Začína sa literárny festival Anasoft litera fest 2012!

BRATISLAVA. V utorok, 15. mája 2012, sa začína 7. ročník literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý je sprievodnou akciou literárnej ceny Anasoft litera. Balla, Juraj Bindzár, Péter Hunčík, Zuska Kepplová, Maroš Krajňak, Silvester Lavrík, Michaela Rosová, Alexandra Salmela, Svetlana Žuchová. To sú mená spisovateľov, ktorí 15. – 19. mája 2012 predstavia svoje knihy ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané minulý rok. (Na festivale bude chýbať finalistka Veronika Šikulová, ktorá je v tomto čase v zahraničí.)

Anasoft litera fest sa začne výstavou slovenských fontov v bratislavskom kníhkupectve Artforum. Súčasťou vernisáže bude diskusia o výtvarnom spracovaní kníh a vyhlásenie výsledkov ankety Najlepší dizajn knihy 2011.

Druhý festivalový deň bude v KC Dunaj od 13:00 konferencia Literatúra V4 v preklade, počas ktorej si svoje skúsenosti vymenia zástupcovia inštitúcií na propagáciu pôvodnej literatúry v zahraničí, literárni agenti a prekladatelia z Čiech, Maďarska, Poľska a Slovenska. Poobede sa Anasoft litera fest spojí s podujatím Noc literatúry, na ktorom sa po prvý raz predstaví slovenská tvorba. V zasadačke Miestneho úradu Bratislava Staré Mesto bude Kristína Farkašová čítať z víťaznej knihy Anasoft litera 2011 Piata loď od Moniky Kompaníkovej.

Štvrtkový program sa začne v KC Dunaj o 18:00 diskusiou Menšinová alebo naša?, ktorá sa zameria na tvorbu spisovateľov národnostných menšín a na to, aké miesto majú v krajine, kde žijú a v krajine, ktorej jazykom píšu. O 20:00 sa začne autorské čítanie finalistov Anasoft litera Ballu, Zusky Kepplovej a Pétera Hunčíka. Súčasťou programu bude koncert českej skupiny DVA, ktorá zahrá k dvom krátkym filmom Georga Mélièsa: Cesta na Mesiac a Cesta do Nemožna.

Spisovatelia mladej generácie nie sú výnimkou a odchádzajú z našej krajiny rovnako, ako ich kolegovia z iných profesií. Niektorí autori odchádzajú aj vo svojich knihách, iní iba v nich. Prečo je to tak, sa bude pýtať Michal Hvorecký na diskusii Novodobý exil mladej generácie v piatok o 18:00 v bratislavskom Artfore. Za hranicami sa pohybujú aj finalistky Anasoft litera Svetlana Žuchová a Michaela Rosová, ktoré po debate spoločne s Marošom Krajňakom predstavia svoje knihy o 20:00 hod. Britský hudobník Frank Winter, ktorý sa naopak na Slovensku rozhodol žiť, zahrá piatkový festivalový koncert.

Záverečný večer bude už tradične v stupavskej synagóge, kde úryvky zo svojich kníh prečítajú Juraj Bindzár, Silvester Lavrík a Alexandra Salmela. A ako už býva zvykom, tešiť sa môžete aj na koncert, tentoraz novej formácie známych mien Saténové Ruky.

Počas Anasoft litera festu sa bude konať workshop s Danielom Hevierom pre študentov spolupracujúcich stredných škôl. Okrem toho ich opäť navštívi aj ďalších šesť slovenských spisovateľov. Podrobnejšie informácie o festivale získate na www.anasoftlitera.com.

Zdroj: Mária Hejtmánková Lampertová, PR manažérka Anasoft litera
Publikoval: Redakcia GREGI.NET