Aká je česká hudba? Pred Colours of Ostrava to naživo aj v diskusiách ukáže nová showcaseová konferencia Czech Music Crossroads.

Showcaseové koncerty významných českých kapiel a hudobníkov ako Beata Bocek, Bezobratři, Clarinet Factory, Čankišou, DVA, Jitka Šuranská, Kittchen, Milokraj, Nylon Jail, Vertigo a Vložte Kočku, prezentácie a diskusie o histórii a súčasnosti českej a východoeurópskej hudby, stretnutia s poprednými zahraničnými publicistami, organizátormi alebo agentmi a v neposlednom rade možnosť zažiť atmosféru industriálnych Dolních Vítkovic a centra mesta Ostravy… to všetko ponúkne prvý ročník showcaseového festivalu a konferencie Czech Music Crossroads, ktorý prebehne 16. júla v moravskosliezskej metropole – deň pred festivalom Colours of Ostrava, ktorý je zároveň organizátorom konferencie. Dopoludňajšie diskusie aj večerné koncerty sú určené nielen zahraničným a domácim odborníkom, ale sú otvorené za symbolické vstupné aj širokej verejnosti. Viac informácií a presný program nájdu záujemcovia na www.crossroads.colours.cz

Cieľom Czech Music Crossroads je predovšetkým prezentácia kvalitnej a domácej hudby na scéne rocku, avantgardy, jazzu, folku a world music pred zahraničnými odborníkmi. A tým pomôcť jej následnej širšej propagácii a exportu,“ hovorí riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. Ďalší člen prípravného tímu, publicista Petr Dorůžka, dopĺňa: „Za prvým ročníkom Czech Music Crossroads stojí myšlienka predstaviť svetovým odborníkom Česko ako križovatku hudobných štýlov.“ Účasť už prisľúbil celý rad významných hostí zo zahraničia. Dôvera a záujem vystupujúcich nás veľmi teší. Preto sme sa maximálne snažili aby ich prezentácia prebehla na najvyššej úrovni a určite všetci spoločne nájdeme možnosť ako kapelám uľahčiť výjazd do zahraničia,“ dodáva kolega Jiří Moravčík.

Do Ostravy tak prídu napríklad: belgický hudobný publicista, booking agent a umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Muziekpublique Peter Van Rompsaey, rešpektovaný britský hudobný publicista a textár Ivy Bittovej Ken Hunt, americká novinárka, producentka, výtvarníčka, filmárka, bývalá hudobná riaditeľka televíznej stanice TV Link Michal Shapiro, poľský promotér Mateusz Dobrowolski, kanadský prekladateľ Škvoreckého, Hrabala a vydavateľ The Plastic People of the Universe, kedysi vyhostený z husákovho Československa, Paul Wilson, programová riaditeľka festivalu Ethno Port Poznaň Bożena Szota,jeden z najvýznamnejších talianskych hudobných novinárov Valerio Corzani, brazílsky hudobník, skladateľ, producent Benjamim Taubkin, poľská novinárka, booking agentka a programová riaditeľka festivalov The Cross-Culture Warsaw Festival a Ethno Jazz Festival Marta Dobosz, skúsený britský producent na poli world music, zakladajúci riaditeľ veľtrhu WOMEX Ben Mandelson, riaditeľ Helsinki Festivalu Minna Huuskonen, jeden z najvšestrannejších anglických hudobných kritikov Andrew Cronshaw, riaditeľka fínskeho Global Music Centre Jaana-Maria Jukkara, riaditeľ londýnskej agentúry Serious David Jones, kamerunský producent, booking agent a zakladateľ a riaditeľ Africa Musics Market Luc Yatchokeu alebo francúzska organizačná riaditeľka festivalu Musiques Métisses d’Angoulême Véronique Appel a ďalší.

Dopoludňajšie prezentácie a diskusie sa zamerajú napríklad na to, aké je postavenie českej a moravskej hudby v Európe, ďalej na predstavenie štýlov východoeurópskej hudby, diskusie o súčasnej stredoeurópskej rockovej, jazzovej a alternatívnej hudbe alebo na vzťah českej alternatívnej scény a súčasných udalostí na Ukrajine. Účastníci konferencie sa budú môcť zapojiť aj do panelovej diskusie na tému, čo môže ponúknuť východná Európa tej západnej alebo ako sa hudobníkom darí v súčasných ťažkých časoch. Medzi prezentujúcimi sa predstavia publicisti Petr Dorůžka, Jiří Plocek, Aleš Opekar, vydavateľ Petr Ostrouchov, hudobník Josef Ostřanský, Dagmar Ostřanská a dokumentarista Keith Jones.

Kapely a hudobníci pre showcaseové (30 minútové) koncerty v susedských kluboch Cooltour a Marley, neďaleko centra Ostravy vybrali za prispenia viacerých hudobných publicistov znalci súčasnej českej scény Petr Dorůžka, Aleš Opekar, Jiří Plocek, Zlata Holušová, Michal Pařízek, Antonín Kocábek a Jiří Moravčík. Maratón vystúpení sa začne o 17 hodine a skončí sa o 1 hodine v noci.

Akcia Czech Music Crossroads je otvorená širokej verejnosti. Na dopoludňajšiu konferenciu sa je možné zaregistrovať na webových stránkach www.crossroads.colours.cz, poplatok 50 Kč zahŕňa všetky materiály, CD sampler kapiel vybraných pre showcase tohtoročných Crossroads a občerstvenie. Konferenčným jazykom je angličtina. Registrácia študentov a vysokoškolských pedagógov je zdarma. Vstup na celý večer so všetkými showcaseovými koncertmi stojí 100 Kč a vstupenky bude môcť zakúpiť na mieste pred začiatkom.

Presný program a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na www.crossroads.colours.cz.

Czech Music Crossroads organizuje festival Colours of Ostrava s finančným príspevkom Ministerstva kultúry, ktoré akciu podporuje v rámci výročného programu Rok české hudby a v spolupráci s mestom Ostrava a Moravskosliezským krajom.

colours_plagat

Zdroj: Colours of Ostrava