Ako môže umelá inteligencia ovplyvniť kreatívne písanie?

Ďalšie podujatie z cyklu Text v meste, ktoré pravidelne organizuje Oddelenie kultúry Starého Mesta v spolupráci s občianskym združením literarnyklub.sk a so Staromestskou knižnicou, bude tentoraz o umelej inteligencii a o tom, ako môže ovplyvniť kreatívne písanie. Konať sa bude vo štvrtok 23. marca o 19:00 v Rómerovom dome na Zámočníckej 10 v Bratislave.

„Ponoríme sa hlboko do sveta umelej inteligencie a jej vplyvu na literatúru a budeme skúmať spôsoby, akými stroje menia spôsob, akým čítame, píšeme a interpretujeme príbehy. Od využitia spracovania prirodzeného jazyka na tvorbu prózy a poézie až po vytvorenie úplne nových žánrov a foriem budeme skúmať, ako AI pretvára literárny svet. Či už ste vášnivým čitateľom, spisovateľom alebo sa jednoducho zaujímate o prienik technológie a kultúry, toto podujatie je pre vás. Nenechajte si ujsť túto príležitosť zapojiť sa do podnetného rozhovoru s niektorými z popredných hlasov v tejto oblasti. Uvidíme sa tam!“

Práve túto anotáciu k podujatiu sme vytvorili v spolupráci s chatovacou aplikáciou ChatGpT od spoločnosti Open AI, ktorá umožňuje verejnosti diskutovať s takzvanou umelou inteligenciou a veľmi sofistikovaným chatbotom. Nástup umelej inteligencie priniesol novú éru možností v oblasti kreatívneho písania, no vyvoláva tiež množstvo otázok o úlohe ľudskej kreativity a budúcnosti literatúry. Dokážu stroje skutočne zachytiť nuansy a zložitosti ľudských emócií či ich skúseností?

O tom všetkom sa budeme zhovárať vo štvrtok 23. marca o 19:00 v Rómerovom dome s našimi hosťami autorkou experimentálnej literatúry Zuzanou Husárovou, filozofom a IT manažérom Jurajom Podroužkom a lingvistom a informatikom Jiřím Maternou. Diskusiu bude moderovať filozof a spisovateľ Marek Debnár.

Viac informácii o podujatí a hosťoch nájdete v oficiálnom facebookovom podujatí a na facebookových stránkach o. z. literarnyklub.sk.

Podujatie organizuje Oddelenie kultúry Starého Mesta v spolupráci s o. z. literarnyklub.sk a so Staromestskou knižnicou. Podujatie z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Vstup na podujatie je voľný.

Zdroj: TS