Začína sa festival NEXT 2013!

Niekoľko premiér, svetová i domáca špička, progresívne hudobné trendy a hudba, akú ste ešte nepočuli. To všetko ponúka už štrnásty ročník festivalu „dobrodružnej hudby“ NEXT, ktorý sa bude konať od 28. do 30. novembra v A4 – priestore súčasnej kultúry.

Úvod festivalu vo štvrtok o 19:00 odštartuje rumunsko-slovenské zoskupenie Melting, ktoré tvorí Ana Filip a Adam Dekan. Kombinujú živé hranie (na syntetizátoroch a rôznych mašinkách), ruchy a generované zvuky.

Hneď v prvý deň sa predstavia veľké mená svetovej improvizovanej hudby v podaní štyroch libanonských muzikantov BAO+. Mazen Kerbaj sa kedysi preslávil s improvizovanou hrou na trúbke na balkóne svojho domu v Bejrúte, pri ktorej mu podklady robili naokolo vybuchujúce bomby. Tentoraz mu spoločnosť budú robiť gitaristi Charbel Haber, Sharif Sehnaoui a basgitarista Tony Elieh.

Štvrtkový večer vyvrcholí strhujúcimi zvukovými experimentmi Marcusa Schmicklera na osemkanálovom zvukovom systéme. Stelesňuje tú najaktuálnejšiu tvár súčasnej počítačovej hudby. Viac ako 20 rokov tvorí soundtracky a zvukové efekty pre film, divadlo či rádio, prípadne pod pseudonymom Pluramon vydáva prístupnejšie post-rockové skladby s nádychom elektroniky, popu a dronu.

Ďalšou celebritou elektronickej scény bude v piatok 29. novembra Oval, čiže Marcus Popp. Píšu sa o ňom knihy, vydáva na významných labeloch Mille Plateaux a Thrill Jockey. V roku 2001 Björk nasamplovala jeho track „Aero Deck“, ktorý je na jej piatom štúdiovom albume Vespertine. V roku 2013 vydal svoj šestnásty album s názvom Calidostópia!, aby si ho ľudia mohli stiahnuť zadarmo z jeho webovej stránky.

V ten istý deň budete mať príležitosť zažiť excelentnú hru na bicích v podaní jedného z najvyťaženejších rakúskych bubeníkov DD Kerna. Predstaví sa v elektroakustickom triu M.A.D. spoločne s celebritou rakúskej free scény, saxofonistom Michaelom Fischerom a talianskym hráčom na kontrabas Alessandrom Vicardom. Avšak jedno z top vychytených mien na súčasnej svetovej scéne improvizovanej hudby je kórejského pôvodu. Fenomenálna violončelistka Okkyung Lee sa v sobotu 30. novembra predstaví v Bratislave spoločne so saxofonistom Johnom Butcherom. Butcher aj Lee patria k hudobníkom, ktorí prebúdzajú staré známe akustické nástroje k celkom novému životu.

Podobne ako dánsky projekt Selvhenter. Štyri nežne vyzerajúce ženy predvedú punkové a metalové riffy. Drsnú hudbu bez gitár, no s dvomi bicími. Nedávajú si servítky pred nástroje a po svojom prepájajú tradíciu free jazzu, noisu, minimalizmu, experimentálneho rocku a africkej či ázijskej perkusívnej hudby. Na Slovensku uvidíme tento šťavnatý kodanský underground po prvý raz.

Aj väčšina ostatných účinkujúcich bude hrať na Slovensku či v Bratislave po prvýkrát, vrátane taliansko-poľskej dvojice analógových elektronikov Roberta Piotrowicza a Valeria Tricoliho, československej štvorice Škvíry & Spoje, dua Michael Jackson Pollock či španielskeho projektu Evol, ktorý svoju tvorbu opisuje ako „počítačovú hudbu pre hooligans“. Zo slovenských projektov sa predstaví tiež elektroakustické trio mladých skladateľov LeaD. Elektronika, improvizácia, inšpirácia v žánroch a hlavne skvelá atmosféra podporujúca otvorenosť pri vnímaní zvukov: to všetko treba prísť zažiť na NEXT.

Organizátormi festivalu NEXT je občianske združenie Atrakt Art, spoluorganizátorom je  A4 – priestor súčasnej kultúry. Podujatie sa koná vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Českého centra, Hudobného fondu, SOZA a spoločnosti G-tec.

Program NEXT 2013:

28/11  štvrtok
Melting (RO/SK)
Michael Jackson Pollock (CZ)
BAO+ (LB)
Marcus Schmickler (DE)
DJ: Zlatko Baracskai (HU), DJ Hamborgarafabrikkan (SK)

29/11  piatok
Škvíry & Spoje (SK, CZ)
Robert Piotrowicz & Valerio Tricoli (PL, IT)
M.A.D. (AT, IT) / Michael Fischer, Didi Kern, Alessandro Vicard
Oval (DE)
DJs: Kontaktní kočky (CZ)

30/11  sobota
LEaD (SK)
Okkyung Lee & John Butcher (KR/USA, UK)
Evol (ES)
Selvhenter (DK)
DJs: AVA (CZ), Jack Jacksons5 (CZ, SK)

* program festivalu sa začína každý deň od 19:00 hod.

Next_2013_plagat_A2_draft_01.indd

Zdroj: NEXT