Zásadná postava súčasnej hudby Otomo Yoshihide vystúpi v A4,

Otomo Yoshihide, japonský avantgardný gitarista, avantgardný skladateľ a improvizátor patriaci medzi kľúčových tvorcov na svetovej scéne súčasnej hudby, sa predstaví už tento piatok, 4. októbra o 20.00 v A4 – priestore súčasnej kultúry na Karpatskej 2. Do Bratislavy sa vracia po mnohých rokoch predstaviť svoje gitarové a gramofónové sólo. Na pódiu si budete môcť vychutnať aj set nespútanej improvizovanej hudby elektroakustického kolektívu SWAG Ensemble.

Otomo Yoshihide je nielen legendárnym japonským gitaristom, experimentátorom, skladateľom filmovej hudby, hráčom na gramofóny a majstrom voľnej improvizácie, ale bezpochyby jednou z najdôležitejších a formatívnych postáv súčasnej hudby. Už od 90. rokov udáva tempo nielen celej japonskej eperimentálnej scéne, ale jeho meno rezonuje aj vo svetovom meradle. V tamojšom kontexte patrí do generácie výnimočných a silných tvorcov ako napríklad Merzbow, Keiji Haino, Hoppy Kamiyama či Tatsuya Yoshida, avšak jeho schopnosť obsiahnuť prakticky celé hudobné univerzum ho radí skôr na úroveň nadžánrových majstrov formátu Johna Zorna či Mikea Pattona. Vo svojej tvorbe s nadhľadom obsiahol konceptuálnu elektroakustickú hudbu, prácu so samplami, noise, gitarovú voľnú improvizáciu, ale aj tvorivo posunuté bigbandové aranžmány s jazzovými prvkami. Do Bratislavy sa Otomo Yoshihide vracia po mnohých rokoch predstaviť svoje gitarové a gramofónové sólo.

Na pódiu sa v tento večer predstaví aj bratislavský elektroakustický súbor Swag Ensemble, ktorý   po prvýkrát zaujal divákov na šiestom ročníku festivalu súčasnej slovenskej hudby KRAA! Swag Ensemble v piatok rozprestrie na väčšej ploche svoju predstavu o nespútanej a prekvapivej voľne improvizovanej hudbe v zostave Andrej Gál (violončelo), Alžbeta Irhová (gitara, elektronika), Erika Krkošková (klávesy, spev) a Slávo Krekovič (elektronika).

Otomo Yoshihide: http://otomoyoshihide.com/en/
SWAG Ensemble: https://www.facebook.com/pg/ExperimentalEnsemble/
FB podujatie: https://www.facebook.com/events/507202279848814/
Predpredaj: https://goout.net/sk/listky/otomo-yoshihide+swag-ensemble/bbff/
Web: https://a4.sk/events/2019/10/04/otomo-yoshihide-tba/

Zdroj: TS