Výstava LOMOGRAPHY vo Fotogalérii Trafačka!

Lomography je nielen typ analógovej fotografie, ale aj spôsob nazerania na svet, či životný štýl. Dňa 26. apríla 2012 o 18.00 sa v nitrianskej Fotogalérii Trafačka uskutoční vernisáž výstavy LOMOGRAPHY.

Vystavované fotografie boli pôvodne prihlásené do fotosúťaže o analógový fotoaparát, ktorú vyhodnotili nitrianski fotografi Soňa Béllerová, František Kollář a Juraj Novák. Súťažilo sa v troch kategóriách (energia, Go Green a kruhy), pričom hlavnou myšlienkou súťaže bolo fotiť analógovým fotoaparátom alebo sa priblížiť, aj keď digitálnym fotoaparátom, k myšlienke analógovej fotografie.

Do súťaže sa zapojilo štrnásť účastníkov so spolu sedemdesiatimi dvoma fotografiami, pričom ich kvalita príjemne prekvapila organizátorov aj porotu. Aj keď nie všetky fotografie boli zhotovované na analógový kinofilm, najdôležitejším aspektom fotografií bol autorov analógový pohľad na svet, ktorý sa v nich nepochybne odrážal. Vystavované diela majú rôzny charakter – nachádzajú sa medzi nimi krajinky, portréty, zátišia, ale aj výjavy každodenného života. Porotu najviac zaujali realistické, v niektorých prípadoch až dokumentárne fotografie víťazov súťaže – Richarda Kila, Ľuboša Lehockého a Lucie Ondráškovej.

Na vernisáži vystúpi s kurátorským slovom Soňa Béllerová a o príjemnú atmosféru sa postará živá hudba. Výstavu organizuje kreatívna agentúra KreaPoint v spolupráci s občianskym združením Zelená Zebra. Výstava sa koná aj vďaka spoločnostiam Lomography a Fotolab.

Fotografie vystavujú títo autori: Gabriela Balogová, Gabriela Remišová, Hanka Raškovičová, Lenka Mareková, Ľuboš Lehocký, Lucia Ondrášková, Mária Janušová, Michal Jánošov, Michal Lukačovič, Monika Pechová, Monika Tarkošová, Radmila Štelbašská, Richard Kilo a Veronika Hricová. KreaPoint, Zelená Zebra a aj tím Fotogalérie Trafačka sa tešia na všetkých návštevníkov, ktorých zaujíma ako lomografia, tak aj analógové nazeranie na svet cez fotografiu!

kreaplagat

Zdroj: Slavomíra Gašperová, KreaPoint
Publikoval: Redakcia GREGI.NET