Zažite japonskú kultúru na vlastnej koži: Nippon víkend už po deviaty krát v Košiciach.

Meče Katana, obliekanie Kimona, lahodný čaj i whisky, bonsaje, kaligrafiu, stolovú hru Go, bojové umenia, či roboty, anime a manga. To všetko, ale aj omnoho viac ponúka deviaty ročník festivalu japonskej kultúry Nippon víkend.

V Kultúrno-spoločenskom centre na Jedlíkovej 7 v Košiciach sa už tento víkend 12. a 13. marca stretnú fanúšikovia japonských umení. Pre verejnosť ponúkajú možnosť nahliadnuť pod povrch jednej bezpochyby najkrajších kultúr sveta.

DSCF8348

 Zo stretnutia nadšencov festival

Na začiatku sme sa zišli ako skupina ľudí, ktorých fascinovala japonská kultúra s tým, že si vzájomne cez víkend ukážeme, čo nás na nej najviac zaujíma a čomu sa venujeme,” začal rozprávanie o vzniku festivalu Nippon víkend jeho organizátor Blažej Gál zo spoločnosti priateľov japonskej kultúry Cassovia Samurai: “Neskôr sme si uvedomili, že prečo by sme si informácie šírili len medzi sebou, nech príde, každý koho to zaujíma. A tak sa rokmi sa toto pôvodne komunitné podujatie rozrástlo do takých rozmerov, že má charakter festivalu s hojnou účasťou verejnosti.

Tohtoročný Nippon víkend prináša oproti predchádzajúcim ročníkom jednu podstatnú novinku. V minulých rokoch sa sobotňajší program na druhý deň opakoval. Organizátorom sa ho však podarilo rozšíriť tatoľko, že sa neopakuje.

IMAG1283

Podujatie pre laikov i odborníkov

Brány festivalu sa v sobotu otvoria už o pol deviatej. Jednotlivé prezentácie sú rozdelené do viacerých miestností tak, aby sa svojim programom vzájomne nevyrušovali. Návštevníci už od rána môžu získať duchovnú rovnováhu a pokoj pri zenovej meditácii, naučiť sa základy stolovej hry Go, či na workshopoch sa zaučiť do tajov kaligrafie.

Na svoje si prídu aj dámy. Počas celého podujatia si budú môcť vyskúšať alebo aj kúpiť tradičné kimono, či nechať si na hlavách vyčarovať účesy, ktoré nosili Geiše.

DSCF8280

Keďže je Japonsko svetovým lídrom v oblasti robotiky, nebude chýbať ani prednáška na túto tému. Pánov zaiste zaujmú aj praktické ukážky a prezentácie tradičných bojových umení ako Iaido, Jodo, Ju-Jitsu, Kjudo, Kendo a mnoho ďalších. Lákadlom bude určite aj možnosť pokochať sa umením zbrojárskych majstrov a výstava spojená s prednáškou o najsofistikovanejšej chladnej zbrani – japonskom meči Katana. Zaujímavé bude aj spojenie súčasného Airsoftu s princípmi a filozofiou Samurajov. Chýbať nebude ani japonská whisky.

Obdivovatelia japonského umenia takisto neostanú bokom. Pripravené sú pre nich výstavy obrazov maľovaných na hodváb a umelecká keramika. Pozrieť si môžu tradičný čajový rituál. Rozsiahla výstava s workshopmi im pomôžu zahĺbiť sa do spôsobov tvarovania bonsajov. Vypočuť si môžu koncert japonskej flauty i pokochať sa tradičnými tancami. Brány Nippon víkendu sa zatvoria v nedeľu o 14. hodine.

Ak vás táto pestrá ponuka zaujala, príďte si rozšíriť svoje vedomosti o japonskej kultúre. Pre dospelých je vstupné 2 €, pre študentov 1 €, deti do 6 rokov, ZŤP a dôchodcovia majú vstup zadarmo. Viac informácií o podujatí nájdete na webovej stránke www.nipponvikend.sk

Zdroj: Cassovia Samurai