Zlatá kolekcia slovenských rozprávok prináša na DVD nosičoch štvoricu divácky obľúbených filmov

Zlatá kolekcia slovenských rozprávok je súbor štyroch DVD nosičov so slovenskými rozprávkovými filmami, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia. Obsahuje filmy Plavčík a Vratko (1981), Popolvár najväčší na svete (1982), Nebojsa (1988) a Sedem jednou ranou (1988), ku ktorým sa veľkí i menší diváci dodnes radi vracajú. Vďaka vydavateľskému počinu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) prežívajú svoju renesanciu.  

Obdobie 80. rokov minulého storočia v slovenskej kinematografii možno nazvať desaťročím rozprávok.  V tomto čase sa nakrútilo až dvanásť rozmanitých rozprávkových titulov, ktoré si k divákom ľahko našli cestu. Medzi prvé rozprávky tohto obdobia patrili filmy režiséra Martina Ťapáka Plavčík a VratkoPopolvár najväčší na svete. Prvá z nich rozpráva o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke. V tejto adaptácii rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského si zahrali Štefan Skrúcaný a Marek Ťapák. Ťapák sa v hlavnej úlohe objavil aj v rozprávke o rytierskej cti, potrestanom zle a nežnej láske Popolvár najväčší na svete. Príbeh troch kráľovských bratov, ktorí mali dokázať svoje schopnosti v boji s prebudeným kráľom podsvetia Zemetrasom Veličizným a vyslobodiť z jeho zajatia princeznú Láskykvet, vznikol na motívy slovenskej ľudovej rozprávky.

V kolekcii sú aj rozprávky z neskoršieho obdobia 80. rokov. Film Nebojsa o odvážnom putovaní smelého drevorubača Ondreja vznikol tiež na motívy ľudových rozprávok. V hereckom podaní Janka Kronera ml. na svojej ceste oslobodí zakliatu krajinu, preľstí zlého čarodejníka, prekoná nástrahy čiernej pani a oslobodí krásnu princeznú. Rozprávka Júliusa Matulu hovorí o prekonávaní prekážok, ktoré vedie do vytúženého cieľa. Štvrtým filmom v kolekcii je rozprávkový film Dušana Trančíka Sedem jednou ranou s Miroslavom Nogom v hlavnej úlohe. Komediálna rozprávka o šikovnom krajčírovi, ktorý nielen jednou ranou zabil sedem múch, premohol nebezpečného diviaka, jednorožca a dvoch obrov, ale aj získal kráľovstvo a ruku princeznej, je adaptáciou rozprávky Jacoba a Wilhelma Grimmovcov O smelom krajčírikovi.

DVD majú slovenské, anglické a slovenské titulky pre nepočujúcich, obsahujú profily režisérov Martina Ťapáka, Dušana Trančíka a Júliusa Matulu. Kolekcia je v predaji za 16,10 eur v predajni SFÚ Klapka.sk na Grösslingovej ul. 43 v Bratislave a na jej internetovej stránke klapka.sk, zakúpiť si ju je možné aj vo vybraných slovenských kníhkupectvách,. Zlatá kolekcia slovenských rozprávok je voľným pokračovaním úspešnej kolekcie piatich rozprávok, ktorú vydal SFÚ na DVD v roku 2011. Tento súbor tvorili tituly Perinbaba (1985) a Pehavý Max a strašidlá (1987) Juraja Jakubiska, Kráľ Drozdia brada (1984) a Mahuliena zlatá panna (1986) Miloslava Luthera a Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého. DVD kolekcia sa pre veľký záujem rýchlo vypredala.

V roku 2021 Slovenský filmový ústav vydal na DVD nosiči aj divácky obľúbený film Martina Ťapáka Pacho, hybský zbojník (1975) a na DVD a blu-ray nosiči drámu Noční jazdci (1981) Martina Hollého. V knižnej oblasti vyšla monografia Filmové svety Miroslava Luthera od Petra Michaloviča a Petra Dubeckého, publikácia Jánošík a 100 rokov slovenskej filmovej kultúry s príspevkami viacerých autorov, zborník Slovenský film v roku 2019 a najnovšie publikácia Zmena bez zmeny. Podoby slovenskej televíznej hranej tvorby 1990 – 1993 Jany Dudkovej, ktorá sa systematicky venuje vývoju ponovembrovej televíznej tvorby na Slovensku.

Všetky novinky budú počas mesiaca december v predaji za zvýhodnené „vianočné“ ceny v predajni Klapka.sk, na jej internetovej stránke, tiež počas Vianočného filmového bazára v Kine Lumière od 6. do 12. decembra a na vianočnom trhu Salónka v Starej tržnici v Bratislave v dňoch od 15. do 17. decembra a od 19. do 21. decembra.

Viac informácií o 4DVD Zlatá kolekcia slovenských rozprávok nájdete na: Zlatá kolekcia slovenských rozprávok II.

Zdroj: TS