Žiadne nástroje, iba jedinečné hlasy – vokálna skupina Voising vydáva debutový album Všetko má svoj čas!

Päť fantastických hlasov a beatbox! Vokálna skupina Voising, ktorá nepoužíva nástroje, len svoje hlasy, vydáva po piatich rokoch na hudobnej scéne debutový album Všetko má svoj čas. Ide o historicky prvý a´cappella album s autorskými piesňami na Slovensku. Spolu s CD má premiéru aj nový klip Poďme sa roztopiť, v ktorom si dvaja z členov kapely zahrali zamilovaný pár!

Viktor Nižník – tenor, Veronika Oláh Šebeňová – alt, Milena Čief Majerová – mezzosoprán, Tomáš Benjamín Nižník – beatbox/perkusie, Rado Tomeš – bas, Katarína Fojtíková – soprán pripravili na album deväť autorských skladieb. Kapela spolupracovala aj s ďalšími autormi, ako sú textár Richard Bönde, Katarína Makara, Romana Hudec Orlická, či hudobník a skladateľ Adam Hudec.

„Demá na celý album vznikli u nás na chalupe. Prostredie pri lese na mňa pôsobí veľmi inšpiratívne a keď si tam sadnem za klavír, vždy niečo vznikne. Čiže na začiatku to bol iba klavír s mojim spevom. Samozrejme, vždy to musí prejsť kontrolou ostatných členov a práve Veronika, Katka a Miluška sú výborným lakmusovým papierikom a dávajú mi konštruktívnu kritiku. Takto sme vybrali skladby, na ktorých sme ďalej pracovali a vznikali aranžmány pre šesť hlasov,“ konštatuje autor hudby a spevák Viktor Nižník.

Piesne na albume Všetko má svoj čas sú rôznorodé, fanúšikovia medzi nimi nájdu tanečnú hudbu, prvky R´n´B, či slaďák s vianočnou tematikou. Voising sa netaja tým, že inšpiráciou im boli zahraničné a´cappella zoskupenia, ktoré spájajú vokálnu hudbu s prvkami elektroniky.

„Proces tvorenia je pre nás vždy náročný a zároveň krásny. Piesne vždy „nahadzujeme“ a skúšame, čo komu lepšie sadne, poprípade upravíme vždy tak, aby to vyznelo čo najlepšie. Podobne to bolo aj s textami, ktoré vo väčšine písala naša Veronika. Na albume však nájdete aj piesne od iných autorov. Všetky pesničky vznikali v našom štúdiu, je to veľká pridaná hodnota, môžeme v ňom spoločne tráviť toľko času, koľko potrebujeme. Spolupráca s externými autormi bola veľmi príjemná a plynulá. Mali sme šťastie, že sme natrafili na veľkých profesionálov a odborníkov vo svojom obore, tým pádom boli tieto spolupráce pre nás naozaj veľmi obohacujúce,“ prezradila speváčka Katarína Fojtíková.

Spolu s novým albumom zverejňujú Voising aj nový videoklip k piesni Poďme sa roztopiť. Autorom hudby je Viktor Nižník, text napísala Katka Makara. Po známej piesni Zima na saniach, je to jedna z mála slovenských skladieb o zime.

„Táto skladba bola úplne prvou autorskou piesňou, s ktorou Viktor Nižník prišiel za celou kapelou. Vtedy sa jeho nápad začať tvoriť autorskú hudbu nestretol s pochopením. Odvtedy však prešlo päť rokov a my sme zrazu na úplne inej vlne, ako vtedy.” spomína speváčka Veronika Oláh Šebeňová.

Klip skupina nakrútila v Nitre, v štúdiu Zoomy.sk a jeho autormi sú Martin Parkányi a Pavol Tropp z Emotionmedia.

„Pieseň je o páre, ktorý si užíva krásnu zamrznutú a zasneženú romantiku. Keďže sme vo Voisingu skoro ako rodina, pri nakrúcaní zamilovaných scén, vo všetkej počestnosti,  sme sa veľmi zabávali a nasmiali. S Katkou sme hrali pár, a ostatní si z nás uťahovali. Zrazu tam bolo asi päť režisérov, ktorí nám hovorili, ako sa máme tváriť. Bola to veľká sranda. Keď sme videli finálny výsledok, boli sme prekvapení, ako to krásne vyšlo,“ s úsmevom hovorí Viktor Nižník.

Niektoré skladby z albumu už môžu fanúšikovia počuť v rádiách a na koncertoch skupiny Voising. Mnohé z nich sú spojené práve s Vianocami.

„Vianoce, sú naše najobľúbenejšie obdobie. Je to pre nás nielen obdobie plné magických momentov, strávených spolu s rodinou. Počas vianočného obdobia totiž mávame najviac koncertov, ktoré sa konajú prevažne vonku a napriek tomu, že je niekedy naozaj náročné v zime spievať, sme vďační, že takéto momenty môžeme zažívať. December je totiž mesiacom skupiny Voising, pretože sme spolu každý deň,“ uzatvára Katarína Fojtíková.

Voising sa na budúci rok chystajú koncertovať, nakrúcať klipy a pokrstiť nový album. Ten nájdete na všetkých streamovacích platformách https://share.amuse.io/album/voising-vsetko-ma-svoj-cas

WEB: www.voising.sk
Facebook: https://www.facebook.com/VoisingSK
Instagram: https://www.instagram.com/voising.sk/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@voisingsk?_t=8hDIhM8gWIL&_r=1
YT: https://www.youtube.com/@voisingsk
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4yC5uKmr2VEBvvPQIRi5e8

Zdroj: NK Factory
Foto: Martin Parkányi