Vyjadrenie umelcov a organizátorov Tatra Flowers k otvorenej výzve SOS.

Víkend plný umenia, ktorý onedlho rozkvitne vo Vysokých Tatrách, je netradičný projekt. Vďačíme za to hlavne prostrediu, v ktorom sa odohráva. Tatry sú unikátne z každého uhla pohľadu a pre nás – organizátorov,  ostáva stále prioritou neublížiť Tatrám po žiadnej stránke. Naopak, v rámci možností  by sme radi pomohli.

Enviromentálny rozmer realizácie tohto projektu priniesol aj  očakávané negatívne reakcie a pochybnosti. Tie majú rôznu formu a úroveň komunikácie. Keď vidíme potenciál a vôľu na rozumnú a konštruktívnu debatu, odpovedáme, komunikujeme, stretávame sa s ľuďmi.  

Forma, akou sa snaží SOS upozorniť verejnosť na náš projekt, je však netradičná.

Výzva pre umelcov sa objavila v médiách bez toho, aby SOS predtým kontaktoval nás, ale hlavne ani samotných zapojených umelcov. Pri odborných subjektoch by sme očakávali iný prístup.

Bez vedomia samotných umelcov ich zatiahli do procesu, do ktorého veľmi nepatria.

Vo svojich vyhláseniach obvinili a odsúdili rôznych ľudí a subjekty, čo nepovažujeme za najšťastnejšiu formu komunikácie a práce.  Ak toto má byť spôsob, akým chce SOS ochraňovať našu prírodu, potom sa nečudujeme, že zástupca SOS začína svoju výzvu slovami, citujeme: 

„V Tatrách sa konajú väčšie horory ako je tento festival.“

Podstatou tejto správy je však vyjadrenie samotných umelcov, na ktoré ich SOS vyzýva. Sme veľmi radi, že všetci zapojení umelci stoja za nami a veria nám. Nechajme im teda slovo.

SĽUK

SĽUK sa stotožňuje s tlačovou správou TASR zverejnenou v utorok a organizátori Tatra Flowers majú našu podporu.  Dôverujeme garanciám organizátorov festivalu, ako aj Správe TANAP-u, že podujatie nebude mať negatívny vplyv na ochranu prírody v Tatrách.

www.teraz.sk/kultura/v-tatrach-su-miesta-kde-nesmie-zazniet-a/275543-clanok.html.

PhDr. Maroš Červenák
Riaditeľ umeleckej prevádzky

Jana Kirschner

Od začiatku príprav Tatra Flowers sme s organizátormi naozaj veľmi úzkostlivo debatovali práve o vplyve tohto festivalu na Tatranský národný park. Všetci vieme, že Tatry sú v poslednej dobe veľmi komercionalizované, pri tomto festivale som mala práve naopak úplne opačný pocit. Mala som pocit, že to naozaj neorganizuje skupinka bratislavských promotérov, ktorým ide o nejaký mainstreamový festival, pretože neoslovili tie veľké mená, nešli po tom, aby do  Tatier nahnali desiatky tisíc ľudí. Ide hlavne o to, aby sa do Tatier priniesla krása hudby a myslím si, že line-up, ktorý tam je, je toho absolútnym dôkazom. Či sa nám podarí a či sa im podarí dodržať všetko to, čo sľúbili, je samozrejme v tejto chvíli nejasné, a preto ja, samozrejme súhlasím s ochranármi, že vždy je tam veľké riziko toho, že sa naozaj stane niečo, čo nebude v súlade s poriadkom v Tatranskom národnom parku, za to sa nikto zaručiť nemôže. Myslím si ale, že organizátori naozaj idú po tom, aby to bolo jasne dodržané, a verím, že ľudia, ktorí prídu na naše koncerty, takisto budú rešpektovať nádherné prostredie a nádherné hory, na ktoré môžeme byť naozaj právom hrdí. Ja verím, že sa nám všetkým podarí vytvoriť atmosféru nezabudnuteľného koncertu a niečoho, čo naozaj do Tatier a do hôr patrí, pretože všetci tí zúčastnení, ktorí sú na tomto festivale, sú priamo spojení s Tatrami. Ja Tatry naozaj veľmi rešpektujem a rešpektujem takisto aj názor ochranárov a aktivistov a som pripravená diskutovať a debatovať. Dúfam, že táto debata sa posunie pozitívnym smerom a dúfam, že sa nám podarí urobiť naozaj kvalitný festival, kde sa všetci prejavíme ako kultúrni ľudia a ľudia, ktorí si vážia to, čo na Slovensku máme.

Peter Hámor

Nemyslím si, že by premietanie filmov, alebo koncert na Štrbskom Plese, či iných miestach Tatra Flowers mal mať pri kvalitnej organizácii takéhoto podujatia, negatívny vplyv na životné prostredie. Sú to miesta s kvalitnou infraštruktúrou a sú po každej stránke schopné a pripravené aj na väčší počet návštevníkov – hlavne počas sezóny.

V Tatrách som sa narodil a prežil som tu celý svoj doterajší život. Od malička si pamätám, že sme na „Pleso“, alebo do Smokovca chodili aj za kultúrou a na rôzne podujatia, kde sa často zišlo veľmi veľa ľudí a na ozvučenie sa používali reproduktory. Podobné podujatia sa organizujú aj v horských oblastiach v zahraničí a stali sa príjemnou súčasťou života miestnych obyvateľov, ale aj turistov a náhodných návštevníkov týchto oblastí a nemajú negatívny vplyv na prírodu a zvieratá, ktoré tam žijú. Určite je múdre a prospešné starať sa o ochranu prírody a vítam každý krok, ktorý môže Tatrám pomôcť prežiť v dobrej kondícii aj ďalšie tisícročia a veľmi rád sa podobných akcií zúčastňujem. Som smutný z toho, ako sa v súčasnosti ľudia k prírode správajú. Aj kvôli mojim deťom a deťom mojich detí sa snažím, aby sa z Tatier nestalo smetisko plné použitého toaletného papiera, igelitových sáčkov a plastových fliaš, alebo oblasť plná umelých atrakcií vhodnejších skôr do mestských zábavných parkov.  Toto podľa mňa nie je ten prípad.

Ako som už spomenul, som tu doma a chcem, aby to bol čistý a útulný domov.  

Billy Barman

Výzvu na zrušenie koncertu adresovanú SOS neprijímame. Keďže je organizácia festivalu Tatra Flowers v úzkej spolupráci s TANAPom, vieme, že podmienky sú nastavené tak, aby v žiadnom prípade nenarušili toto vzácne a špecifické územie. Zopár dievčat a chlapcov s akustickou gitarou nebudú na Téryho chate prvý a určite ani poslednýkrát. 

S pozdravom Billy Barman

Mucha Quartet

Koncerty Mucha Quartet na festivale Tatra Flowers nijako nezasiahnu do ekosystému Vysokých Tatier. Na Téryho chate vystúpime bez akejkoľvek aparatúry – čisto akusticky, čiže počuť nás bude do vzdialenosti max. 20-30 metrov. Nemyslíme si, že koncert prezentujúci hudbu slovenských autorov inšpirovaných ľudovými piesňami do Tatier nepatrí. Denne na tieto miesta chodia stovky až tisíce ľudí. Podujatie Tatra Flowers nie je masový festival, akých poznáme na Slovensku niekoľko. Je určite vhodnejším kultúrnym príspevkom pre návštevníkov TANAP-u, ako hudba z obrovských reproduktorov v rôznych prevádzkach v Tatrách, ktorá tam hrá denno-denne.

Katarína Máliková

Prvýkrát som sa stretla s Jožkom a Ferom na tlačovke Tatra Flowers a dovolím si povedať, že tento festival organizujú zanietení ľudia a milovníci nekomerčnej kultúry, skromní a normálni chalani, ktorí chcú urobiť niečo pre ľudí, na rozdiel od iných komerčných subjektov, ktoré horám ubližujú a zneužívajú ich na pofidérne účely. Na tlačovke bol aj riaditeľ TANAPu a dozvedela som sa, ako to celé vybavovanie povolení prebiehalo – hľadanie kompromisov a opätovné konzultácie priniesli riešenia, ako vytvoriť niečo zmysluplné a zároveň tým nezaťažiť prírodu viac, ako pri štandardnom tatranskom turizme. Dobrá myšlienka, šikovnosť a tvrdá robota stačila na to, aby sa to podarilo dať dokopy a mrzí ma, že nedôsledná informovanosť zo strany kritiky tlačí na organizátorov a aj na nás, zaangažovaných umelcov. Vyrástla som v horách, podobné projekty podporujem a chcela by som vyzvať všetkých, ktorých idea akcie pobúrila, aby si lepšie preštudovali, akým spôsobom, v akých priestoroch a v akom čase sa koncerty budú odohrávať.

Stroon ( Dalibor Kocian)

Organizátori so mnou môžu počítať. Moje osobné vyjadrenie je, že ak sa deje všetko podľa dohodnutých pravidiel, tak nevidím dôvod nehrať na Tatra Flowers, naopak, vnímam tento koncept ako dobrú myšlienku.

Skôr ma udivuje spôsob, akým Ochranársky snem celú záležitosť rieši – že nekontaktovali priamo organizátorov, alebo nás interprétov, ale bohužiaľ na to využívajú médiá. 

BULP

Pod pojmom hudobný festival môže vzniknúť mylná predstava, že sa jedná výlučne o akciu s hlasnou hudbou, masou ľudí a množstvom odpadkov, ktoré po sebe táto masa zanechá. Pojem hudobný festival, ale samozrejme pomenúva aj podujatia, kde sú verejnosti kultivovane, decentne a pokojne prezentované hudobné vystúpenia umelcov. Boli by sme neradi, ak by dezinterpretácia pojmu festival zneistila ľudí, pretože od samého začiatku sme boli organizátormi upozornení, že odlišnosť Tatra Flowers spočíva v tom, že ide o unikátne spojenie prírody v národnom parku a vhodne vybranej hudobnej produkcie. Sme si vedomí striktných pravidiel, čo sa týka hlasitosti a návštevnosti koncertov a sami by sme nikdy nepristúpili na dôsledky, ktoré by prispievali k ničeniu prírody!

Festival Tatra Flowers plne podporujeme a tešíme sa na jeho priebeh práve v prostredí Vysokých Tatier.

 Genius Locci

Z našej strany je plná podpora tohto podujatia. Neviem, či je ešte čo dodávať po prečítaní TS. Je to tam zrozumiteľne a vecne napísané. Asi iba toľko, že my, ako umelci, sa na hrania na netradičných miestach vždy tešíme a Tatry takým miestom určite sú a spojenie prírody a umenia ide ruku v ruke od nepamäti. Myslíme si, že je to veľký zážitok nielen pre interprétov, ale najmä pre samotných návštevníkov Tatier.

Držíme palce a veľa síl v tejto situácii, ako aj pri samotnej realizácii.

Palo Hubinák / Dramaturg Tatra Flowers

Hudba ako zoskupenie zvukov a tónov dokáže v ľuďoch vyvolať rôzne emócie. Tá, ktorú sme vybrali pre Tatra Flowers turistom zlepší náladu, ak budú chcieť. Ak nie, tak ju počuť nebudú. Preto som si istý, že hudba našim vzácnym veľhorám neublíži, ale ich naopak, jemne pohladí.

Boris Čellár

Myslím, že v prípade Tatra Flowers organizátori veľmi citlivo umiestnil hudobné produkcie tak, aby sa väčšie koncerty uskutočnili v nižšie položených miestach a opačným smerom budú hrať menšie formácie. Akustické koncerty na Téryho chate, kde vystúpime s akustickým dreveným nástrojom WoodPack ako WoodPack Brothers, určite nikoho nevyrušia. Tieto produkcie sú totiž bez ozvučenia a môžete ich zachytiť len na niekoľko  metrov od diania. 

Lucia Lužinská

K horám mám rešpekt. Vychovávali a viedli ma k úcte a láske k Zemi. Otec ma ako malé dieťa brával stále do prírody a ukazoval mi jej krásy, učil ma, ako ju vnímať a milovať. Myslím, že keď dospelému človeku niečo zakážete, láske k prírode ho tým nenaučíte. Jediné, čo viem pre to sama urobiť, je ísť vlastným príkladom. Hudbou sa chcem k ľuďom približovať, sprostredkovávať im zážitok, krásu. Myslím, že šťastný a uvedomelý človek nepotrebuje drancovať, práve naopak, svoje úsilie použije na ochranu toho, čo tu máme. Verím, že takýto odkaz zanechám v ľuďoch, ktorí na náš, aj ostatné koncerty prídu.

Peter Michalka – chatár Téryho chata

Pokiaľ mi je známe, organizátori získali od štátnej ochrany prírody všetky potrebné povolenia. Neviem teda, akí ochranári vyzývajú interprétov k odmietnutiu účasti.

„Koncerty“ na Térynke sa budú odohrávať pri chate. Nebudú sa stavať žiadne pódiá, jediný zásah do krajiny budú umiestnené stoličky pre hudobníkov. Nebude sa používať žiadny prístroj na zosilnenie zvuku, ani mikrofón, reproduktor ani nič podobné. Koncerty budú prebiehať od pol jednej do druhej poobede, teda žiadna nočná akcia. Tak to bolo prezentované od začiatku, a za takýchto podmienok s konaním festivalu pri Téryho chate súhlasím a rád pomôžem.

Málokto pozná toto prostredie tak, ako my, čo tu žijeme. Podľa môjho názoru to bude zážitok pre všetkých zúčastnených. Interprétov aj divákov. Spojenie umenia s kulisou nádhernej prírody.

Tatry sú naozaj unikát a je potrebné vyvíjať neustále úsilie o ochranu tejto prírody. S tým absolútne súhlasím. Avšak, toto úsilie treba zamerať na skutočné problémy a nie na 3 hodinové príjemné umelecké zážitky, o ktorých nebudete ani len tušiť, pokiaľ budete ďalej ako 100 metrov.

Pavol Majko – Riaditeľ TANAPu

Krásne kopce a umenie spolu vždy ladia. Samozrejme sú miesta v Tatrách, kde nesmie zaznieť ani sláčik – a tam ani nezaznie.

Spolupracovali sme na výbere lokalít a vhodnosti umiestnenia jednotlivých umelcov a myslím si, že rozumná dohoda a kompromisy sa našli. Nevidíme žiaden bod, ktorý by pri dodržaní dohodnutých pravidiel mohol mať na prírodu nejaký negatívny vplyv. Treba zdôrazniť, že program Tatra Flowers sa odohrá na miestach, ktoré sú navštevované bežne a konajú sa tam bežne aj iné podujatia. Toto podujatie je síce viac vidieť, podmienky spolupráce sú však prísne.

Chceli by sme vyzvať ľudí, širokú aj odbornú verejnosť, aby používali vlastný zdravý rozum a nenechali sa ovplyvniť názormi, ktoré vznikajú bez poznania základných informácií o projekte, ale aj za rôznymi inými účelmi.

 Pocítili sme v posledných dňoch na vlastnej koži určitú skepsu a dezorientáciu verejnosti.

Žijeme v takej dobe, na internete sme sa o sebe a Tatra Flowers dozvedeli veci, nad ktorými ostáva rozum stáť. Niektorí ľudia nedokážu pochopiť a pripustiť si, že dnes môže vzniknúť niečo ako Tatra Flowers a nie je za tým nič zlé, žiaden „verejný nepriateľ“, politická strana, alebo akákoľvek skupina či skupinka.  To dnes predsa nie je možné…

Áno, v Tatrách sa dejú veci, upierajú sa na ne mnohé zraky a záujmy. Verejnosť je na to veľmi citlivá.

„Nepriateľ“ je však často ťažko uchopiteľný. A zrazu sa tu objaví niečo, čo sa tvári, že je pekné, čo nechce ublížiť a je to pre ľudí. A je to veľmi zraniteľné. Stali sme sa akýmsi všeobecným bleskozvodom hnevu niektorých ľudí a to aj so spätnou a budúcou platnosťou.

 Snažíme sa byť pozitívni a konštruktívni. Aktivita SOS nás preto priviedla k myšlienke, ako využiť záujem verejnosti o Tatra Flowers a využiť hlas zapojených umelcov na pozitívny účel. Myslíme si, že už ich samotné vyjadrenia k výzve povedali to podstatné.

Ich hlas a dar osloviť verejnosť využijeme pre dobrú vec aj počas samotných koncertov a v ďalšej komunikácii.

Na záver by sme radi uviedli pár faktov. Informácie sú najdôležitejšie, ak ich ľudia nemajú, môžu byť ľahko manipulovateľní a aj zneužití.  Tatra Flowers je nový projekt a na vytvorenie obrazu, o čo vlastne ide, je potrebných veľa informácií, na ktoré dnes ľudia nemajú čas. Skúsime uviesť pár bodov – mýtov, s ktorými sa stretávame najčastejšie. 

Festival – slovo, ktoré okamžite asociuje masy ľudí, hlasnú hudbu, veľké pódiá, stany, stánky a množstvo plastových pohárov od piva. Ľudia nás podvedome zaradia do tohto „šuflíka“.

Náš koncept je však úplne iný.

Miesta realizácie koncertov – sú vybrané v centrách pohybu ľudí v Tatrách, kde je všetka potrebná infraštruktúra, budovy, lanovky, hotely, gastro a sociálne zariadenia alebo horská chata.  Na všetky tieto miesta chodia návštevníci cez víkend v tisíckach, na viacerých z nich sa bežne konajú väčšie podujatia.

Hlučnosť – máme prísne stanovené podmienky a limity, akú hlučnosť v akej vzdialenosti od zdroja zvuku môžeme dosiahnuť.  Vo vyšších polohách je to nastavené tak, že hlučnosť našich vystúpení nemôže ohroziť zver v daných lokalitách.

Pódiá – budeme stavať iba na 2 miestach. Na Štrbskom Plese pod mostíkmi na sobotu 2. septembra a na Hrebienku. V oboch prípadoch bude setup a logistika podujatí vychádzať zo schválených a zaužívaných podmienok , na základe ktorých sa tam konajú iné podujatia. 

Na Téryho chate a Skalnatom plese budú umelci stáť a sedieť voľne v teréne. 

Popradské pleso – na tomto krásnom mieste nezaznie žiadna hudobná ani iná produkcia. V spolupráci s TANAPom sme tu pripravili edukatívno – zážitkovú zónu, kde hlavne rodiny s deťmi budú môcť spoznať bližšie prírodu, Tatry, Národný park a dôležitosť toho všetkého pre nás všetkých. Viac informácií o tomto programe nájdete tu: https://tatraflowers.sk/zazitky-pre-celu-rodinu-s-tanapom-na-popradskom-plese/

Téryho chata – uskutočnia sa tu 3 približne hodinové vystúpenia, každý deň jedno.

Budú v čase 12.30 – 13.30, teda nie večer, ani v noci. Nebude tam stanové mestečko, nafukovacie atrakcie, ani stánky. Dokonca ani pódium. Nebudeme tam dopravovať aparatúru vrtuľníkmi, o čom je veľa ľudí skalopevne presvedčených, pretože tam žiadna aparatúra nebude. Všetky 3 koncerty budú plne akustické a budú počuť tak do vzdialenosti 30m od umelcov. V piatok to budú 2 gitary a pár perkusií s podporou 5 hlasov dievčat zo SĽUKu, v sobotu sláčikové kvarteto a v nedeľu meditačný akustický drevený nástroj Wood Pack. Nástroje si budú niesť niektorí umelci sami, pokým budú vládať a pomáhať im budú samozrejme aj horskí nosiči, ktorým veľmi ďakujeme za pomoc a podporu. Fandia nášmu projektu a za svoju pomoc od nás neprijali žiadnu finančnú odmenu, urobia to pre nás zadarmo.

Za tým určite niečo bude :o)

Radikálne postoje k ničomu konštruktívnemu nevedú.

Vyhlásenie, že umenie do hôr nepatrí, je podobné, ako povedať, že do hôr nepatrí šport.

Nevidíme veci čierno – bielo, myslíme si, že rozumné veci sú vždy výsledkom komunikácie, dohody, kompromisov a dôvery.

Ak sa na veci pozeráte podobne ako my, budeme vďační za každú vašu podporu.

Určite nám veľmi pomôže :o)

Tím Tatra Flowers

ZDROJ: Tatra Flowers 2017