World Music Festival Bratislava sa sťahuje do online priestoru.

‚World Music Festival Bratislava, ktorý v rokoch 2016-2019 obohacoval jesennú koncertnú sezónu špičkovou ponukou domácich i zahraničných interpretov world music, jazzu a tradičnej hudby, sa bude konať aj po piatykrát. Od 20. do 22. novembra 2020 sa v digitálnej verzii festivalu predstaví šesť domácich a niekoľko zahraničných skupín a jeho súčasťou bude aj konferencia a premietanie filmov. Dobrou správou pre záujemcov je, že sa festival koná zdarma.

Festival, ktorý si v minulých rokoch našiel svoje miesto v bratislavskom hudobnom kalendári, musel kvôli protipandemickým opatreniam svoj pôvodný termín dvakrát meniť. Nakoniec sa však ukázalo ako nevyhnutné nahradiť živé koncerty online digitálnou formou, avšak aj tu festival prišiel s niekoľkými novinkami. Okrem ukážok koncertov program doplnia aj zaujímavé rozhovory s členmi hudobných zoskupení. V piatok 20. novembra od 20:00 hod. uvidia diváci online koncerty troch domácich zástupcov, ktorými sú Miriam Kaiser Trio, Mojše Band a Martin Geišberg so skupinou Balkansambel. Všetci majú na konte aktuálne tohtoročné nahrávky (Horúca slza od Miriam Kaiser a Sárosi – Šarišskí od Mojše Bandu) alebo úspešné nedávne projekty (album Na modrej planéte od M. Gaišberga a Balkansambelu, ktorý získal „rádiohlavu“ v kategórii World Music & Folk za rok 2019). Zahraničným hosťom piatkového večera bude duo, česká huslistka a speváčka Iva Bittová a taliansky gitarista Paolo Angeli. Ich program sa opiera o improvizovanú hudbu, krížiacu napríklad moravské ľudové piesne s jazzom a invenčnou hrou na husle a sardínsku preparovanú gitaru.

Sobotňajší program online konferencie otvorí už o 17:00 rozhovor s primášom Michalom Nogom o jeho úspešnej nahrávke Stopy. Po ňom bude nasledovať prezentácia výnimočnej reedície Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry, ktorú v v sedemdesiatych rokoch 20. storočia iniciovali Viliam Ján Gruska a Svetozár Stračina. Rozhovor s vydavateľom Júliusom Jackuliakom doplní  ukážka videoreportáže Orava o vzniku prvého dielu tejto série od Michal Veselského, či rozhovor s etnomuzikologičkou Alžbetou Lukáčovou o diele Svetozára Stračinu. O svoj vzťah k slovenskej hudobnej scéne, či už folklórnej, alebo tzv. world music, sa podelia aj Albert Hosp – riaditeľ rakúskeho hudobného festivalu Glatt&Verkehrt a hudobný redaktor ORF1, Andrew Cronshaw – hudobník a hudobný publicista rootsworld.com, Simon Broughton – šéfredaktor časopisu Songlines, Milan Tesař – hudobný redaktor Rádia Proglas a riaditeľ rebríčka World Music Charts Europe a Marija Vitas, šéfredaktorka srbského hudobného časopisu Etnoumlje.

Sobota večer bude opäť patriť online koncertom a rozhovorom. Od 20:00 postupne zaplnia digitálny priestor klavirista Pavol Bodnár so svojím novým projektom Jazz a hory, na ktorom sú originálne jazzové aranžmány ľudových piesní, ale aj Eniesa &PJ´s Lab & Franta Černý, promujúci svoj album Jablko. Hosťom projektu je populárny Franta Černý frontman českej skupiny Čechomor. Michal Noga Band zahrá ukážky zo spomínaného albumu Stopy, ktorý vychádza z tradičnej hudby starých majstrov a v posledných mesiacoch úspešne boduje v zahraničných rebríčkoch world music. Sobotňajší program ukončia dve zahraničné skupiny – najprv to bude poľské duo Mehehe, inšpirované ľudovou mágiou šeptúch, liečiteliek z poľsko-bieloruského pohraničia. Záverečným bonusom festivalu bude Džambo Aguševi Orchestra mimoriadne úspešná energická balkánska dychovka z Macedónska. Nedeľa patrí podobne ako v doterajších živých verziách festivalu premietaniu hudobného filmu – tentoraz to bude dokumentárny film Svetozár Stračina od Pavla Barabáša.

Jedným z hlavných cieľov festivalu, v týchto korona časoch, je lepšia online dostupnosť pre širokú verejnosť, ktorej bude prístup na digitálny festival umožnený zdarma a zároveň aj propagácia slovenskej world music scény profesionálom v zahraničí. Rozhovory so slovenskými hudobníkmi doplnia anglické titulky, aby boli zrozumiteľné aj zahraničným divákom a delegátom. Podrobnosti o programe a dostupnosti festivalu nájdete na www.worldmusicfestival.sk.

World Music Festivalu sa koná so záštitou Primátora mesta Bratislavy a s podporou hlavných partnerov, ktorými sú Nadácia mesta Bratislavy, Stredoeurópska Nadácia, Hudobný Fond, SOZA a BTB.

Program WMFB: https://worldmusicfestival.sk/program/
FB event: https://www.facebook.com/events/350064102964142
Interpreti: https://worldmusicfestival.sk/category/interpreti-2020/
Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry: https://panoramaludovejkultury.sk/
Dokumentárny film Svetozár Stračina: https://www.pavolbarabas.sk/filmy/svetozar-stracina

Autor: Vladimír Potančok