Vypočujte si mrazivý singel skupiny Komajota.

Prešovská skupina Komajota dnes uverejnila nový singel Január spoločne s animovaným videom. Pesnička má mrazivú atmosféru a samotné video k nej je inšpirované severskými krajinami. Skladbu otextoval Michal Baláž a sprievodné video vytvoril Martin Sepeši.

„Mišo Baláž nám poslal hotový text, hudbu sme zložili na chate. Pesničku som poslal Martinovi Sepešimu s tým, aby k nej vytvoril animované video. Viac sme mu k tomu nepovedali. Prekvapil nás. Povedal len toľko, že to takto cítil a nám sa to páči,“ hodnotí výsledok Martin Husovský. Video je úplne jednoduché, tak trochu obyčajné až sa zdá pri každom pozretí stále zaujímavejšie. Objavujú sa v ňom Vikingovia, lode na mori a pohreb. Spevák to odsúhlasil na prvý krát. „Stano Čorej má rád Vikingov a pre basgitaristu Miša Kráľa to bude prekvapenie. Nerozprávali sme sa o videu. V tomto prípade nie je čo riešiť a je to určite lepšie ako záber na kapelu, ktorá hrá niekde v parku,“ dodáva líder skupiny.

V texte je povedané všetko presne, no jeho interpretáciu necháva Martin Husovský na poslucháčoch, pretože sám nemá rád, keď je v umení definovaný obsah. „Rozoberať text má zmysel len vtedy, ak k tomu máš človeka, s ktorým môžeš viesť dialóg. Je to podobné ako pri básni, autor by ju nemal interpretovať. To je sloboda, ktorú dávame našim poslucháčom. Každý si v našich pesničkách môže nájsť to svoje,“ dodáva.

Od vydania posledného albumu prešli takmer štyri roky. Komajota pokračuje vo vydávaní singlov, ku ktorým vždy pripraví niečo špeciálne. Tento rok plánuje skupina uverejniť ďalšie tri skladby. Aktuálny singel si môžete stiahnuť na iTunes.

Komajota_Januar

Zdroj: Edo Kopček z agentúry Vagaboond.com