej zvukovej atmosféry nás Magaletti pozýva do nepoznaných sonických svetov. Nezmeškajte!“

Podujatie: https://www.facebook.com/events/357554553733176/
Predpredaj: https://goout.net/sk/listky/valentina-magaletti/qgrw/

Viac o Valentine Magaletti:
https://valentinamagaletti.bandcamp.com/
https://valentinamagaletti.com/
https://insheepsclothinghifi.com/in-conversation-valentina-magaletti/
https://foxydigitalis.zone/2022/06/29/valentina-magaletti-a-queer-anthology-of-drums/

 Valentina Magaletti vydávala na Editions Mego, AD93, The Trilogy Tapes, A Colourful Storm, Takuroku, Meakusma, Blum, Le Guess Who? Records a mnohých ďalších popredných vydavateľstvách súčasnej hudby.

Magaletti je či bola súčasťou kapiel a projektov Moin, UUUU, Vanishing Twin, V/Z, CZN, Tomaga, Better Corners, Batterie Fragile. Duá tvorila napr. s Marlene Ribero, Laila Sakini, Pino Moltecalvo, Fanny Chiarello a ďalšími.

Spolupracovala či hrala napr. aj s menami ako Charles Hayward, Nidia, Jandek, Pat Thomas, Deb Googe, Helm, Malcolm Mooney, Thurston Moore, Steve Beresford, Bat For Lashes, Steve Shelley, Lafawndah, Mica Levi, Sampha, Kamasi Washington, Nicolas Jaar a ďalšími

 Zdroj: TS