Vypsaná fiXa venovala fanúšikom 156 sekúnd slovenčiny!

Pardubická formácia Vypsaná fixa nahrala svoju prvú slovenskú skladbu. Nazvala ju „156 sekúnd slovenčiny“ a čoskoro ju predstaví aj slovenskému publiku. Nová pieseň vyjde aj na limitovanej edícii CD singla, ktorý okrem recyklovaného songu „82“, bude v sebe ukrývať aj malé prekvapenie.

Česká skupina Vypsaná fiXa sa v novembri chystá na Slovensko. Spolu s prešovskou formáciou Chiki liki tu-a odohrá v priebehu dvoch víkendov štyri klubové koncerty. Pri tejto príležitosti sa fiXa rozhodla nahrať aj prvú slovenskú skladbu „156 sekúnd slovenčiny“.

„Pieseň je o tom ako opäť vyrazíme s kapelou na Slovensko a všetko bude tak, ako nám často tvrdil náš prvý slovenský manažér. On neustále opakoval, pôjdete vy a Chiki liki tu-a, ale nikdy sa tak nestalo. Až teraz, náš druhý manažér Mišo Malicher, to zariadil,“ komentoval novú skladbu spevák Márdi.

Nová pieseň sa nahrávala v pražskom štúdiu Biotech za dozoru producenta Ecsona Waldesa, ktorý so skupinou spolupracoval po prvýkrát. Text napísal spevák Márdi spolu so svojim slovenským kamarátom Marcelom Nevínom.

„Marcel mi opravil chyby, poradil mi s výslovnosťou a dal mi dobrú spätnú väzbu, vďaka ktorej som to nevzdal. V podstate ide o taký ľahký humorný prejav našich sympatii vašej zemi, kde si zároveň tak trochu robíme srandu aj sami zo seba,“ pousmial sa Márdi nad textom.

Na prvú slovenskú skladbu stihla skupina natočiť už aj videoklip. Postaral sa oň bubeník Pítrs.

„Náš bubeník objavil v budove, v ktorej sme mali koncert, zaujímavú miestnosť. Nachystal záber a potom si rýchlo sadol k nám. Natočili sme to hneď na prvú dobrú. Najzložitejšie na celom klipe bolo vyrobiť Kuka,“ prezradil podrobnosti z nakrúcania Márdi.

Vypsaná fiXa sa na mini turné po Slovensku veľmi teší a dôkladne sa naň i pripravuje. Hlavne obnovuje slovnú zásobu slovenských slov. Tréningom im je aj nová pieseň „156 sekúnd slovenčiny“, ktorá spolu s recyklovanou skladbou „82“, vyjde na limitovanej edícii CD singla s názvom „Podivná dvojka“. Singel sa bude dať kúpiť jedine na vianočnom koncerte skupiny, 20. decembra v Lucerna Music Baru a bude obsahovať aj mále prekvapenie.

Klubové turné skupín Vypsaná fiXaChiki liki tu a sa uskutoční v týchto mestách:
16.11. 2012 Bratislava – MMC
17.11. 2012 Nitra – Nová pekáreň
23.11. 2012 Košice – Collosseum
24.11. 2012 Prešov – Pumpa

Zdroj: Marek Kučera