Yelllowe o albume: Kvôli hudbe sme sa nikdy nehádali!

Po štyroch rokov od svojho vzniku vydáva skupina Yelllowe prvý album. Štvorica talentovaných hudobníkov nahrávala desať skladieb dva roky. Hoci nejde o krátke obdobie, muzikanti z Bardejova priznali, že za cieľom, ktorým bola regulárna platňa, kráčali systematicky a odhodlane.

S názvom debutu nešpekulovali a pomenovali ho jednoducho – Yelllowe. O to viac si však dali záležať na piesňach s dôrazom na to, aby každá ponúkla individuálny zážitok. Členovia zostavy – František Pivovarník (spev), Jozef Dikun (gitara), Jaroslav Geci (basgitara) a Stanislav Čekan (bicie) – ťažili aj z toho, že už mali za sebou minulosť v zostavách The Bridge, resp. RustyFace a spolu sa zároveň vyhrali na slovenských, českých, poľských, či slovinských pódiách. Okrem toho, pri komponovaní využívajú inšpiráciu vychádzajúcu zo žánrovej pestrosti, pretože každý z nich preferuje v súkromí vlastnú cestu od pop rocku cez funky až po metalovú scénu.

„Kvôli hudbe sme sa nikdy nehádali. Väčšinou nosí hudobné nápady náš gitarista J. Dikun a ostatní potom s nimi pracujeme. Samozrejme, každý si chce presadiť vlastnú myšlienku, ale doteraz sme vždy našli spoločnú reč. Tento tvorivý proces nás baví a posúva ďalej. Vždy sa snažíme o to, aby sa piesne od seba líšili, pričom podstatné pre nás je, aby si každý našiel na albume tú svoju,“ zdôraznil basgitarista Jaroslav Geci.

Desať skladieb spája rocková charakteristika. Aktuálnym singlom je pieseň Dnes dá sa a určite zaujme aj cover legendárneho hitu Čerešne. Na jeho zaradenie do play listu požiadali Yelllowe autora textu Milana Lasicu a manželku zosnulého Jara Filipa, ktorí im vyhoveli. „Chlapci hrali Čerešne ešte s bývalou speváčkou Baškou. Keď som prišiel do kapely, v skúšobni sme to vyskúšali s textom, ktorý sme pozmenili do mužského rodu. Znelo nám to dobre, preto sme sa ju rozhodli zaradiť na koncerty a teraz aj na album,“ vysvetľoval spevák František Pivovarník.

Hudobný cit preukázali Yelllowe aj počas nahrávania v štúdiu, kde sa každej skladbe venovali, v porovnaní s koncertnými verziami, samostatným spôsobom. Vlajkovou loďou dokumentujúcou ich prístup je jediná anglická vec Hard. „V štúdiu nám jednoducho neznela tak dobre, ako na koncertoch. Mali sme pocit, že jej chýba potrebná energia. Z toho dôvodu sme sa ju rozhodli prerobiť po novom. Na koncertoch ju hráme v pôvodnej verzii, ale na albume ponúkame Hard v úplne inom prevedení,“ uviedol F. Pivovarník.

Svoj debutový album pokrstia Yelllowe v piatok. Koncert sa v Záhradnom centre v Bardejove začína o 20.00 hod. Krstnými rodičmi budú Katka Knechtová a Adam Ďurica. Scenár akcie bude prekvapením aj pre niektorých členov kapely. „Jediné, čo môžeme prezradiť je, že koncert odohráme unplugged. Chceme pripraviť príjemný a pohodový večer, preto sme sa rozhodli ponúknuť skladby v trošku iných polohách, ako sú možno ľudia z našich koncertov zvyknutí,“ dodal s úsmevom J. Geci.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Pavol Delej