Výnimočná hudobná skupina Romanika vydáva nový album s názvom „V hlbinách“!

Fanúšikovia temperamentnej speváčky hudobnej skupiny Romanika Iky Kraicovej sa majú na čo tešiť! Pozoruhodný slovenský objav, ktorý kombinuje world-etno music a tradičnú cigánskú hudbu vydáva nový, emóciami nabitý album s názvom „V hlbinách“. Silný, hegerovsky pevný alt Iky Kraicovej a texty z pera držiteľky viacerých literárnych ocenení Evy Luky vás zavedú do hlbín ženskej duše!

Ojedinelá hudobná skupina Romanika vydáva nový album „V hlbinách“. Originálny umelecký počin prináša vydavateľstvo Dr. Horák pod značkou Pavian Records pre tých, ktorí majú radi hudbu plnú emócií a osobných výpovedí. Piesne z dielne skupiny Romanika rozprávajú nevšedným spôsobom o mystike, záhadách, bolesti a ženstve. Texty spolu s hudobným prejavom ústia do originálnej spoluautorskej výpovede. Novinka „ V hlbinách“ začala vznikať už pred dvoma rokmi na základe osobných udalostí v rodine speváčky Iky Kraicovej.

Romanika

„Album V hlbinách sa začal koncepčne rodiť v roku 2012, kedy som čelila závažným udalostiam v rodine. Povedala som si, že keď prekonám toto ťažké obdobie urobím s Romanikou nový album. Skladby boli nahrávané naživo, pretože sme chceli zachytiť ich prirodzenú atmosféru, podobne ako pri koncertoch. Muzikanti môžu na seba v danej chvíli lepšie reagovať a nahrávka znie naturálnejšie.“ Hovorí speváčka a hudobníčka Ika Kraicová. Významný český hudobný kritik Jiří Černý označil debut Iky Kraicovej za plný úchvatných piesní o temnom ženstve. Osobitú speváčku nazval Jiří Černý talentom a jej hlas opísal slovami: „Silný, hegerovsky pevný alt stupňuje až k napätiu. Dychu má ako lokomotíva, miestami má blízko k vlkom, smutne vyjúcim na mesiac.“ Recenzia potvrdzuje, že trnavská speváčka patrí medzi nevšedných umelcov slovenskej hudobnej scény. Jej tvorba uchvátila publikum aj vďaka básnickým textom poetky Evy Luky.

6R2H1159

„Texty všetkých troch albumov Romaniky vrátane albumu „V hlbinách“ napísala poetka Eva Luka, držiteľka viacerých literárnych ocenení. Vo výbere autorky textov som mala šťastnú ruku, pretože jej texty sú hotové piesne, kvalitatívne nielen na úrovni poézie, ale najmä dokonale vystihujú moje vnútorné rozpoloženie a temperamentovú škálu.“ Opisuje Ika Kraicová. Na albume „V hlbinách“ sa hudobne podieľali výnimoční hudobníci ako Stanislav Počaji – gitara, Juraj David Raši – perkusie, Roman Kraic – kontrabas a prizvaní hostia – Ondrej Krajňák – klavír, Nikolaj Nikitin – saxofón, Snežana Jovic – akordeón, Miroslav Poprádi – klarinet.

Romanika

Všetky nástroje boli nahrávané na citlivé kondenzátorové mikrofóny. Teda majú prirodzenú farbu a drevnatosť, hlavne pri gitarách a kontrabase. Postprodukčne sa donahrávali gitary, vokály, perkusie, aby sa rozšíril celkový priestor v skladbách.“ Vysvetľuje nadaná umelkyňa. Kapela Romanika vznikla v roku 2004. V tom istom roku nahrala album „Svetlo a tiene“. V roku 2006 Romanika vydala album „Vlčie balady“. Sú na ňom hlboké výpovede o tajomnom svete žien, skutočných i vymyslených a symbolických bytostí, z ktorých mnohé majú korene v juhoamerických legendách. V roku 2010 nahrala Romanika album „Milenka všetkých“, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slnko records. Vo svojej tvorbe sa speváčka a zakladateľka skupiny Romanika, Ika Kraicová, inšpiruje hlavne literatúrou. Predtým ako začala spolupracovať s poetkou Evou Lukou, zhudobňovala poéziu slovenských autorov – Mila Haugová, Andrej Šeliga či Dominik Tatarka. Tiež zhudobnila dvanásť sonetov od Williama Shakespeara v preklade Anny Sedláčkovej, niektoré básne Sylvie Plathovej a cigánske romance F.G. Lorcu. Z hudobných štýlov sa v tvorbe inšpiruje flamencom. Pozoruhodný album skupiny Romanika „V hlbinách“ si môžete kúpiť v predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave alebo na www.drhorak.sk. Zdroj: Propaganda House s.r.o.