Winter JazzFest Trnava: Klavírny virtuóz sa vracia na Slovensko!

Kultúrne centrum Malý Berlín v Trnave privíta priaznivcov kvalitnej hudby na VIII. ročníku festivalu Winter JazzFest Trnava a uvedie umelcov európskeho aj svetového formátu. ktorí sú ako vždy, garanciou nezabudnuteľných hudobných zážitkov.    

Headlinerom celého večera bude jednoznačne jeden z najvýznamnejších jazzmanov v celej Európe, virtuózny klavirista a leader európskej jazzovej scény, ktorý už v mladom veku uchvátil svetovú kritiku aj publikum – Antonio Farao. Dnes ho prestížne jazzové médiá prirovnávajú k najväčším klaviristom v histórii jazzu a vypredáva koncertné sály po celom svete. Na konte má nespočetné množstvo nahratých albumov (jeden z nich aj v slávnom štúdiu Abbey Road), a tiež spolupráce v rámci širokého spektra umelcov. Od legiend ako Jack DeJohnette, Benny Golson cez Marcusa Millera až po taliansku popovú hviezdu Mina, či ikonického rappera Snoop Dogga. V Trnave sa predstaví so svojim triom, ktoré tvoria jeho krajan Carlo Bavetta na kontrabas a popredný srbsko-rakúsky bubeník Vladimir Kostadinović.

Jedinou zástupkyňou nežného pohlavia bude aj tento rok pôvabná mladá jazzová speváčka Kristína Mihaľová. Tá spolu s talentovaným gitaristom Jakubom Šedivým patria medzi najvýraznejšie mladéosobnosti slovenskej hudobnej scény a na Winter JazzFest Trnava sa vracajú po troch rokoch. Odvtedy expandovali na zahraničný trh a ich duo Lash&Grey je dielo, ktoré spľňa najprísnejšie kritéria v celom hudobnom svete.

Okrem zaslúžene rastúcej popularity pravidelne zbierajú významné ocenenia. Medzi inými cenu Anděl, Radio_head Award a i. Kristínu ako jedinú európanku vybrala americké porota do finále speváckej súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition.

Tentokrát však na pódiu nebudú sami a sú špeciálnymi hosťami elitného česko-slovenského tria Bugala – Balzar – Valihora. Týchto medzinárodne etablovaných umelcov netreba domácemu publiku zvlášť predstavovať. Ich individuálne nterpretačné umenie sa snúbi s kompaktnosťou jazzového tria a každé ich vystúpenie zanechá výraznú stopu.

Úvod festivalu bude už tradične patriť mladej generácii slovenských talentov. Formácia Hip-zz sa orientuje na rôzne žánre v spojení s jazzom, najmä hip-hop, R’n’b, neo-soul. Taktiež využívajú zvuky čivého DJ-ských “scratchov”. Hráči tohto zoskupenia študujú na prestížnych jazzových školách v Grazi, na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne či Berklee College v Bostone a hrávajú s poprednými slovenskými a českými interpretmi.

V rámci festivalového dňa sa v KC Malý Berlín uskutoční aj ODJF MasterClass – hudobné workshopy, tentoraz v podaní Martina Valihoru a Michala Bugalu v čase od 16.00 do 18.00. (bližšie info viď nižšie v texte – str. 3)            

Winter JazzFest Trnava je realizovaný s finančnou podporou Mesta Trnava.

 Program festivalu:
HIP-ZZ (SK)
BUGALA-BALZAR-VALIHORA FT. LASH & GREY (SK/CZ)
ANTONIO FARAO TRIO (IT/SRB)

Udalosť: Winter JazzFest Trnava
Miesto: Kultúrne centrum Malý Berlín, Štefánikova ul. 4, 917 01 Trnava
tum a čas: 25. 2. 2023, 19.00h

Vstupné: € 25,-
Predpredaj vstupeniek: https://www.ticketportal.sk/event/Winter-JazzFest-Trnava-2023?idp=190934#modalVyberPocetMiest20
a predajné miesta Ticketportal

Zdroj: TS