Z Dňa krátkeho filmu sa stáva slávnosť!

December patrí krátkometrážnej filmovej tvorbe vďaka medzinárodnej iniciatíve Deň krátkeho filmu. Tri roky sa toto podujatie organizovalo aj na Slovensku pod rovnakým názvom, tentoraz sa však organizátorky rozhodli urobiť z jedného dňa slávnosť. Malé oslavy krátkeho filmu sa budú odohrávať od 5. do 7. decembra vo viacerých mestách na Slovensku a jedná veľká slávnosť sa chystá v bratislavskom Kine Lumière 6. a 7. decembra.

Slávnosť krátkeho filmu organizuje a kurátorsky zastrešuje občianske združenie Disco sailing, ktoré založili tri absolventky Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave, aktívne pôsobiace v oblasti audiovízie. „Pôvodne sme podujatie organizovali 21. decembra. Tento dátum je najkratším dňom v roku a je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu. Predvianočný čas je však nešťastný na organizáciu, mnoho kín a kultúrnych centier je už zavretých a ľudia majú hlavu pri vianočnom stole,“ hovorí Alexandra Gabrižová z občianskeho združenia Disco sailing. Jej kolegyňa Erika Paulinská pokračuje: „Každý rok sa snažíme slovenským divákom priniesť to najlepšie zo slovenskej krátkometrážnej tvorby. Filmy mladých slovenských režisérok a režisérov sa často objavujú na filmových festivaloch v zahraničí, no na domácej pôde príležitostí nie je toľko. A preto sme sa rozhodli rozšíriť Slávnosť krátkeho filmu, počas ktorej môžeme dať krátkometrážnej tvorbe väčší priestor.“

Slávnosť krátkeho filmu tvorí päť filmových blokov. Tým najtradičnejším je blok Všetko najlepšie – výber slovenských študentských filmov, ktoré upútali na medzinárodných filmových festivaloch. Diváci sa v ňom môžu tešiť na animovaný film Poetika Anima (r. Kriss Saganová), ktorý sa stihol premietať snáď už vo všetkých kútoch sveta; hraný film z východného Slovenska Pura Vida (r. Martin Gonda), ktorý mal tento rok premiéru na festivale v Cannes; či film Výlet (r. Daniel Rihák), nominovaný na ocenenie BAFTA Student Film Awards 2019. Blok dopĺňajú filmy Svit nežnej irónie (r. Kristián Grupač) a čerstvý víťaz študentského festivalu Áčko za najlepšiu réžiu 4 dni po Vianociach (r. Peter Hoferica). Tento blok môžu diváci vidieť aj mimo Bratislavy, konkrétne v Bardejove, Dubnici nad Váhom, Košiciach a Liptovskom Mikuláši. Ostatné filmové bloky sa budú premietať len v Kine Lumière.

Bratislavskú slávnosť v Kine Lumière otvorí v piatok Malá trilógia o jalovej ľúbosti, za ktorou stojí autorské duo Kristián Grupač a Andrej Dlabáč. „Kristián a Andrej nakrúcali vlastné amatérske filmy ešte predtým, ako sa dostali na réžiu a kameru na VŠMU. Koncept trilógie výborne osciluje na hranách humoru a apokalyptických tragédií malých ľudských drám. V neposlednom rade je však z filmov cítiť silné nasadenie a láska k médiu analógového filmu, čo nám bolo od začiatku sympatické. Myslím, že o týchto tvorcoch ešte budeme veľa počuť,“ vysvetľuje organizátorka Alexandra Gabrižová. Piatok vyvrcholí slovenskou premiérou filmu Spoons, za ktorým stojí režisérka Jana Smokoňová a kameraman Lukáš Teren. Ide o vizuálne podmanivú adaptáciu divadelného pohybového projektu Jany Smokoňovej, ktorý získal tri ocenenia na festivale v Ríme.

V sobotu sa odpremietajú dva bloky. Filmy z prvého bloku Long Story Short, ktorý zostavili členky Disco Sailingu, spája radosť z pohyblivých obrázkov a krátkych príbehov. Druhý blok s názvom Girls in Film je jediný medzinárodný blok v programe. Kurátorsky ho zostavil tím Girls in Film Prague a predstavuje nové filmy nastupujúcej generácie filmárok z celého sveta. Avšak nechýba v ňom ani slovenský film Michaely Mihályi a Davida Štumpfa s názvom SH_T HAPPENS, ktorý mal tento rok svetovú premiéru na festivale v Benátkach.

Deň krátkeho filmu organizuje občianske združenie Disco Sailing v úzkej spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a Filmovou a televíznou fakultou Vysokej školy múzických umení. Veľká vďaka patrí tiež kurátorskému tímu Girls in Film Prague, platforme iShorts a Kinu Lumière.

Väčšina premietaní v Kine Lumière prebehne za osobnej účasti tvorcov.

Zdroj: TS