Dobrý festival štartuje už o mesiac! Do Prešova opäť zavítajú mená svetového formátu aj to najlepšie z domácej scény

Už o mesiac sa otvoria brány areálu prírodného kúpaliska Delňa, na ktorom sa odohrá trinásty ročník multižánrového DOBRÉHO FESTIVALU. Organizátori zverejnili program jednotlivých pódií a okrem bohatej hudobnej nádielky sa návštevníci môžu tešiť aj na známe relácie TV JOJ naživo! Príde DUB FX, DJ FRESH, THERION, THE ANIMALS, DRUGA RIKA a samozrejme aj domáci IMT SMILE!

Dobrý festival sa bude konať už 9. – 10.6.2023 v Prešove. Vystúpenia sa budú konať na viacerých pódiách rozmiestnených po celom areáli prírodného kúpaliska Delňa.

Dobrá hudba je farebné pódium plné hudby rôznych žánrov. Situované je pri „legendárnom strome“, ktorý sa nachádza aj v logu Dobrého festivalu. Toto pódium je vždy plné exkluzívnych vystúpení  špičkových slovenských aj zahraničných hudobníkov a inak tomu nebude ani v roku 2023. Slnko z Austrálie prinesie megatalentovaný spevák/rapper/hudobník DUB FX, ktorý začínal ako pouličný umelec a postupne sa vypracoval na hviezdu svetového formátu. Domáci miláčik, kapela IMT Smile, sa predstaví dobrofestivalovému publiku v novej zostave a prešovské farby zastúpia aj kapely Heľenine oči a Komajota. Na Dobrej hudbe vystúpi tiež SIMA, Zuzana Smatanová, či Akustika.

ŠARIŠ ARÉNA je rockovejšie a alternatívnejšie zamerané pódium, ktoré však „dobrofestivalovo“ víta fanúšikov všetkých hudobných štýlov. Program sa strieda s Dobrá hudba pódiom tak, že sa navzájom nerušia, a pritom sú len pár krokov od seba. Do sveta mýtov a povestí všetkých pozýva švédska metalová legenda Therion, ktorá sa od svojich deathmetalových začiatkov postupne prepracovala až k symphonic-metalu súčasnosti. Ďalším zahraničným hosťom je legendárna kapela The Animals, ktorá patrí k najznámejším britským kapelám a ovplyvnila hudobný svet na celé dekády. V roku 1994 boli uvedení do Rock´n ´Rollovej siene slávy. Do Prešova prinesú členovia The Animals and friends pod taktovkou zakladajúceho člena, bubeníka Johna Steela, svoj drsný bluesový sound a piesne, ktoré balansujú na pomedzí rocku a popu. Ich verziu skladby “House of the rising sun”, s nezabudnuteľným organovým sólom, pozná snáď každý. Z vojnou zmietanej Ukrajiny príde fanúšikov pozdraviť Druga Rika. Druga Rika je na scéne už viac ako 27 rokov a postupne sa stala jednou z najúspešnejších ukrajinských rockových kapiel. Kapela Gladiator je na scéne už viac ako 30 rokov a po dlhšom čase opäť zavíta aj na Dobrý festival. V Šariš aréne ďalej zahrajú Chiki liki tu-a, pozvanie prijal aj ČAD, Perversity, Gloom a Symfobia.

JOJ aréna je pódium nachádzajúce sa najbližšie k hlavnému vstupu do festivalového areálu. Býva každoročne zamerané na tanečnú a elektronickú hudbu a ani tento rok nebude výnimkou. Vystúpili tu už mnohé legendy drum and bassovej a house scény, ale aj funky a hip-hop si tu našli svoje miesto. Novinkou je partnerstvo s TV JOJ, ktorá pre účastníkov festivalu pripravila bohatý program. V piatok 9.6. vás naživo zabavia aktéri úspešnej talkshow SEDEM s Elenou Vacvalovou, Oľgou Feldekovou, Tomášom Hudákom, Mariánom Leškom a Samom Trnkom. V sobotu 10.6 sa priamo na festivale bude natáčať ďalší diel vedomostno-zábavnej súťaže Riskuj! a uskutoční sa aj kasting pre ďalšie diely relácie. Návštevníci sa tak môžu stať súčasťou natáčania priamo z festivalového areálu, ale i budúcimi súťažiacimi. Pripravená je autogramiáda hercov zo známych seriálov TV JOJ.  Večerný program v piatok a v sobotu bude patriť hudobným vystúpeniam. V piatok naše pozvanie prijala legenda drum n bass-ovej scény DJ FRESH (UK). Support mu zabezpečia Ripple, DUALL a Mi:chal. Špeciálny DJ set v sobotu predstavia Laci Strike, Gapa&Migi, PJ’s Lab&Gurry.

Tabasco reggae music je jediné žánrové pódium na Dobrom festivale a tento rok prinesie skvelé mená zastupujúce reggae a dub z domova aj celého sveta. Pódium bude urobené vo forme lodného kontajnera, ktorý bude špeciálne prerobený na Dobrý festival. Závan karibiku prinesú Roots Tradition, Sherpa (Dub Settlers HiFi), Botanic (Dub From The Ground), Prograss (RvZoo Sound), G Ras (HU), Solo Banton (UK), Apg! (Reggaenade Soundsystem), Abnorman, Fyah Son Bantu (Kenya), Denham Smith (JAM/DE), Tuff Steppas (HU), Hornsman Coyote (SRB), Urban Robot (CZ), Tombo Tek (Upsidedown Soundsystem).

4 Brothers bolo v minulosti „neoficiálne“ pódium. Po minulé roky prilákalo stovky ľudí, ktorí pri ňom tancovali do skorých ranných hodín, a tak dostalo svoje oficiálne miesto v programe Dobrého festivalu. V podstate taká oficiálna „afterparty“ vás zabaví prekvapivými DJ setmi a dobije energiou.

DeutschMann galéria je naša najobľúbenejšia oddychová a zábavná zóna pre celú rodinu. Zahrať si môžete živé Človeče, nehnevaj sa, kde postavičkami budete vy sami. Minulý rok sme nadviazali spoluprácu s Knižnicou P. O. Hviezdoslava, ktorá pre deti pripravia zaujímavý program aj tento krát. Interaktívne čítanie detských knižiek, workshopy, či vyfarbovanie obrázkov zabavia vaše deti, kým vy si vychutnáte DOBRÚ kávu vo festivalovej kaviarni.

Detský „kútik“ na Dobrom festivale je vlastne parádne detské ihrisko v prírode, kde sa vaši najmenší môžu vyskákať, zabaviť, ale aj si oddýchnuť. Okrem kreatívnej a športovej zóny sa deti môžu tešiť na detský hudobný program, ktorý predstaví Sníček Hugo, známy z detskej televíznej stanice JOJko a divadelno-pesničkovú šou pre deti majú pripravenú Miško s Líškou. Rodičia môžu využiť prítomnosť profesionálnych animátorov, ktorí im ich ratolesti radi postrážia, kým si oni vychutnajú bohatý program Dobrého festivalu. Aktivity ako maľovanie na tvár, skákacie hrady, workshopy (výroba šperkov, zdobenie muffinov, modelovanie z hliny a pod.) sú zárukou skvelej zábavy pre našich najmenších.

Vstupenky: www.dobryfestival.sk

Zdroj: TS