Výsledky súťaže DRÁMA4Junior!

Súťaž pôvodných divadelných hier pre deti a mládež v slovenskom jazyku DRÁMA4Junior sa skončila bez udelenia hlavných cien. Spomedzi 11 prihlásených textov odborná porota udelila iba knižnú cenu, a to autorovi Tiborovi Vokounovi za hru Salto mortale.

Porota rozhodovala v zložení: dramatik a pedagóg špecializujúci sa na tvorbu pre deti Ján Uličiansky, dramatik a dramaturg Peter Pavlac a riaditeľka Divadelného ústavu Bratislava Vladislava Fekete. Do súťaže bolo prihlásených jedenásť hier.  Porota sa po zvážení formálnych a odborných kritérií rozhodla neudeliť ani jedno miesto, iba knižnú cenu, ktorú získal text Salto mortale Tibora Vokouna. Hra vyjde v anglickom preklade vo výročnej publikácii Platformy 11+ spolu s ďalšími hrami z ostatných krajín, ktoré sú zapojené do projektu Platforma 11+.

Divadelný ústav vyhlásil súťaž DRÁMA4Junior ako súčasť medzinárodného projektu Platforma 11+, na ktorom sa zúčastňuje 13 divadiel a inštitúcií z 12 krajín Európy. Každá zo zúčastnených organizácií reprezentuje vysokú úroveň a špeciálny záujem o cieľovú skupinu dospievajúcich 11- až 15-ročných mladých ľudí. Projekt Platforma 11+ trvá od roku 2009. Názov súťaže odkazuje na súťaž DRÁMA, ktorú vyhlasuje Divadelný ústav každoročne od roku 2000.

Súťaž DRÁMA4Junior je jednou z aktivít Divadelného ústavu v rámci medzinárodného projektu Platforma 11+. Projekt, podporený EÚ, združuje 13 divadiel a divadelných centier z 12 krajín Európy so špeciálnym záujmom o cieľovú skupinu dospievajúcich mladých ľudí. Prioritným cieľom projektu je rozvoj kreatívnej komunikácie medzi divadlom a mladým človekom.

Viac informácií o súťaži nájdete na: https://www.theatre.sk/sk/aktivity/platforma-11/drama4junior/

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute