Výstava Príbehy 20. storočia prichádza do Liptovského Hrádku.

Putovná výstava Príbehy 20. Storočia sa presunula do Liptovského Hrádku na Námestie Františka Wisnera, kde bude slávnostne otvorená v pondelok 1. októbra o 15.tej hodine. Hosťami na otvorení výstavy budú aj poslanci NR SR Ondrej Dostál a Peter Osuský. Príbehy obyčajných ľudí, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa budú sprevádzať obyvateľov a návštevníkov mesta až do 31. októbra. Výstava je realizovaná vďaka iniciatíve občianskeho aktivistu Martina Droppu, neziskovej organizácii KongenKult, n. o. a Mestu Liptovský Hrádok.

“Hlavným motívom, pre ktorý som pozval výstavu k nám, je, aby sme prostredníctvom nej spoznali skutočných hrdinov v rôznych totalitných systémoch, ktoré zasiahli Slovensko. Nič nevypovedá o našej histórii tak dobre ako konkrétne príbehy naozajstných ľudí. Ich osudy a zážitky sú určené nám, súčasníkom – aby sme si ľahšie a dôslednejšie uvedomili aj to, za akú vysokú cenu môžeme dnes slobodne žiť v demokracii,” vysvetľuje občiansky aktivista Martin Droppa svoje rozhodnutie.

Expozícia zachytáva formou krátkych citátov príbehy občanov, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci budú môcť zoznámiť s príbehmi štrnástich ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojenského pilota, plukovníka Imricha Gablecha (1915 – 2016), ktorý so skupinou letcov uletel z územia niekdajšieho Slovenského štátu, aby spoločne bojovali proti nacistom. Ďalší z panelov patrí napríklad Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračné tábory v Osvienčime a Birkenau, či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí. 

Výstava zároveň motivuje ľudí, ktorých krátke citáty týchto osobností zaujmú, aby si vyhľadali ich kompletné príbehy spracované dokumentaristami Post Bellum SK z pohodlia domova v elektronickej databáze Post Bellum www.memoryofnations.eu. Nájdu tam i stovky ďalších podobných osudov, písaných pohnutými dejinami 20. storočia. Výstava si tak kladie za cieľ snahu prebudiť záujem o našu spoločnú históriu skrz výpovede priamych svedkov čias totalitných režimov. Všetky príbehy boli zaznamenané v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. 

„Výstavou Príbehy 20. Storočia chceme citlivo, ale priamo upozorniť verejnosť na mnohokrát bolestivé príbehy, ich výpovednú hodnotu a dôležitosť. Už dlhodobo vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia a je našou snahou osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka Post Bellum SK Sandra Polovková. „Teší nás, že o výstavu je záujem a že po Slovensku putuje i vďaka iniciatíve našich podporovateľov.“

Zdroj: Post Bellum SK