Kino Lumière uvedie v cykle Reštaurovaná klasika legendárny akčný film Rambo z roku 1982

Film Rambo nakrútil režisér Ted Kotcheff v roku 1982. Išlo o prvý diel série, ktorý sa stal zásadným dielom žánru akčného filmu. V sobotu 9. septembra o 19.30 hod. ho uvedie Kino Lumière v kinosále Slovenskej národnej galérie v cykle Reštaurovaná klasika. Projekcia digitálne reštaurovaného filmu bude spojená s prednáškou Rambo, Reagan a prvá krv, ktorú odprezentuje Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ. 

Rambo je ukotvený v americkej realite 70. rokov minulého storočia, poznamenanej zdĺhavým vojnovým konfliktom vo Vietname a politickým kontextom doby. „V roku 1981 sa hollywoodska hviezda Ronald Reagan stal prezidentom USA. Predošlú vládu demokrata Jimmyho Cartera považoval republikán Reagan za zbabelú a nehodnú superveľmoci. Dôraz na jednotlivca, deregulácia ekonomiky a preteky v zbrojení so Sovietskym zväzom sa v rámci Reaganovho prístupu k realite ako filmovej fikcii spätne odrážali v produkcii hollywoodskej továrne na sny,“ hovorí o spoločenskom pozadí vzniku filmu Rambo Rastislav Steranka a pripomína, že násilie v hollywoodskych filmoch bolo prítomné od počiatku kinematografie. „Vždy išlo o to, ako ho zabaliť tak, aby prilákalo publikum. Vo filmoch Nového Hollywoodu v 70. rokoch bolo ´obrátené dovnútra´, reprezentovali ho identifikácia a boj s nepriateľmi v nás, skrytými v každodennom živote naokolo. S nástupom zahraničnej politiky zbraní sa aj vo filmoch začal hľadať nepriateľ vonku, jasne identifikovateľný, ako napríklad Sovietsky zväz, resp. komunizmus, išlo o násilie ´obrátené von´.“ 

Film Rambo nakrútil Ted Kotcheff podľa románu Davida Morrella Prvá krv z roku 1972. Jeho hlavným hrdinom je americký vietnamský veterán John J. Rambo, ktorý pricestoval do amerického provinčného mesta Hope hľadať priateľa z vojny, s ktorým bojoval v špeciálnej vojenskej jednotke. Polícia ho však považuje za tuláka a bezdôvodne ho zatkne. Rambovi sa z väzenia podarí uniknúť do neďalekých hôr, kde sa ocitne vo svojom živle bojovníka so schopnosťou zabíjať v mene prežitia. Akčný príbeh o Rambovi je podľa Steranku o hrdinovi, ktorý po návrate domov namiesto toho, aby bol rešpektovaný, musí bojovať o život. Prvá krv ešte nesie pozostatky násilia ´obráteného dovnútra´ z obdobia Nového Hollywoodu 70. rokov, predznamenáva však vývoj moderného akčného filmu, ktorý zažíval v 80. rokoch minulého storočia v Hollywoode boom.“ Režisér Ted Kotcheff na filmovej adaptácii Morrellovho románu spolupracoval so scenáristami Michaelom Kozollom a Williamom Sackheimom už v roku 1976, no spoločnosť Warner Bros. sa vtedy domnievala, že americké publikum nie je ešte pripravené na film o vojne vo Vietname, preto vznikol až o šesť rokov neskôr. Hlavnú postavu Ramba stvárňuje Sylvester Stallone, pôvodne sa ako o predstaviteľoch uvažovalo aj o Clintovi Eastwoodovi, Robertovi de Nirovi, Paulovi Newmanovi, Stevovi McQueenovi a zvažovali sa i ďalšie mená. Stallone sa na svoju úlohu pripravoval špeciálnym bojovým výcvikom prežitia a mnoho kaskadérskych kúskov realizoval bez dabléra.  Film mal svetovú premiéru 22. októbra 1982. Prvé recenzie boli zmiešané, no s odstupom času filmoví kritici snímku uznali ako vplyvný film v oblasti akčného žánru. Rambo si zároveň od začiatku získal priazeň divákov. Po jeho uvedení do kín bol tri týždne po sebe na čele amerického rebríčka návštevnosti a jeho finančný úspech viedol k nakrúteniu ďalších pokračovaní, ktoré však z hľadiska žánru zaostali za prvým dielom a len schematicky kopírovali vzorce filmového rozprávania.

Projekcia a vstupenky na film Rambo (1982), r. Ted Kotcheff:
https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-639957

Zdroj: TS