Workstation – odpoveď na náročnú prácu a zábavu

Veríme, že niektorí z vás už počuli o pracovných staniciach. Pre tých z vás, ktorí však ešte nemali tú možnosť a trápia sa doma nad zasekanými programami, čakaním pri rôznych načítavaniach… sediac vystresovaní, niekedy možno až nahnevaní, na svoj pomalý počítač, veríme, že práve vás tento článok zaujme. Najskôr vám tieto beštie predstavíme a potom vám odprezentujeme ich silné a slabé stránky.

Čo vlastne je tá workstation?

Pojem workstation (vo voľnom preklade pracovná stanica), predstavuje typ počítača, ktorého profesionálne komponenty derivujú jeho účelovosť a tým ho odlišujú od klasických desktopových počítačov a notebookov.

Kým je váš tradičný počítač určený najmä na surfovanie po internete, počúvanie hudby, realizáciu administratívnych úkonov, pracovné stanice sa zameriavajú na oveľa náročnejšie procesy. Workstations sa vyznačujú oveľa silnejšími procesormi, vyššími RAM, lepšími grafickými kartami a ostatnými prvkami, ktoré sú nevyhnutné na realizáciu úkonov, ako napríklad – strihanie filmov, tvorba 3D animácií a VFX efektov, hranie graficky náročných hier, realizácia komplexných simulácií/dátových analýz a podobne. Pre hudobných producentov sú dostupné takzvané workstation klávesy. Pokiaľ sa, teda zaoberáte takýmito odvetviami alebo máte v pláne sa v budúcnosti venovať práci s náročnými procesmi, pracovné stanice sú tou pravou beštiou, ktorá vám umožní pohodlný priebeh.

Výhody a nevýhody pracovných staníc

Hlavné benefity pracovných staníc sú: 

  • spoľahlivosť – akékoľvek problémy je možné efektívne diagnostikovať (aj počas toho, ako je pracovná stanica vypnutá);
  • chytrá investícia – napriek tomu, že tieto zariadenia si vyžadujú vysoký počiatočný kapitál, jedná sa o investíciu, ktorá výrazne ovplyvní vašu produktivitu, ušetrí vám čas, čo vám umožní rýchlejšie kariérne rásť;
  • obrovská pamäť – umožňuje realizáciu väčšieho pracovného objemu v kratšom čase;
  • úložný priestor;
  • bezproblémové zvládnutie viacerých náročných procesov naraz.

Nevýhodou je najmä skutočnosť, že pracovné stanice sú náročné na presun, ako sme už spomínali sú patričné nákladné, pričom majú súčasne vysokú spotrebu elektrickej energie (oproti iným zariadeniam).

Zdroj: PR