ZMYSLY budú témou 17. Letného filmového seminára 4 živly.

Banská Štiavnica bude aj toto leto hostiť filmový seminár 4 živly. Témou 17. ročníka jeho letnej verzie budú ZMYSLY a práve im bude venovaný bohatý filmový aj sprievodný program.

4 živly sú podujatím, ktoré sa snaží svojim návštevníkom a návštevníčkam kvalitné filmy nielen ponúkať, ale aj ich aj zaraďovať do kontextu a neformálne vzdelávať vďaka odborným úvodom a diskusiám s tvorcami či filmovými teoretikmi.

Aj tento rok privítajú viacerých zaujímavých hostí – svoj film Taxidermia príde uviesť maďarský režisér György Pálfi a pripraví tiež jeden z master classov, ktoré sú už tradičnou súčasťou programu podujatia. Tešiť sa môžete aj na master classy zvukového majstra Dušana Kozáka a strihačky Alexandry Gojdičovej, hudobného skladateľa Mareka Piačeka a vďaka spolupráci s projektom Neviditeľná Štiavnica aj master class svetelnej dizajnérky Laury Murguía Sanchez.

Filmový program 4 živlov chce tému každý rok podrobne rozobrať a vďaka rôznorodým filmovým dielam ponúknuť pohľady čo najširšieho spektra filmárov.

Aj tentoraz dramaturgia podujatia vybrala filmy, ktoré sa líšia nielen žánrovým zaradením, ale i krajinou či rokom výroby. Seminár preto ponúkne popri archívnych filmoch (Modrý zamat, Rozhovor) či nedávnych festivalových hitoch (Anjelsky podiel, Cudzí obed) aj zaujímavé dokumenty (Bzučanie hmyzu, Rodinné jedlá), blok animovaných filmov (Zmyselný výber Fest Anče) alebo experimentálnej kinematografie. Chýbať nebudú ani viacerí zástupcovia slovenskej tvorby. Okrem titulov z archívu Slovenského filmového ústavu premietnu aj minuloročný film V tichu (r. Zdeněk Jiráský) spojený s diskusiou zameranou na reflexiu tragických historických udalostí Slovenska. Priestor dostane aj prvý slovenský stereoskopický 3D film Kuku (r. Henrich Žucha) a v predpremiére uvedie seminár aj hraný debut dokumentaristu Ivana Ostrochovského, drámu Koza.

Do Banskej Štiavnice okrem filmov láka na 4 živly aj hudobný program.
V spolupráci s kaviarňami Art Café a Archanjel pripravil seminár viacero koncertov (Saténové ruky, Juraj Griglak Trio,…) a večerných párty. Prepojením hudobného programu s filmovým býva každoročne premietanie nemého filmu so živým hudobným sprievodom, tento rok ponúknu 4 živly v slovenskej distribučnej premiére film Milenky starého kriminálnika (r. Svatopluk Innemann) s Vlastou Burianom v hlavnej úlohe a s hudbou českého zoskupenia Neuvěřitelno. Chýbať nebude ani obľúbená sobotňajšia párty v Čajovni Klopačka, spojená s vítaním nedeľňajšieho slnka na svitaní.

Filmový seminár 4 živly sa počas 17 rokov svojej existencie vyprofiloval na dôležitú platformu poskytujúcu priestor partnerským projektom z oblasti filmového a výtvarného umenia. Po dvoch ročníkoch úspešnej spolupráce sa 4 živly stali programovým partnerom projektu Neviditeľná Štiavnica – newest media workshop, ktorý bude zameraný na svetelný dizajn a vyvrcholí prezentáciami práve počas seminára. Kultúrne centrum Banská St a nica Contemporary sa stane miestom projekcií platformy Videokocka, určenej na prezentáciu galerijného filmu – diel videoartu, ktoré prepájajú výtvarné a audiovizuálne umenie. V spolupráci s alternatívnou distribučnou platformou KineDok, ktorá premieta dokumentárne filmy v netradičných priestoroch, premietne seminár českú snímku Sugar Blues. 4 živly sú tiež partnerom projektu My Street Films, ktorého cieľom je filmom dokumentovať život v uliciach celého sveta a tvoriť tak jeho pomyselnú audiovizuálnu mapu. Dokumentárnym filmom je venovaná aj spolupráca s internetovým portálom DAFilms (www.dafilms.cz), vďaka ktorej si budú môcť fanúšikovia podujatia pozrieť niekoľko filmov, zastrešených témou ZMYSLY, aj v pohodlí vlastného domova.

Nielen dospelým účastníkom a účastníčkam je určený program 4 živlov – detské publikum si na svoje príde tiež vďaka špeciálnym projekciám, tvorivým dielňam a hudobnému workshopu, na ktorom môžu deti svojpomocne ozvučiť krátky animovaný film. Informácie o programe Detských 4 živlov nájdete na webstránke podujatia už čoskoro.

17. Letný filmový seminár 4 živly sa uskutoční v dňoch 5. – 9. augusta 2015 v Banskej Štiavnici. Akreditáciu na celé podujatie môžete získať online registráciou do za zvýhodnenú cenu 22 €, priamo na mieste bude stáť akreditácia na celý program seminára 25 €. Cena samostatnej vstupenky na jednotlivé projekcie je 3,50 €. Viac informácií o programe a vstupnom nájdete na www.4zivly.sk.

4zivly_plagat

Zdroj: OZ štyri živly