Aj na Slovensku vieme robiť audiovizuálne umenie – Ľudové Mladistvá prichádzajú s novým videoklipom k piesni Hlaše.

Slovenský hudobný projekt Ľudové Mladistvá sa po sérii letných koncertov prihlásil s novým videoklipom, ktorý sa vymyká zo slovenského štandardu. Kapela na čele s Martinom Majlom Štefánikom sa rozhodla vizuálne stvárniť pieseň Hlaše, ktorú nájdete na ich debutovom albume Viete ako…

Režijne sa pod klip podpísal Branislav Vincze, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými hudobníkmi. Video má tajomnú atmosféru, plnú éterických a imaginárnych bytostí. Hlavnou postavou je dievča, ktoré sa nachádza v strede farebnej oázy. Okolo nej sa ozývajú hlasy, vábia ju, postupne sa pridávajú farebné ruky, ktoré symbolizujú rôzne hudobné nástroje. “Tie sa jej snažia zmocniť, čo sme si pracovne nazvali audiovizuálne orgie,” približuje Vincze. Videoklip s dĺžkou takmer sedem minút sa blíži skôr ku krátkometrážnemu filmu či audiovizuálnemu umeniu.

Režisér Branislav Vincze približuje, aké boli začiatky spolupráce: “Pamätám sa, ako som sedel koncom februára u Majla doma a púšťal mi demo. Vysvetľoval mi, čo bude ako znieť a mne v hlave bežali obrázky typu ‚Divokosť v srdci‘ či ‚Piaty element‘. Skladba sa mi páčila na prvé počutie, aj keď mala neštandardnú dĺžku. Tam, kde väčšina klipov a skladieb končí, táto sa len rozbieha. To sa mi páčilo.” Pre frontmana kapely bol výber režiséra jasnou voľbou, keďže spolupracovali už v minulosti. “Páči sa mi jeho robota a je to ten typ režiséra, ktorému dôveruješ a vieš, že to dobre dopadne,” konštatuje Majlo.

Samotná skladba Hlaše vychádza z pôvodnej folklórnej piesne “Ozývaj še hlaše”, ktorú Majlo objavil v databáze SĽUK-u a inšpirovala ho. V piesni môžeme počuť klasické husle, ale aj menej tradičný lesný roh či operný spev. Hlavným cieľom bolo jasne svetu ukázať, ako vyzerá Slovensko 21. storočia v umení a posunúť latku čo najvyššie. Ak človek zavrie oči, mal by si predstaviť a cítiť Slovensko. “Túžim po tom dostať slovenskú hudbu do zahraničia. V tej hudbe je totiž všetko – folklór, moderný aranžmán aj obrys Slovenska tak, ako ho vidím vo svojej fantázii,” hovorí Majlo.

Zaujímavosťou je, že klip je zložený z troch jednotlivých videí a každé funguje aj samostatne. Jedinečná estetika klipu pôsobí najmä pocitovo, ale pozorný divák môže vytušiť aj jemnú dejovú líniu – príbeh lásky. V prvej časti hľadá dievča svojho milého, neskôr sa spoja a začnú spolu komunikovať prostredníctvom tanca. Okrem kapely v klipe vystupuje aj dvojica z tanečnej skupiny Debris Company. “So Staňou Vlčekovou sme už niekoľkokrát spolupracovali. Oslovil som ju, pustil jej skladbu a ona ponuku prijala. Pripravila choreografiu spoločne s Danielom Račekom a pre mňa to bola veľká česť pracovať s takými menami,” nadšene opisuje režisér. Pre neho samotného bola práca na tomto klipe veľkou výzvou, keďže s podobným hudobným štýlom založeným na žánrovej fúzii sa vo svojej práci ešte nestretol. “Som vďačný všetkým, ktorí nám s videom pomohli. Najviac asi Majlovi, lebo nám nechal priestor na tvorbu a nestresoval s termínmi. Postprodukcia nám ozaj zabrala viac času ako sme plánovali.”

Videoklip sa natáčal tri dni na dvoch lokáciách. Dva dni sa točilo v POP Studiu v priestoroch starej Cvernovky a jeden deň v ateliéri Svetlík v kultúrnom centre Nová Cvernovka. Samotnému natáčaniu predchádzali tri týždne príprav, kedy sa riešili kostýmy, rekvizity, techniky, masky. Zo všetkého najťažšie bolo zorganizovať 32 hudobníkov a 2 tanečníkov. “Termíny sa neustále menili. Mali sme rozpracované dve varianty – jednu v exteriéroch a druhú v ateliéri. Prvá kamerová skúška v lese nedopadla podľa predstáv. Brutálne nás doštípali komáre a sklamaní sme išli domov,” približuje atmosféru na natáčaní Vincze. Neľahkú produkciu mala na starosti spoločnosť CITRÓN PRODUCTION a okrem komárov štáb potrápila aj flóra. “Nakrúcali sme vo vysokých trávach, do ktorých fúkal ventilátor, čo spôsobilo, že sa polovici štábu prejavila alergia. Naša scénografka odišla z výroby rovno na týždennú PNku,” prezradil produkčný Tomáš Treťo Tretiník. Pieseň “Hlaše” odzrkadľuje, akým smerom sa chcú Ľudové Mladistvá uberať v budúcnosti.

CREDITS:
Director – Branislav Vincze
Director Of Photography – Viktor Cicko
Camera – Juro Zmatek
Production Manager – Tomáš Tretiník
Set Design – Martina Širáňová
Styling – Janka Topanka Kočišová
Masks – Sylvia Aloha Ďurišová

Band:
Martin Majlo Štefánik – Piano
Jakub Kačic – Drums
Jozef Madola – Bass
Jano Kružliak – Violin
Mária Nagyová – Vocal
Terézia Jarošová – Vocal
Diana Minarovičová- Vocal
Nina Kollárová – Vocal

Dancers and choreography:
Stanislava Vlčeková and Daniel Raček

Orchester:
Katarína Kurucová, Luboš Gašpar, Lukáš Golej, Anna Jurovčíková, Adrián Líška, Jozef Madola, Jano Kružliak, Michal Moravčík, Miriana Šípová, Petra Pálková, Alexander Botos, Jozef Škovran, Simona Deščička, Alžbeta Godovičová

Special Thanks:
Viktor Kamenický, Miro Vich, Karol Bohrn shop, Ateliér Svetlík – Maťa Jakabovičová, Design – Wrtulka, Kejmy Tatranska Design, Petra Tóth, Brands – Zoot, Sedryk le Blanc

O kapele Ľudové Mladistvá

Autorský projekt skladateľa a klavíristu Martina “Majla” Štefánika. Vo svojej tvorbe spája zdanlivo nezlučiteľné prvky folklóru, jazzu, vážnej hudby a energickej modernej hudby. Takáto fúzia je ojedinelá a Ľudové Mladistvá majú neobvyklú schopnosť sprístupniť svoju tvorbu aj širokej verejnosti. Svojím originálnym vystupovaním zaujali aj mladé publikum, ktoré si aj vďaka ich tvorbe nachádza cestu k slovenským ľudovým tradíciám a jazzovej hudbe. Zoskupenie Ľudové Mladistvá tvorí 5 profesionálnych hudobníkov, kapelu dopĺňajú 4 folklórne speváčky. Kapela dosiahla za dva roky svojej existencie množstvo úspechov: vyhrala Pódium mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, na Radio_Head Awards vyhrala kategóriu Objav roka a bodovala aj v súťažiach Nové tváre slovenského jazzu a JazzFruit Praha.

Zdroj: House of Ukulele