World Music Festival v Bratislave už po štvrtýkrát.

O necelé tri mesiace, 27.-29. septembra 2019, sa v Bratislave začne štvrtý ročník festivalu World Music Festival Bratislava. Na viacerých miestach hlavného mesta Slovenska bude opäť znieť zaujímavá hudba z rôznych kútov sveta, ethnojazz aj slovenský folklór.

Aj tentoraz sľubujú organizátori výnimočné zážitky, ktoré prinesú interpreti z viacerých krajín. Je medzi nimi napríklad speváčka Aziza Brahim zo Západnej Sahary, sestry M. Lalitha a M. Nandini z Indie, ktoré virtuózne hrajú na husliach tradičnú karnatickú hudbu, legendárna skupina Canzoniere Grecanico Salentino, s modernou interpretáciou juhotalianskeho štýlu pizzica, oceňované arménsko-turecké duo Vardan Hovanissian & Emre Gültekin či úspešný argentínsky umelec Rumbo Tumba.

Slovenské skupiny a interpreti sa na World Music Festival v Bratislave predstavia v rámci showcaseových koncertov domácim fanúšikom aj zahraničným odborníkom. Medzi sprievodnými akciami vyniká krst nového dvojalbumu Pokošovcov zo Šumiaca.

Hudba nepozná hranice

Jedným z motívov a inšpirácií festivalu je dokázať, že hudba nepozná hranice a že ich môže vďaka svojmu univerzálnemu jazyku úspešne prekonávať. Príkladom toho je aj tvorba dvojice Vardan Hovanissian – Emre Gültekin. Vardan hrá na tradičný arménsky dychový nástroj duduk a turecký hráč Emre zas na strunové nástroje ako sú baglama a saz. Ich dva spoločné albumy vysoko bodovali v hudobných rebríčkoch. Rovnaké úspechy majú za sebou nahrávky speváčky Azizy Brahim, významnej predstaviteľky „púštneho blues“, ktorá sa narodila v utečeneckom tábore, keďže pochádza z územia, o ktoré sa doteraz vedú územné spory. Medzinárodnou hviezdou world music je i skupina Canzoniere Grecanico Salentino, ktorá bola časopisom Songlines vyhlásená za „Najlepšiu skupinu roka 2018“.

Súčasťou festivalu sú aj ďalšie podujatia – medzinárodná odborná konferencia, workshopy, prednášky, afterpárty a ďalšie,určené odborníkom aj širšej verejnosti. World Music Festival získal minulý rok ocenenia Najlepší nový festival a  Najlepší malý/stredný festival spomedzi 20 etnofestivalov na svete v ankete Transglobal World Music Chart. Vstupenky na festival sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnermi festivalu sú Bratislavský Samosprávny Kraj, Národné Osvetové Centrum, Kultúrne zariadenia Petržalky, DK Zrkadlový háj, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Bratislava Tourist Board, Krajská Organizácia cestovného ruchu a ďalší. Záštitu nad festivalom má Primátor Bratislavy p. Matúš Vallo.

https://worldmusicfestival.sk/
https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/world-music-festival-bratislava-2019/

Zdroj: TS