Výstava Neskrývaná Láska a workshop Portrét

Výstava Neskrývaná láska je kolekcia intímnych portrétov a rôznorodých, výnimočných príbehov LGBTI párov a rodín žijúcich na Slovensku. Hlavným cieľom série fotografií je podľa autorky projektu Doroty Holubovej osveta spoločenského povedomia, upozorniť na porušovanie ľudských práv a zvýšenie tolerancie širokej verejnosti voči LGBTI komunite.

Zmena je nevyhnutná, hlas komunity LGBTI musí byť lepšie pochopený, keďže žijú úplne obyčajné životy ako ktokoľvek iný.“ tvrdí Dorota Holubová. Podľa nej sa ľudia často obávajú neznámeho. Strach je jedným z aspektov, ktoré spôsobujú negatívne názory na menšiny. Fotografický projekt „Neskrývaná láska“ odhaľuje skutočnú lásku LGBTI komunity, ich medziľudské vzťahy a prináša pohľad do životov LGBTI rodín. ,,Nemyslím si, že výchova detí v našej rodine prebieha inak ako v akejkoľvek inej rodine.  Kritici, ktorí tvrdia, že deti nemôžu byť takto spokojné, by sa mali zamyslieť, či tá nespokojnosť nie je spôsobená práve ich prístupom.  Mladí LGBTI ľudia by sa mali poučiť z chýb, ktoré robili generácie pred nimi a mali by bojovať za to, čomu veria.” dodáva Ľubomír. Ten sa v projekte objavuje so svojim partnerom a ich dvoma deťmi, ktoré spoločne vychovávajú.

Dorota Holubová je portrétna a dokumentárna fotografka z Bratislavy. Vo svojej voľnej tvorbe sa zameriava na ženy, LGBT komunitu a zákulisie umeleckého sveta.

Výstavu je možné vidieť do 22.1.2023 v trenčianskej galérii FOR MAAT na Železničnej 3 v Trenčíne.

V rámci výstavy sa v sobotu 14.1. vo FOR MAATE uskutočnila prednáška Doroty Holubovej o fotografii a workshop portrétnej fotografie. V rámci workshopu bolo pripravené profesionálne fotoštúdio, kde sa účastníci zoznámili so základnými princípmi portrétnej fotografie, a naučili sa základy práce so svetlami a modelom.

Tento projekt bol podporený finančným príspevkom z Fondu LITA, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Workshop vznikol v partnerstve s online platformou Dokument magazín – archív slovenskej fotografie a Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne ako sprievodné podujatie súťaže amatérskej fotografie AMFO vyhlásenej Národným osvetovým centrom.

Výstava Neskrývaná Láska a workshop Portrét
Trvanie výstavy – 13.-22.1.2023
Autorka projektu a fotografka: Dorota Holubová / Editácia textov a rozhovory: Michal Dudoň

Zdroj: TS