Zomrela legenda česko-slovenského filmu – Radoslav Brzobohatý!

V Prahe nečakane zomrel český herec Radoslav Brzobohatý. Vo štvrtok by sa dožil 80. narodenín. Českému denníku Mladá fronta Dnes správu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka a zdroj z jeho divadla s odvolaním sa na hercovu manželku Hanu Gregorovú.

„Bohužiaľ, je to tak. Opustil nás vynikajúci herec a báječný človek,“ povedal pre agentúru Mediafax hovorca českej Hereckej asociácie Jiří Hromada. V médiách sa ako príčina smrti skloňuje zlyhanie srdca.

Prvú veľkú vlnu popularity Brzobohatému priniesla rola Martina Edena v televíznej adaptácii románu Jacka Londona Cesta řeky k moři (1966).

V 60. rokoch minulého storočia zažiaril aj v komédii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích (1966) či vo vojnovej snímke Martina Friča Hvězda zvaná Pelyněk (1964).

Diváci a diváčky si ho môžu pamätať aj z populárneho seriálu F. L. Věk (1970). On sám za svoje najväčšie úspechy považoval výkony vo filmoch Atentát (1964), Ucho (1970) a Všichni dobří rodáci (1968).

Jeho posledným filmom v kariére bola komédia Vrásky z lásky (2012) v réžii Jiřího Stracha, v ktorej si zahral po boku exmanželky Jiřiny Bohdalovej.

„Jednu scénu sme nakrúcali vo dvore malostranského domu. Keď tam Radek vošiel, rozhliadol sa povzdychol si, ‚Ako sa ten život uzatvára… Tu som točil so Steklým svoj prvý film Mstitel. A teraz tu s tebou po 50 rokoch točím svoj posledný.‘ Vtedy som mu hrozne vynadal, ‚Radek, aký posledný? Nakrútime spolu ešte množstvo filmov!‘ Tak veľmi by som si prial, aby Radek vtedy nemal pravdu. A tak tomu skvelému, čestnému a do posledného dychu silnému chlapovi posielam do neba odkaz: ‚Mám ťa rád, najlepší z Valachov‘,“ uviedol režisér Jiří Strach.

Zdroj: webnoviny.sk / Mladá Fronta Dnes / Internet