Sloboda, radosť a pohoda na Winter JazzFest Trnava 2018

Bemykey Music a Trnavská hudobná spoločnosť – o.z. prinášajú III. ročník zimného jednodňového jazzového festivalu v najstaršom slobodnom kráľovskom meste

 Winter JazzFest Trnava 2018.

Aj v tomto roku, tak ako vlani, majú milovníci kvalitnej hudby znovu možnosť rozlúčiť sa so zimou štýlovo – vo festivalovom duchu. Hoci iba počas jedného večera, avšak vo výbornej atmosfére ich zahrejú hudobné výkony umelcov zo stredoeurópskeho regiónu. Navyše premiérovo – v príjemnom prostredií novootvoreného kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave.

Tohtoročným headlinerom je skupina Djabe. V africkom jazyku Ashanti je to výraz označujúci slobodu a tá je hlavnou inšpiráciou pre jej členov – basgitarový virtuóz a skladateľ Tamás Barabás, zakladateľ kapely, uznávaný gitarista Attila Égerházi, bubeník nominovaný na cenu Grammy Péter Kaszás (tiež člen Al DiMeola World Sinfonia), viacnásobne ocenený trúbkár Áron Koós-Hutás a hráč na klávesy János Nagy, držiteľ hudobných ocenení ako Artisjus, eMeRTon a Erkel. Djabe – to je jedinečná hudba, v ktorej sa miešajú hudobné idey jazzu s rôznymi prvkami maďarskej hudby a world music a sú právom považovaní za najlepšiu maďarskú jazz/fusion formáciu. Djabe vo svojej vyše 20- ročnej histórii vydalo takmer 30 sólových albumov a spolupracovalo s nimi množstvo hviezdnych umelcov ako napr. Steve Hackett, Ben Castle, John Nugent a i. Na aktuálnom ročníku Winter JazzFestu to bude ich trnavská premiéra.

Saxofonista Ondřej Štveráček patrí už viac ako dekádu k najvýraznejším postavám nastupujúcej jazzovej generácie na českej, no už aj európskej jazzovej scéne. “Czech Young Lion” – tak ho označujú medzinárodné kritiky, ktoré vysoko hodnotia jeho sólové albumy Calm a Sketches s americkým bubeníkom Genom Jacksonom. Spolu s trnavským rodákom gitaristom Michalom Bugalom, držiteľom ceny Esprit, ktorý má za sebou početné spolupráce s významnými domácimi a zahraničnými umelcami vytvoria kompaktný kvartet s prvotriednou rytmikou – svetovo uznávaný bubeník Martin Valihora a medzinárodne ostrieľaný kontrabasista Štefan ”Pišta” Bartuš. Je sa na čo tešiť.

O pohodu na úvod sa postará Impaco Trio. Tvorí ho mladá generácia domácich muzikantov: T. Köppl (klávesy), J. Adam (basgitara), O. Bašovský (bicie). Východiskom projektu bolo nadviazanie na tvorivý odkaz ich vzorov a vplyv formácií ako Tingvall Trio, Gogo Penguin, Helge Lien Trio či Możdżer Danielsson Fresco Trio. Podľa slov lídra Impaco štýl by sa dal charakterizovať ako kultivovaný pop s prvkami jazzu, r ́n ́b, klasiky, filmovej hudby a groovovým základom otvorený experimentom a novým postupom.

Winter JazzFest Trnava je realizovaný s finančnou podporou Mesta Trnava.

Program:

  • IMPACO TRIO (SK)
  • BUGALA/ŠTVERÁČEK 4TET ft. VALIHORA, BARTUŠ (SK/CZ)
  • DJABE (HU)

Vstupné: € 15,-

Predpredaj vstupeniek: https://ssl.ticketportal.sk/event.aspx?id=24892 a predajné miesta Ticketportal

Poloha: https://www.google.sk/maps/place/Štefánikova+94%2F4,+917+01+Trnava/@48.3783735,17.5830351,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x476ca086cb728485:0xf06324ef24d912ee!8m2!3d48.3783735!4d17.5852238?hl=en

Udalosť: Winter JazzFest Trnava
Miesto: Kultúrne centrum Malý Berlín, Štefánikova ul. 4, 917 01 Trnava
tum a čas: 9. 3. 2018, 19.00h

Zdroj: TS