Začiatok 5. ročníka Filmového festivalu pre deti a mládež CINEDU už o necelé dva týždne! V programe je viac ako 35 filmov a zaujímavé workshopy.

Jedinečný medzinárodný festival filmov pre deti a mládež CINEDU, ktorý sa uskutoční  v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) Nové Mesto nad Váhom sa začína už o necelé dva týždne, v pondelok 18. septembra 2023.

Nad festivalom prebrala záštitu ministerka kultúry Slovenskej republiky, Silvia Hroncová.

Táto záštita je v poradí už druhou, popri záštite primátora Nového Mesta nad Váhom, Františka Mašlonku, a obe majú pre ďalší pozitívny vývoj festivalu veľký význam.

Program filmov CINEDU 2023 a workshopy

Filmový program zahŕňa výber kvalitných oceňovaných medzinárodných a hraných, dokumentárnych a animovaných filmov v slovenskej premiére a už tradične sa v ňom objavujú krajiny, ktoré vynikajú vo filmovej výrobe pre deti a mládež, ako Nemecko, Holandsko, Belgicko, Rakúsko a škandinávske krajiny, tento raz Nórsko. Ďalej sú zastúpené Maďarsko, Ukrajina, Švajčiarsko, Estónsko, po prvý raz India a iné.

V nedeľu 24. septembra bude filmový program venovaný najnovšej slovenskej  a českej filmovej tvorbe a filmový program obohacuje aj výber krátkometrážnych filmov, ktorý je výsledkom spolupráce s Fest Anča. Celkovo zahŕňa program vyše tridsaťpäť celovečerných a krátkometrážnych filmov a okrem filmového programu poskytne festival  svojim mladým návštevníkom aj rôzne kreatívne workshopy. Podrobnejšie informácie o všetkých filmoch a workshopoch nájdete na www.cinedu.sk

Novinkou tohoročného festivalu je nadviazanie spolupráce s ukrajinským festivalom Kids Movie Fest a premietanie série krátkych filmov, ktoré festival natočil pod vedením jeho riaditeľky a režisérky Svitlany Pohasyi pod názvom Jeden deň z môjho života. Päť ukrajinských tínedžerov natočilo krátke filmy: o sebe, o svojom živote v rôznych európskych krajinách, v ktorých v exile čakajú na koniec vojny, o svojich pocitoch, svojej každodennosti, ale aj o svojich snoch.

Ukrajinské krátke filmy budú premietané ako predfilmy počas predstavení CINEDU Teens.

Táto malá ukrajinská antológia dala podnet k zorganizovaniu podobného workshopu počas CINEDU 2023 a natočeniu krátkeho filmu aj na Slovensku, za spolupráce ukrajinských a slovenských tínedžerov, ktorý festival nasledovne premietne počas slávnostného Záverečného večera v piatok 29.septembra.

Všetky krátke filmy budú po festivale k dispozícii na web stránke CINEDU.

Ďalšou novinkou CINEDU 2023 je zavedenie trojčlenných porôt v oboch festivalových kategóriách, ktoré rozhodnú o najlepšom filme vo svojej kategórii. Navyše budú o najlepšom filme rozhodovať aj diváci, ktorí svojim hlasovaním rozhodnú o Cene diváka.

Potvrdenými, historicky prvými porotcami festivalu CINEDU sú pre CINEDU Kids: Rebeka Jamborová, z Beckova, Viliam Cirják z Bratislavy a Pavol Revay z Nového Mesta nad Váhom. Porotcami CINEDU Teens sú: Anna Mária Redajová zo Starej Turej, Tamara Volárová a Oskar Pepel z Nového Mesta nad Váhom. Viac informácií o porotcoch si prečítate na www.cinedu.sk

Všetky štyri ocenenia budú mladými porotcami slávnostne vyhlásené počas Záverečného ceremoniálu v piatok 29. septembra v Kine Považan MsKS.

Pre divákov, ktorí majú záujem pozrieť si niektoré filmy z predchádzajúcich úspešných ročníkov sme tento rok v spolupráci so streamovacou platformou DAFilms.sk pripravili viac než dvojtýždňové premietanie divácky najúspešnejších filmov. Od 1. do 17.septembra si budú môcť pozrieť holandský film Jackie a dáma z obrazu, rež. Annemarie van de Mond, 2020 https://dafilms.sk/film/16036-jackie-a-dama-z-obrazu a poľský film Trojnásobné starosti, rež. Marta Karwowska, 2020. https://dafilms.sk/film/16037-trojnasobne-starosti

Filmový festival CINEDU je prvou a doteraz jedinou filmovou platformou na Slovensku špecializovanou výlučne na mladého diváka do 18 rokov. V exkluzívnej slovenskej premiére poskytuje našim mladým divákom celovečerné hrané, dokumentárne a animované filmy, s príbehmi a témami ktoré sú im blízke a s ktorými sa môžu identifikovať. Obohacuje tým kultúrnu ponuku pre tieto špecifické vekové kategórie, napomáha rozširovať ich obzor a spoznávať nové kultúry a životy svojich rovesníkov v nich.

Hlavným organizátorom festivalu je Cinedu o.z. a spoluorganizátorom už od roku 2020 Mestské Kultúrne Stredisko Nové Mesto nad VáhomKino Považan.  Rok 2022 prekonal svojou návštevnosťou 2 300 divákov a organizátori veria v divácky úspech aj tento rok.

Riaditeľka CINEDU Ľudmila Cviková: „Najdôležitejšími a najvernejšími divákmi sú deti a mládež škôl z Nového Mesta nad Váhom a okolitých obcí, ich veľký záujem potvrdzujú ohlasy žiakov a učiteľov. Veríme tomu, že povedomie, ako aj záujem o festival a naše filmy sa v budúcnosti budú šíriť aj do iných miest a regiónov, aby sa z tejto bohatej ponuky mohlo tešiť čo najviac detí a mládeže u nás.“

Mgr. Lenka Juríková, ZŠ s MŠ Kálnica: Keď si vaša škola zvolí cestu vzdelávania zážitkovou formou a vaše okresné mesto začne organizovať filmový festival pre deti a mládež, snúbi sa z toho prekrásna a plodná spolupráca. Na tento vlak naša ZŠ s MŠ Kálnica naskočila v 3. ročníku fungovania festivalu CINEDU a už z neho nemienime vystúpiť. Prvým filmom (Strážcovia lesa), ktorý sme si zo širokej ponuky vybrali, sme boli priam uchvátení.  V ďalšom ročníku organizátor práve na základe nášho záujmu zabezpečil voľné pokračovanie filmu. Kvalita ponúkanej produkcie, úprimný záujem o spätnú väzbu, bohatý sprievodný program a tím srdečných a profesionálnych ľudí, ktorí za týmto všetkým stoja je to, vďaka čomu sa k Vám vždy budeme vracať. A nielen v rámci školy, ale následne aj jednotlivo, s rodinami či priateľmi.

Festival Cinedu 2023 doteraz finančne alebo partnersky podporili  Audiovizuálny fond, ďalej Mesto Nové Mesto nad Váhom, CEF-Stredoeurópska Nadácia,  Nadácia SPP, Nadácia ZSE, Trenčiansky samosprávny kraj, Ministerstvo kultúry SR , TASR a ďalší.

Zdroj: TS