Filmový festival pre deti a mládež CINEDU slávi tento rok svoje malé jubileum – v septembri 2023 sa koná už jeho 5. ročník

Medzinárodný festival filmov pre deti a mládež CINEDU, ktorý sa uskutoční  v dňoch 18. – 29. septembra v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) Nové Mesto nad Váhom, už tradične svojim mladým divákom predstaví bohatý výber kvalitnej a rôznorodej dramaturgie celovečerných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré prináša v exkluzívnej  slovenskej premiére.

Filmový festival CINEDU je prvou a doteraz jedinou filmovou platformou na Slovensku špecializovanou výlučne na mladého diváka od 6 do 18 rokov. Filmový program festivalu je rozdelený na dve hlavné vekové kategórie. CINEDU Kids (6 do 12 rokov). CINEDU Teens (13+ a mladí dospelí).  

Nórsky film Dancing Queen, réžia Aurora Langaas Gossé
Nórsky film Dancing Queen, réžia Aurora Langaas Gossé

Filmový program 2023

Prvé potvrdené festivalové tituly sú: nórsky film Dancing Queen, 2023, r. Aurora Langaas Gossé, ktorý mal svetovú premiéru na festivale Berlinale 2023 v sekcii Generation KPlus a stal sa veľmi úspešným festivalovým hitom. Okrem prestížnej nórskej národnej ceny na Amanda Awards získal nedávno ocenenie aj na MFF Zlín –  Zlatý střevíček v sekcii Celovečerných filmov pre deti. Táto komediálna dráma, plná nečakaných zvratov, ukazuje príbeh dvanásťročnej Miny, ktorá urobí všetko preto, aby si získala srdce a pozornosť svojho nového spolužiaka a majstra hip-hopu

ED WINa – dokonca sa sama naučí tancovať hip hop!

Medzinárodne oceňovaný švajčiarsky dokumentárny film Girl Gang, Švajčiarsko, 2022, r. Susanne Regina Meures, bol okrem iného jedným z nominovaných filmov EFA – Európskej filmovej akadémie v kategórii Najlepší európsky dokument. Príbeh 14-ročnej Leonie, úspešnej influencerky z predmestia Berlína a jej rodičov poukazuje na úskalia podobného moderného úspechu. Citát z portálu CINEUROPA: „Film je modernou rozprávkou o 14-ročnej influencerke a jej najväčších fanúšikoch

Girl Gang, Švajčiarsko, 2022, r. Susanne Regina Meures
Girl Gang, Švajčiarsko, 2022, r. Susanne Regina Meures

Pre mladšie vekové kategórie od 6+ ponúka Festival CINEDU 2023 Príbehy malého Františka (Geschichtem vom Franz), 2022,  r. Johannes Schmid – rodinný film rakúsko-nemeckej produkcie, ktorý bol inšpirovaný sériou knižiek rakúskej autorky Christine Nöstlinger. Druhý nemecko jazyčným film túto vekovú kategóriu je hraný rodinný film Laurina hviezda (Lauras Stern), 2021, r. Joya Thome, Nemecko a je tiež ďalšou úspešnou knižnou adaptáciou – tento raz spisovateľa Klausa Baumgarta.

K ďalším očakávaným titulom patria maďarský animovaný film prepájajúci mýtus pôvodných amerických obyvateľov s enviromentálnymi otázkami súčasnosti, Štyri duše kojota renomovaného maďarského režiséra Arona Gaudera, ktorý bol nedávno uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale animovaných filmov v Annecy 2023 a obdržal tam Cenu poroty. Ďalej holandský film Bigman, réžia: Camiel Schouwenaar – inšpiratívny futbalový film o chlapcovi, ktorý sa po autonehode odmieta vzdať svojej vášne – futbalu. A počas Slovensko-českej filmovej nedele 24.septembra sa okrem iného bude premietať v MFFAF Annecy tiež porotou ocenený animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, réžia: Filip Pošivač, koprodukcia Slovenska, ČR a Maďarska. (Celkový filmový program, ako aj informácie o sprievodných akciách získate na webovej stránke festivalu: www.cinedu.sk)

Príbehy malého Františka (Geschichtem vom Franz), 2022,  r.Johannes Schmid
Príbehy malého Františka (Geschichtem vom Franz), 2022,  r.Johannes Schmid

Hlavným organizátorom festivalu je Cinedu o.z. a spoluorganizátorom už od roku 2020 Mestské Kultúrne Stredisko Nové Mesto nad VáhomKino Považan.  Rok 2022 prekonal svojou návštevnosťou 2 300 divákov očakávania organizátorov. Tomu, že si mesto festival obľúbilo a prijalo ho za svoj svedčí aj fakt, že Mesto Nové Mesto nad Váhom festival plne podporuje a od roku 2023 nad festivalom prevzal záštitu primátor NMnV, Ing. František Mašlonka.

„Máme veľkú radosť z toho, že sme svedkami postupného narastania záujmu o prvý a doposiaľ jediný slovenský Filmový festival pre deti a mládež CINEDU nielen zo strany divákov, ale aj zo strany nových podporovateľov a filmových profesionálov.

5.ročník CINEDU prináša mnoho pozitívnych noviniek, jednou z nich sú ocenenia detskou a mládežníckou porotou a novinkou je aj Cena diváka v oboch kategóriách. Funkcie producenta sa tento rok ujal Maroš Brojo, bývalý umelecký riaditeľ Fest Anča  a novú spoluprácu sme nadviazali s KKC Hviezda v Trenčíne s jeho dramaturgom Antonom Šulíkom, s ktorým spoločne vyvíjame workshop pre mladých slovenských filmárov: Ako vytvoriť úspešný film pre deti a mládež. Workshop je jednou z prvých iniciatív, ktorej zámerom je podpora filmového priemyslu pre tento špecifický filmový žáner – detský a mládežnícky film – na Slovensku. Naďalej zostávame veľmi vďační ambasádorke projektu Zuzane Kronerovej, ako aj všetkým iným subjektom podporujúcim a vnímajúcim dôležitosť filmovej vzdelanosti našich detí a mládeže u nás, uvádza riaditeľka a zakladateľka festivalu Cinedu Ľudmila Cviková.

Festival Cinedu 2023 doteraz finančne podporil Audiovizuálny fond, ďalej Mesto Nové Mesto nad Váhom, CEF-Stredoeurópska Nadácia,  Nadácia SPP, Nadácia ZSE, Trenčiansky samosprávny kraj a ďalší.

Zdroj: TS