Zabudnite na klasické vianočné symboly. Dominika Titková prichádza s vlastnou verziou Vianoc

„Odjakživa som túžila napísať vianočnú pieseň, v ktorej by som sa vyhla slovám ako stromček, kapor vo vani, visiace gule alebo fujavica,“prezrádza speváčka Dominika Titková a predstavuje novinku Zimný čas.

S rastúcim vekom sa spravidla mení i spôsob, akým nazeráme na, a samozrejme prežívame, najkrajšie sviatky roka. Výnimkou nie je ani slovenská umelkyňa Dominika Titková, ktorá má spev i tanec v krvi, „Vianoce vnímam z dvoch pohľadov. Ten prvý tvoria všetky hmatateľné veci, príjemne gýčovité vianočné výzdoby, stromčeky, koláčiky, ryby, snehuliaci. Druhý pohľad zahŕňa to abstraktné čaro, ktoré si vytvárame my – ľudia.“ Z toho pramenia i túžby, ktoré sa jej s blížiacim sa vianočným obdobím spájajú. Dominika priznáva, že pocit blízkosti, priateľstva, ale aj citlivejší a srdečnejší prístup k blížnym, by si priala celoročne. Preto sa rozhodla napísať skladbu o vzťahoch, ktoré nás sprevádzajú životom. V novinke Zimný čas tak zohráva prím pocit, nie hmotné veci, prítomné všade naokolo.

Touto ideou nadchla tiež jednu z najtalentovanejších hudobných osobností na Slovensku, skladateľa a multiinštrumentalistu Eugena Botoša, ktorý sa výrazne podpísal pod finálnu verziu skladby. Pritom iba pred pár dňami sa vrátil z Ameriky, kde podpísal spoluprácu so štúdiom Roc Nation, ktoré vlastní svetoznámy raper Jay Z.

Najskôr video, potom text

Dominika Titková hovorí, že jej fantázia aj kreativita začali pracovať ešte skôr, než mala konkrétnu predstavu o texte pesničky. „Na začiatku som vedela iba to, čo nechcem. Táto predstava však bola príliš hmlistá. No potom stačil jediný telefonát od mojej mamy a okamžite som mala jasnejšie. Povedala mi, že napísala báseň o Vianociach a ja som po jej prečítaní hneď vedela, že text piesne bude korešpondovať s touto básňou. Potešilo ma, že výsledok dokonale zapasoval k Eugenovej hudbe,“ teší sa mladá speváčka, ktorá sa vlani umiestnila na druhom mieste v talentovej súťaži Česko Slovensko má talent a na pódiu často predvádza i dokonalú hru na saxofóne.

Dominika je známa svojou multifunkčnosťou a ani v tomto prípade neostala nič dlžná svojej povesti. Nikoho azda neprekvapí, že sa zhostila aj úlohy režisérky. „Zistila som, že sa mi páči úloha režiséra, ale byť hlavnou aktérkou v klipe, režisérom i koordinátorkou všetkých zainteresovaných býva niekedy náročné. (smiech) Všetci komparzisti boli úplne perfektní, od tých najmenších (3r.), až po najväčších (83r.),“ netají spokojnosť.

V klipe chcela poukázať na rôzne časové obdobia nielen počas života, ale aj celého roka. Nestavila tak kartu iba na zimnú scenériu a outfity, no rozhodla sa zdôrazniť fakt, že ľudskosť, teplo domova, radosť i priateľstvá by mali byť celoročnou otázkou. „Kto má rád metafory, symboliky a hlbšie významy, všimne si v klipe štyri príbehy, zachytávajúce rôzne vzťahy. Jeden mikropríbeh z klipu som venovala môjmu starému otcovi, ktorý sa prednedávnom rozhodol strážiť ma zhora, a zároveň na moment zachytiť aj pominuteľnosť, ako súčasť ľudského života.“

Natáčanie v rodinnom kruhu

Jej starého otca si v klipe zahral  Ivan  Matejovič alias Vojtech Ujlaky z Bijouterriéru, ktorého Dominika objavila v hudobnom klube iba večer pred natáčaním. Pomerne akčne pristúpila i k zháňaniu rekvizít, v jednom obchode priamo v natáčací deň vykúpila všetky sviečky. Apropo, rekvizity. Tie boli vykladané a nakladané cez okno a celý čas ich mala pod dohľadom Dominikina starká, ktorá sa v klipe objaví tiež. Ako speváčka so smiechom spomína: „Moja babka bola úplne úžasná. Vidno, že jej generácia nikdy nemrhala časom. Ak mala chvíľu oddych, upratovala rekvizity. Vrátane tých, ktoré malo štúdio SKDK v Topoľčanoch, kde sme točili klip, odložené pre svoje inscenácie.“ V spojení s Dominikinou najbližšou rodinou, ktorá pri natáčaní klipu nesmela chýbať, nečudo, že išlo o perfektne strávený čas. Výsledok je toho dôkazom. O kameru sa postaral Peter Bednár, o svetlo zas Andrej Hlinka.

Práce na novom albume pokračujú

Dominika dodáva, že skladba Zimný čas je iba malou odbočkou popri práci na novom albume, s ktorým jej pomáha už spomínaný Eugen Botoš. Koncom budúcej jari plánuje vydať album a krstiť CD, pričom ochutnávku z neho predstaví fanúšikom už čoskoro.

Informácie poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production