„Zošedivel som a som pokojnejší, ale menej sa smejem,“ hovorí režisér Juraj Mravec po nakrútený filmu Stratený domov v Iraku.

Mladý slovenský režisér Juraj Mravec prežil takmer rok v irackom Mosule, kde fyzická autentická smrť a utrpenie boli každodenne prítomné. Dokumentárny film Stratený domov je po Mir vamjeho druhým celovečerným filmom. Nakrútil ho sám, bez štábu sa totiž mohol dostať aj na miesta, kam by sa inak nedostal.Film zaznamenáva cez životné osudy ľudí krízové situácie po tom, čo sa rozsiahlych území na severe Sýrie a Iraku zmocnila teroristická organizácia “Islamský štát” a vypukla najväčšia migračná kríza od konca druhej svetovej vojny. Stratený domov bude súťažiť na festivale Cinematik a v distribučnej premiére ho uvedie  Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, odkiaľ poputuje priamo do slovenských kín. 

Dnes – a hlavne medzi kastou dokumentaristov pracujúcich vo vojnových zónach – je to bežné, že robíme film vlastne sami, bez štábu. Treba si uvedomiť, že pracovať na miestach, kde prebiehajú aktívne boje, je niečo úplne iné. Je nezmyselné, aby bol dajme tomu so mnou zvukár. Ohrozím jeho život len preto, aby som mal v rámci možností kvalitnejšie nahratý zvuk? Všetka romantika, ktorá z nevedomosti možno vzniká okolo vojnovej žurnalistiky zanikne v sekunde, keď to okolo vás začne naozaj lietať. Mne osobne ako autorovi to vyhovuje,“ hovorí o nakrúcaní svojho najnovšieho filmu Juraj Mravec (32), podpísaný pod réžiu, scenár a kameru.

Film sleduje osudy mladých slovenských záchranárov, ktorí sa rozhodli zapojiť do najväčšej bojovej operácie v moderných dejinách, veľkú bitku o hlavné mesto samozvaného kalifátu Mosul. Ďalšími hrdinami filmu sú dvaja jezídi z Iracko-Sýrskeho pohraničia Sindžár, kde Islamský štát spáchal genocídu. Zatiaľ čo oni sa zúfalo snažia dostať rodiny do bezpečia, Oliver a Matej tie svoje dobrovoľne opúšťajú a riskujú životy pri výkone svojej profesie.

Snažím sa reagovať na témy, ktoré rezonujú spoločnosťou. Nebojím sa pozrieť sa na ne tou najautentickejšou možnou formou. Samozrejme, že práca v krajine ako je Irak si vyžaduje aj mnoho vedomostí z histórie, politiky a podobne. Niekedy je téma tak nevyspytateľná, že sa nedá predvídať jej vývoj. Vtedy sa riadim intuíciou,” hovorí Juraj Mravec o tom, ako si hľadá témy na autorské filmové spracovanie a zároveň tvrdí, že čo nie je zaznamenané, akoby ani neexistovalo. „Globálne problémy vo svete sa týkajú každého človeka. Je potrebné rozprávať tieto udalosti ostatným rôznymi jazykmi, jedným z nich je film,“dodáva.

Film Stratený domovje podľa filmára v prvom rade o tom, ako a kedy sa v rámci svojich životných možností zachovať správne. Snímka mala slávnostnú premiéru na MFFK Febiofest v Bratislave 22. marca 2019. Na festivale Cinematik figuruje v súťažnej sekcii slovenských celovečerných dokumentárnych filmov Cinematik.doc; na programe je v Piešťanoch v stredu 11. septembra 2019. Film uvedie aj tohtoročný Medzinárodný festival dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svet. Na oboch festivalom uvedie film autor osobne.

Stratený domov do slovenských kín prinesie distribučná spoločnosť Filmtopiana jeseň tohto roku. Realizáciu a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

 Zdroj: TS